Spis treści
Tajemniczy syndrom u dzieci po wypiciu napoju. Czym jest zespół zatrucia glicerolem?
Dzieci poniżej ósmego roku życia powinny unikać napojów typu slush ice (rodzaj napoju z aromatyzowanego lodu i soku, podobny do granity) zawierających glicerol – ostrzegają naukowcy. Po przeanalizowaniu przypadków 21 dzieci z Wielkiej Brytanii i Irlandii, które zachorowały po ich spożyciu, lekarze zidentyfikowali tzw. zespół zatrucia glicerolem.
Objawy tego tajemniczego syndromu obejmowały:
gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi,
Glicerol to naturalny alkohol i substytut cukru, który nadaje napojom typu slushy charakterystyczną konsystencję, zapobiegając ich całkowitemu zamarzaniu. W Wielkiej Brytanii nie zaleca się podawania takich napojów dzieciom poniżej czwartego roku życia, ale eksperci wzywają do zaostrzenia tych regulacji.
Napoje typu slushy są groźne dla dzieci?
Większość analizowanych przypadków miała miejsce w latach 2018–2024 i dotyczyła 21 dzieci w wieku od dwóch do prawie siedmiu lat. U wszystkich początkowo stwierdzono hipoglikemię, czyli niski poziom cukru we krwi, a objawy pojawiały się nawet w ciągu godziny od wypicia napoju.
Badanie przeprowadzone przez University College Dublin wykazało, że wszystkie dzieci szybko wróciły do zdrowia, jednak lekarze ostrzegali przed ponownym spożywaniem tych napojów. W jednym przypadku 7-letnie dziecko, które wypiło kolejne slushy, ponownie doświadczyło objawów.
Brak wartości odżywczych i niejasne zalecenia
Food Standards Agency (FSA) zaleca, aby dzieci poniżej czwartego roku życia unikały napojów zawierających glicerol, a w przypadku dzieci w wieku od pięciu do 10 lat ograniczyły ich spożycie do maksymalnie jednego napoju dziennie.
Jednak naukowcy zwracają uwagę, że nie ma jednoznacznych wytycznych dotyczących bezpiecznej dawki glicerolu, a jego stężenie w napojach mrożonych często nie jest jasno określone.
– Stężenie glicerolu w napojach typu slush ice jest słabo przejrzyste; oszacowanie bezpiecznej dawki nie jest zatem łatwe – stwierdzili naukowcy. – Jest również prawdopodobne, że szybkość i dawka spożycia, wraz z innymi aspektami, takimi jak to, czy napój jest spożywany wraz z posiłkiem lub na czczo, czy też spożywany po ćwiczeniach o wysokiej intensywności, mogą być czynnikami przyczyniającymi się.
Eksperci podkreślają, że napoje tego typu nie mają żadnych korzyści zdrowotnych ani odżywczych i nie powinny być traktowane jako element zbilansowanej diety. Zalecają także, by regulacje opierały się nie tylko na wieku, ale i na wadze dziecka, co pozwoliłoby lepiej kontrolować dopuszczalne dawki. Jak podkreślają, aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo dzieci, granica wiekowa powinna wynosić co najmniej osiem lat.
Źródła:
