Amazake – ten japoński napój to sekret zdrowia i piękna. Jak „słodkie sake” wpłynie na Twoje zdrowie? Sprawdź przepis na amazake

Agata Siemiaszko
„Słodkie sake” może być dodatkiem do ciast, deserów, jogurtów oraz koktajli.
„Słodkie sake” może być dodatkiem do ciast, deserów, jogurtów oraz koktajli. mizoulahttps/www.gettyimages.com
Amazake, inaczej nazywane „słodkim sake” jest tradycyjnym japońskim napojem, który powstaje pod wpływem fermentacji ryżu przez grzyby Aspergillus oryzae. Napój jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz kwasu ferulowego, który jako antyoksydant chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Sprawdź, jakie właściwości ma amazake oraz jak go przygotować w domu.

Spis treści

Co to jest amazake i jakie ma właściwości odżywcze?

Amazake (koji amazake) to słodki napój wytwarzany z gotowanego na parze ryżu, który pod wpływem działania grzybów Aspergillus oryzae ulega fermentacji. Grzyby te wykorzystuje się do produkcji wielu japońskich produktów i potraw, takich jak:

  • sake – alkoholowy napój ryżowy,
  • miso – pasta z soi i ryżu,
  • sos mirinu – wino ryżowe,
  • sos sojowy,
  • natto – fermetnowane ziarna soi.

Gotowe amazake przypomina kremowy półpłynny deser ryżowy, o delikatnym i słodkim smaku. Porcja 100 g jest źródłem 73 kcal, 0,1 g tłuszczu, 1,2 g białka oraz 16,8 g węglowodanów, z czego większość stanowi glukoza.

Amazake w swoim składzie zawiera także wiele składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, glutaminę, glukozę oraz kwas ferulowy, który jako antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Zobacz: Domowa maseczka ryżowa działa cuda i kosztuje kilka złotych. Wygładza skórę i rozjaśnia przebarwienia

Amazake w zależności od wersji może występować w wersji z alkoholem lub bez alkoholu:

  • amazake z niską zawartością alkoholu produkuje się z osadu po tradycyjnym sake (zawartość alkoholu wynosi wtedy ok 8 proc.),
  • bezalkoholowe amazake produkuje się przez dodatek grzybów Aspergillus oryzae do gotowanego na parze ryżu.

Właściwości zdrowotne „słodkiego sake”

Fermentowane produkty, takie jak amazake wpływają na rozrost mikroflory jelitowej, co może bezpośrednio wpływać na regulację pracy układu pokarmowego.

Wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Japonii wykazały, że regularne spożywanie amazake może zwiększyć liczbę wypróżnień w ciągu tygodnia oraz znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju zaparć.

Zobacz: Woda ryżowa to azjatycki hit w pielęgnacji. Jak zrobić sfermentowaną wodę ryżową i jak działa? Zobacz, jak stosować ją na włosy i twarz

Dodatkowo włączenie „słodkiego sake” do diety może:

  • przyspieszyć metabolizm,
  • wzmocnić układ odpornościowy,
  • zmniejszyć widoczność przebarwień na skórze,
  • nawilżyć skórę,
  • przyspieszyć usuwanie toksyn z organizmu,
  • zmniejszyć objawy zatrucia alkoholowego.

Przepis na bezalkoholowe amazake

„Słodkie sake” jest typowym japońskim produktem, dlatego bardzo ciężko znaleźć go w naszym kraju. Natomiast w sklepach internetowych dostępne są gotowe produkty, jak również mieszanki grzyba Aspergillus oryzae, do samodzielnego zrobienia amazake.

Przygotowanie domowego bezalkoholowego amazake nie jest trudne, jednak wymaga cierpliwości.

Składniki:

  • 200 g ryżu białego,
  • 1 l wody do gotowania,
  • 1/4 łyżeczki mieszanki grzybów Aspergillus oryzae.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Umyty ryż gotujemy na parze przez ok. 20 minut.
  3. Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy mieszankę grzybów i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do szklanego naczynia bez przykrywki.
  4. Odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze).
  5. W obecności grzyba ziarna ryżu zaczynają fermentować.
  6. Fermentacja sprawia, że „słodkie sake” staje się półpłynne i nabiera charakterystycznego słodkiego smaku i aromatu.
  7. Po 3 dniach amazake jest gotowe do spożycia.
  8. Tak przygotowane „słodkie sake” należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni.
Źródła:

10 naturalnych probiotyków zmniejszających stan zapalny w organizmie

Probiotyczne bakterie i droźdż ewspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne czy tradycyjne przetwory azjatyckie. Zobacz, które produkty warto jeść jak najczęściej.

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia