Spis treści
Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać
![Mandarynki to popularne owoce cytrusowe, które są lubiane przez dzieci i dorosłych. Niestety, w niektórych przypadkach ich spożycie nie jest wskazane.](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/26/20/6385f8e2ab5f5_p.jpg?1733223589)
Mandarynki to owoce sezonowe, które najlepiej smakują późną jesienią i zimą. Idealnie nadają się do sałatki owocowej, gofrów z bitą śmietaną, czy też zdrowotnej nalewki mandarynkowej. Natomiast ze skórek mandarynkowych można przygotować syrop na przeziębienie, a także wykorzystać w domu do codziennych obowiązków np. jako neutralizator przykrych zapachów.
Kto nie powinien jeść mandarynek? W galerii podpowiadamy, kto powinien ich unikać.
Niestety, mimo dobroczynnych właściwości tych cytrusów, nie wszyscy mogą bezpiecznie po nie sięgać. W niektórych przypadkach ich zjedzenie może wywołać reakcję alergiczną lub dolegliwości żołądkowe.
![Owoce na tę leczniczą nalewkę kupisz za kilka złotych. Nie zmarnują się nawet skórki!](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e9/e9/655b2e42d6cd1_o_small.jpg)
Owoce na tę leczniczą nalewkę kupisz za kilka złotych. Nie zmarnują się nawet skórki!
Aromatyczna nalewka mandarynkowa to smaczny dodatek do deserów, ale także leczniczy trunek. Zawiera kwas foliowy, który w łagodny sposób wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Może równ...
Czy mandarynki są zdrowe? Właściwości odżywcze tych owoców cytrusowych
Mandarynki to niskokaloryczne owoce, a porcja 100 g zawiera tylko 45 kcal. Dodatkowo blisko 85 proc. składu mandarynek stanowi woda, dlatego spożywanie tych owoców może korzystnie wpływać na nawodnienie organizmu i skóry. Mimo że mandarynki zawierają znaczne ilości cukru, to ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi 30. To sprawia, że osoby chore na stan przedcukrzycowy, cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie sięgać po umiarkowane ilości tych owoców.
Dodatkowo mandarynki stanowią znakomite źródło wielu cennych witamin i związków mineralnych, w tym witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Dodatkowo cennym związkiem jest rutyna, która wraz z kwasem askorbinowym uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza krwawienie dziąseł, a także redukuje powstawanie siniaków.
Kto nie powinien jeść mandarynek?
![Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/49/95/637f6d3ad6139_o_small.jpg)
Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?
Mandarynki to owoce o dużej zawartości witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Owoce te mają ponadto niski indeks glikemiczny i...