Toksyczna substancja w oliwkach. Popularny sklep wycofuje produkt. Zawiera niedopuszczalne ilości pestycydów

Monika Góralska
Duża sieć sklepów wycofuje produkt z powodu przekroczonej dopuszczalnej ilości toksycznie działających pestycydów.
Duża sieć sklepów wycofuje produkt z powodu przekroczonej dopuszczalnej ilości toksycznie działających pestycydów. freepik.com, Clker-Free-Vector-Images/pixabay.com
Duża sieć sklepów spożywczych wycofuje ze sprzedaży produkt z powodu przekroczenia maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów. Nie jedz go, bo może to skutkować zatruciem. Oliwki możesz zwrócić do sklepu, gdzie otrzymasz zwrot pieniędzy.

Spis treści

Wycofany produkt z popularnej sieci sklepów

Popularna sieć sklepów poinformowała na swojej stronie internetowej o wycofaniu ze sprzedaży produktu. Przyczyną wycofania jest wykrycie pestycydów przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości.

Duża sieć sklepów wycofuje produkt z powodu przekroczonej dopuszczalnej ilości toksycznie działających pestycydów.
Duża sieć sklepów wycofuje produkt z powodu przekroczonej dopuszczalnej ilości toksycznie działających pestycydów.
freepik.com, Clker-Free-Vector-Images/pixabay.com

Carrefour wycofuje następujący produkt:

  • Oliwki zielone 600/400g całe, 

  • Marka: SIMpl

  • Numer partii: 4187, data ważności: 31.01.2026,

  • Numer partii: 4226, data ważności: 28.02.2026.

Jeśli zakupiłeś produkt, prosimy o jego niezwłoczny zwrot w Punkcie Obsługi Klienta sklepu Carrefour - informuje sklep na swojej stronie internetowej.

Sklep podkreśla, aby nie spożywać danego produktu i odnieść go do sklepu Carrefour do dnia 07.05.2025 (włącznie) w celu zwrotu należności.

Co to są pestycydy i do czego służą?

Pestycydy to substancje chemiczne lub biologiczne, które są stosowane w celu zwalczania, odstraszania lub kontrolowania szkodliwych organizmów, które mogą zagrażać roślinom, zwierzętom, a także ludziom. Służą głównie do ochrony roślin. Zwalczają szkodniki, choroby roślin, chwasty, grzyby i inne organizmy, które mogą zniszczyć uprawy.

Nadmierne lub niewłaściwe stosowanie pestycydów może mieć negatywny wpływ na środowisko, zdrowie ludzi i zwierząt, dlatego ważne jest stosowanie ich zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i w odpowiednich dawkach.

Maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w żywności określają rozporządzenia Unii Europejskiej. Jeśli w produkcie normy te są przekroczone spożywanie skażonej żywności może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Spożyte w niewielkiej ilości może doprowadzić do natychmiastowych objawów zatrucia, takich jak nudności, bóle głowy, zawroty głowy, problemy z oddychaniem, wymioty, drgawki, a nawet utrata przytomności.

Substancje te kumulują się w organizmie i z czasem mogą też doprowadzić do rozwoju m.in.: zaburzeń hormonalnych, nowotworów czy zaburzeń układu nerwowego.

Źródło: Produkty wycofane ze sprzedaży Carrefour

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia