Spis treści
Co to jest amazake i jakie ma właściwości odżywcze?
Amazake (koji amazake) to słodki napój wytwarzany z gotowanego na parze ryżu, który pod wpływem działania grzybów Aspergillus oryzae ulega fermentacji. Grzyby te wykorzystuje się do produkcji wielu japońskich produktów i potraw, takich jak:
- sake – alkoholowy napój ryżowy,
- miso – pasta z soi i ryżu,
- sos mirinu – wino ryżowe,
- sos sojowy,
- natto – fermetnowane ziarna soi.
Gotowe amazake przypomina kremowy półpłynny deser ryżowy, o delikatnym i słodkim smaku. Porcja 100 g jest źródłem 73 kcal, 0,1 g tłuszczu, 1,2 g białka oraz 16,8 g węglowodanów, z czego większość stanowi glukoza.
Amazake w swoim składzie zawiera także wiele składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, glutaminę, glukozę oraz kwas ferulowy, który jako antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Amazake w zależności od wersji może występować w wersji z alkoholem lub bez alkoholu:
- amazake z niską zawartością alkoholu produkuje się z osadu po tradycyjnym sake (zawartość alkoholu wynosi wtedy ok 8 proc.),
- bezalkoholowe amazake produkuje się przez dodatek grzybów Aspergillus oryzae do gotowanego na parze ryżu.
Właściwości zdrowotne „słodkiego sake”
Fermentowane produkty, takie jak amazake wpływają na rozrost mikroflory jelitowej, co może bezpośrednio wpływać na regulację pracy układu pokarmowego.
Wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Japonii wykazały, że regularne spożywanie amazake może zwiększyć liczbę wypróżnień w ciągu tygodnia oraz znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju zaparć.
Dodatkowo włączenie „słodkiego sake” do diety może:
- przyspieszyć metabolizm,
- wzmocnić układ odpornościowy,
- zmniejszyć widoczność przebarwień na skórze,
- nawilżyć skórę,
- przyspieszyć usuwanie toksyn z organizmu,
- zmniejszyć objawy zatrucia alkoholowego.
Przepis na bezalkoholowe amazake
„Słodkie sake” jest typowym japońskim produktem, dlatego bardzo ciężko znaleźć go w naszym kraju. Natomiast w sklepach internetowych dostępne są gotowe produkty, jak również mieszanki grzyba Aspergillus oryzae, do samodzielnego zrobienia amazake.
Przygotowanie domowego bezalkoholowego amazake nie jest trudne, jednak wymaga cierpliwości.
Składniki:
- 200 g ryżu białego,
- 1 l wody do gotowania,
- 1/4 łyżeczki mieszanki grzybów Aspergillus oryzae.
Sposób przygotowania:
- Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Umyty ryż gotujemy na parze przez ok. 20 minut.
- Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy mieszankę grzybów i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do szklanego naczynia bez przykrywki.
- Odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze).
- W obecności grzyba ziarna ryżu zaczynają fermentować.
- Fermentacja sprawia, że „słodkie sake” staje się półpłynne i nabiera charakterystycznego słodkiego smaku i aromatu.
- Po 3 dniach amazake jest gotowe do spożycia.
- Tak przygotowane „słodkie sake” należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni.
- Intake of Koji Amazake Improves Defecation Frequency in Healthy Adults Journal of Fungi
- Radical Scavenging Activity of the Japanese Traditional Food, Amazake Food Science and Technology Research
10 naturalnych probiotyków zmniejszających stan zapalny w organizmie