MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Masz wysokie ciśnienie? Ten owoc może ci pomóc. Nowe badania pokazują, że odstawienie soli może nie być wystarczające u osób z nadciśnieniem

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wysokie ciśnienie krwi to dziś bardzo powszechny problem – dotyczy aż co trzeciej dorosłej osoby na świecie. A jego skutki mogą być poważne: zawał, udar, problemy z nerkami, a nawet zaburzenia pamięci. Najnowsze badania pokazują, że kluczem do obniżenia ciśnienia krwi może być nie tylko ograniczenie soli, ale też… sięganie po banany. Okazuje się, że zawarty w nich potas ma ogromne znaczenie dla zdrowia naszego układu krążenia.

Spis treści

Czy sól kuchenna podnosi ciśnienie krwi?

Nadciśnienie tętnicze krwi to dziś problem, z którym zmaga się ogromna liczba dorosłych osób, zwłaszcza po pięćdziesiątce. Często przez długi czas nie daje żadnych wyraźnych objawów, dlatego nazywane jest „cichym zabójcą”. A szkody, jakie wyrządza w organizmie, potrafią być naprawdę poważne, od chorób serca, przez udar mózgu, aż po uszkodzenia nerek i problemy z pamięcią.

Przez lata lekarze zgodnie zalecali pacjentom z nadciśnieniem ograniczenie soli w diecie. I rzeczywiście – zawarty w soli kuchennej sód może podnosić ciśnienie, zatrzymując wodę w organizmie i obciążając układ krążenia.

Teraz jednak okazuje się, że warto też zadbać o odpowiednią ilość potasu. Potas pomaga „zrównoważyć” działanie sodu w organizmie, wspiera pracę serca i ułatwia rozszerzenie naczyń krwionośnych, co pomaga w obniżeniu ciśnienia.

Banany na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi?

Nowe badanie, opublikowane w renomowanym czasopiśmie medycznym American Journal of Physiology – Renal Physiology, sugeruje, że osoby z nadciśnieniem powinny nie tylko uważać na sól, ale też częściej sięgać po banany. Połączenie tych dwóch prostych kroków – mniej soli i więcej potasu w diecie – może skuteczniej pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Masz wysokie ciśnienie krwi? Ten owoc może ci pomóc.
Masz wysokie ciśnienie krwi? Ten owoc może ci pomóc.
Freepik

– Nasze badania sugerują, że dodanie do diety większej ilości pokarmów bogatych w potas, takich jak banany czy brokuły, może mieć większy pozytywny wpływ na ciśnienie krwi niż samo ograniczenie sodu – podkreśla Anita Layton, jedna z autorek badania z University of Waterloo.

Nadciśnienie tętnicze u mężczyzn i kobiet

Choć wcześniejsze badania potwierdzały, że zwiększenie ilości potasu w diecie może korzystnie wpływać na ciśnienie krwi, to do niedawna nie było jasne, jaka dokładnie proporcja między potasem a sodem przynosi najlepsze efekty. Naukowcy wiedzieli, że oba pierwiastki działają na siebie przeciwstawnie, ale dopiero najnowsze analizy zaczynają pokazywać, jak ważne jest zachowanie właściwej równowagi między nimi.

W najnowszym badaniu naukowcy poszli o krok dalej i zastosowali specjalny model matematyczny, który uwzględnia różnice między kobietami i mężczyznami. Dzięki temu mogli dokładniej sprawdzić, jak proporcja potasu do sodu wpływa na organizm – symulując różne poziomy tych pierwiastków i obserwując ich wpływ na ciśnienie krwi.

Okazało się, że mężczyźni mają większą skłonność do rozwijania nadciśnienia niż kobiety w wieku przedmenopauzalnym. Ale jednocześnie – to właśnie u mężczyzn lepiej działa zwiększenie ilości potasu w stosunku do sodu w diecie. Reagują na taką zmianę szybciej i skuteczniej, jeśli chodzi o obniżenie ciśnienia.

Badacze podkreślają, że ten nowy sposób analizowania pozwala bezpiecznie i etycznie sprawdzać, jak różne czynniki – jak dieta czy styl życia – wpływają na nasze zdrowie. Może to być w przyszłości pomocne w tworzeniu bardziej dopasowanych, indywidualnych zaleceń zdrowotnych.

– Pierwsi ludzie jedli dużo owoców i warzyw, w wyniku czego systemy regulacyjne naszego organizmu mogły ewoluować, aby działać najlepiej z dietą o wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu – mówi Melissa Stadt, inna autorka badania.

Na zakończenie warto zwrócić uwagę na to, co podkreślają autorzy badania: w typowej zachodniej diecie mamy do czynienia z dużą ilością sodu (głównie z przetworzonych produktów i soli) i stosunkowo niewielką ilością potasu.

To zaburzenie równowagi może być jedną z głównych przyczyn, dla których nadciśnienie jest tak powszechne w krajach rozwiniętych, a znacznie rzadsze w społecznościach żyjących w bardziej naturalny, tradycyjny sposób.

Nie tylko banany zawierają potas. Składnik ten znajdziemy również w:

  • nasionach soi,

  • otrębach pszennych,

  • migdałach,

  • natce pietruszki.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia