Spis treści
Kto powinien unikać jedzenia rabarbaru?
Niestety rabarbar, mimo licznych zalet, należy do produktów o dużej zawartości kwasu szczawiowego (nawet 1336 mg na 100 g), dlatego nie każdy może cieszyć się z jego właściwości zdrowotnych. W galerii przedstawiamy, w jakich schorzeniach i dlaczego należy unikać jedzenia tego warzywa.
Rabarbar nie dla każdego! Kto powinien go unikać?
Właściwości odżywcze rabarbaru. Ile kalorii ma rabarbar?
Sezon na rabarbar rozpoczyna się już na początku kwietnia, a jego smakiem możemy cieszyć się do lipca. Z rabarbaru można przygotować dżemy, kompot, a także smaczne ciasto, na które przepis znajdziesz tu: Wyjątkowe ciasto z rabarbarem i budyniem.
Jest to niskokaloryczna roślina, ponieważ w porcji 100 g zawiera jedynie 15 kcal. Dodatkowo znajdziemy tam 0,5 g białka, znikome ilości tłuszczu (0,2 g) i 4,6 g węglowodanów, w tym 3,2 g błonnika pokarmowego.
Rabarbar jest znakomitym źródłem potasu, ponieważ w 100 g zawiera aż 136 mg tego pierwiastka. Regularne spożywanie tego warzywa może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Rabarbar w 94 proc. składa się z wody, dzięki czemu nawadnia organizm. Stanowi również źródło rapontygeniny, czyli związku o silnych właściwościach przeciwnowotworowych, szczególnie w przypadku raka piersi i prostaty.
Dodatkowo porcja 100 g tego warzywa jest źródłem:
- witaminy A – 10 μg,
- witaminy B1 – 0,023 mg,
- witaminy B2 – 0,029 mg,
- witaminy B3 – 0,11 mg,
- witaminy B6 – 0,03 mg,
- witaminy E – 0,18 mg,
- witaminy C – 9 mg,
- wapnia – 52 mg,
- magnezu – 13 mg,
- żelaza – 0,6 mg,
- cynku – 0,13 mg.
Ilość witamin i związków mineralnych ulega zmniejszeniu podczas obróbki termicznej, dlatego rabarbar warto spożywać na surowo, w postaci koktajlu lub jako dodatek do sałatki.