Kombucha na odchudzanie i szczupłą sylwetkę. Ten słodki napój to uderzenie w tłuszcz! Zobacz, jak działa na metabolizm i trójglicerydy

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Kombucha to pyszna fermentowana herbata zdrowsza niż niejeden jogurt czy zakwas. To zasługa specjalnej kultury mikroorganizmów, dzięki której napój zyskuje unikatowe właściwości. Pyszną i orzeźwiającą kombuchę można pić zamiast innych słodkich napojów i poprawiać swój metabolizm. Potwierdzono właśnie, że ma właściwości wymiatające tłuszcz z organizmu.

Spis treści

Czy picie kombuchy jest zdrowe? Właściwości napoju

Picie kombuchy, czyli fermentowanego napoju na bazie herbaty, jest zdrowe m.in. ze względu na właściwości probiotyczne. Dzięki swoim składnikom wspomaga równowagę mikroflory jelitowej, a poprzez jelito – również całego organizmu.

Młoda kobieta siedzi na piasku nad wodą i nalewa kombuchę z butelki
Kombucha to idealny napój na ciepłe dni, lekko słodki, kwaskowaty i gazowany, a przy tym przyjazny szczupłej sylwetce Sheila Alonso/Getty Images

Udowodniono już, że spożycie kombuchy przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Ten smaczny napój ma właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne, obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, a także wspomagające odtruwanie wątroby i antyrakowe.

Czytaj: Co zawiera kombucha i jak zrobić ją w domu?

Chociaż składnikiem receptury na herbatę kombucha jest cukier, wykazano też dobroczynne działanie w cukrzycy typu 2 i otyłości. Właśnie ten aspekt zainteresował naukowców z Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill. Dzięki nim dowiadujemy się, że kombucha może otwierać nową drogę do pozbycia się nadmiaru tłuszczu z organizmu – zarówno lipidów we krwi, jak i tkanki zapasowej w ciele.

Wysokie trójglicerydy we krwi to nieprawidłowy wynik lipidogramu. Razem z podniesionym poziomem złego cholesterolu LDL są czynnikami ryzyka rozwoju miażdżycy, nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych, ale także zespołu metabolicznego i cukrzycy t. 2.

Takie zaburzenia lipidowe wynikają z nieprawidłowych nawyków związanych ze stylem życia i poprzez ich zmianę można to ryzyko zniwelować. Na łamach „PLOS Genetics” można przeczytać, że tak właśnie działała kombucha we wstępnych badaniach w modelu zwierzęcym. Wykorzystano w nich nicienie Caenorhabditis elegans, które stanowią popularny model do badań podstawowych mechanizmów biologicznych występujących też u człowieka.

Grzyb kombucha – co to jest SCOBY?

Kombucha jest wytwarzana z dodatkiem tzw. grzyba kombucha, nazywanego też grzybkiem herbacianym. To nazwa kultura mikroorganizmów określanej jak SCOBY, co stanowi skrót od „symbiotyczna kultura bakterii i grzybów”. Fizycznie jest to krążek z biomasy o średnicy naczynia, w którym został wyhodowany. Używa się go wielokrotnie, co umożliwia wytwarzanie zdrowego napoju tanim kosztem w domu. Wystarczy kupić grzybek dostępny już od 25 zł i wybrać dobrą herbatę, która jest składnikiem bogatym w antyoksydacyjne polifenole.

Napój powstaje z naparu czarnej lub zielonej herbaty słodzonej cukrem lub innym dodatkiem zawierającym łatwo przyswajalne cukry proste. Tradycja jego picia w celach prozdrowotnych wywodzi się z tradycyjnej medycyny wschodniej i wraca w czasach współczesnych. Można kupić nawet gotową, warto jednak wiedzieć, że jest to produkt pasteryzowany. Pod względem działania nie będzie zapewniał więc korzyści, które ma produkt świeży, a zawarte w nim herbaciane polifenole mogą być już nieaktywne, bo utlenione.

Sprawdź: Jaka herbata na odchudzanie? Oto efekty

Kombucha na wysokie trójglicerydy i odchudzanie

W badaniu stwierdzono, że po przyjęciu bakterii zawartych w kombuchy kolonizują one układ pokarmowy zwierząt modelowych, wywołując odpowiedź metaboliczną podobną, jak przy poszczeniu, jednak bez zmian w przyswajaniu składników odżywczych.

Dieta z probiotykami z kombuchy zmniejszała gromadzenie tłuszczu i obniżała poziom trójglicerydów we krwi. Tak działały jednak mikroby z kombuchy, która była w pełni sfermentowana, długo wytwarzana, dojrzała. Wynika z tego, że najlepsze właściwości będzie miał napój przygotowany własnoręcznie w domu, bo wymaga więcej starań niż przy produkcji kombuchy sprzedawanej w sklepach. Można wtedy zadbać o minimalny dodatek cukru, który wynosi 5-10 procent (czyli 50-100 g na 1 litr herbaty i źródło 200-400 kcal).

Ważne przy tym, by kombuchę pić ostrożnie w przypadku cukrzycy i innych wymienionych wcześniej zaburzeń zdrowotnych, a zwłaszcza ich leczenia, nie tylko ze względu na zawarty w niej cukier czy kofeinę z herbaty. Najlepiej zasięgnąć porady lekarza, ponieważ kuracja w połączeniu z lekami może potencjalnie powodować zbytnie obniżenie poziomu glukozy we krwi (hipoglikemię) i jej ciśnienia.

Chociaż wiedza na temat dokładnych mechanizmów dobroczynnego działania kombuchy jest wciąż poszerzana, z jej właściwości warto czerpać już dziś.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia