Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. Leczą stan zapalny i problemy z trawieniem, a nawet zmiany przy cukrzycy

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Bez dobrych bakterii nie ma zdrowia, a nawet życia. Znajdziemy je nie tylko w kapsułkach – głównym i najlepszym źródłem są naturalne produkty, wśród których można wybierać i przebierać. Jedząc je regularnie wspierasz układ trawienia, z którego pochodzi większość zdolności obronnych układu odpornościowego. Hamują stan zapalny, wspierają dobry nastrój i szczupłą sylwetkę, a nawet zatrzymują zmiany cukrzycowe.

Spis treści

W czym jest najwięcej probiotyków?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przy spożywaniu w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie dzięki oddziaływaniu na mikroflorę przewodu pokarmowego. Coraz częściej mówi się tak również na bogate w nie produkty spożywcze. Najwięcej probiotycznych bakterii jest w warzywnych kiszonkach i innych produktach fermentowanych.

Kiszone warzywa w słoikach: czerwona kapusta, kalafior, ogórki
Probiotyczne bakterie i droźdż ewspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne czy tradycyjne przetwory azjatyckie. Zobacz, które produkty warto jeść jak najczęściej. Maryna Mashkina/Getty Images

Do probiotyków należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, głównie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także niektóre grzyby, jak np. drożdże Saccharomyces boulardii. Choć w stanach deficytów odporności lub problemów trawiennych można sięgać po kapsułki z probiotykami w postaci suplementu diety lub znacznie rzadziej leku. Na co dzień zaleca się regularne jedzenie, chociaż niewielkich ilości produktów naturalnych, których wybór jest całkiem spory.

Sprawdź w galerii najzdrowsze kiszonki i produkty fermentowane. To najbardziej polecane pokarmy probiotyczne i prebiotyczne, które wspomagają równowagę mikroflory jelitowej.

Na co pomagają naturalne probiotyki?

Probiotyczne drobnoustroje stanowią kluczowy składnik naturalnej mikroflory jelit, ale także skóry i innych miejsc w organizmie. Są czynnikiem chroniącym przed działaniem środowiska zewnętrznego, głównie chorobotwórczych i gnilnych mikrobów czy toksyn. Wytwarzają związki sprzyjające zdrowiu, a gdy są zawarte w żywności, zwiększają przyswajalność jej cennych składników.

Badania pokazują coraz liczniejsze korzyści z utrzymania równowagi mikroflory jelitowej poprzez dostarczania probiotyków, począwszy od sprawnego trawienia, poprzez poprawę odporności, wygaszanie stanów zapalnych i zapobieganie tyciu, aż po utrzymanie dobrego nastroju. Naturalne źródła probiotyków zapewniają także związki odżywcze dla korzystnych drobnoustrojów, czyli prebiotyki, oraz szereg fitoskładników wspierających zdrowie na wiele innych sposobów.

Jak pokazały nowe badania przeprowadzone przez naukowców z z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, fioletowe kiszonki – z czerwonej kapusty i buraków – dostarczają związki hamujące procesy glikacji. To reakcje cukru z białkami w organizmie, które doprowadza do ich degeneracji i powikłań cukrzycowych. Proces ten jest nasilony przy hiperglikemii występującej w nieuregulowanej cukrzycy i stanie przedcukrzycowym. W kiszonkach antyoksydanty chroniące przed niekorzystnymi zmianami są lepiej przyswajalne niż w warzywach surowych, dlatego ich jedzenie może pomóc zapobiegać uszkodzeniom tkanek i narządów.

Kiszonki i produkty fermentowane czy gotowy probiotyk?

Źródłem dobroczynnych mikroorganizmów są produkty fermentowane, zarówno te mleczne, jak i warzywne czy sojowe, do których należą tradycyjne przetwory kuchni polskiej (kiszona kapusta, ogórki czy buraki i zakwas buraczany) oraz azjatyckiej (np. kimchi, tempeh, sos sojowy, miso, natto). Z tego powodu one również bywają określane jako probiotyki, choć formalnie nie jest to termin prawidłowy.

Pożyteczne drobnoustroje mogą być dostarczane również w postaci suplementów diety. Tu jednak probiotyk podlega ściśle określonym wymogom: jako probiotyczne szczepy bakterii określa się te kolonie bakterii, których działanie zostało potwierdzone naukowo (stąd specjalne oznaczenia literowo-cyfrowe), a przy tym mające zdolność dotarcia do jelita grubego i jego zasiedlania bez wywoływania skutków ubocznych.

Zobacz, jakie właściwości mają najsmaczniejsze i najpopularniejsze naturalne opcje w postaci kiszonek i produktów fermentowanych.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia