Spis treści
Koty zarażają się od ptaków. Eksperci apelują o ostrożność
Szwedzki nadawca publiczny SVT poinformował, że w Piteå, na północy Szwecji, u małych ptaków stwierdzono obecność Salmonelli. Odnotowano również przypadki chorych kotów, które zaraziły się od ptaków.
Koty mogą zakazić się Salmonellą, np. zjadając martwego ptaka, surowe mięso lub ryby zakażone tymi bakteriami. Chorujące zwierzęta stanowią zagrożenie również dla ludzi. SVT podaje, że w ostatnich tygodniach Krajowy Instytut Weterynarii otrzymał około dwudziestu zgłoszeń o małych ptakach umierających z powodu Salmonelli w Norrbotten i Västerbotten.
– W sumie nie wydaje się to dużo. Ale to dużo, jeśli chodzi o liczbę osób zgłaszających przypadki. Istnieje wyraźna tendencja – mówi Henrik Uhlhorn, zastępca państwowego lekarza weterynarii w SVA.
Weterynarz zalecił, by w obecnej sytuacji nie dokarmiać ptaków oraz ograniczyć wychodzenie kotów z domu. Warto też zadbać o mycie rąk po kontakcie z kotem oraz zachować ostrożność przy czyszczeniu kuwety.
– Jeśli zauważysz, że ptaki zaczynają umierać, powinieneś mieć oko na swojego kota – zaleca ekspert.
Czy Salmonella jest groźna dla kota?
Salmonelloza to choroba bakteryjna wywoływana przez różne gatunki Salmonelli. Jest to powszechna choroba odzwierzęca – może być przenoszona z kotów na ludzi i odwrotnie – i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.
Objawy salmonellozy u kotów to m.in.:
wymioty,
ból brzucha, rozdęty brzuch,
gorączka,
utrata masy ciała,
osłabienie,
zmniejszony lub całkowity brak apetytu,
zapalenie spojówek,
obrzęk węzłów chłonnych,
odwodnienie.
W skrajnych przypadkach może dojść do śmierci zwierzęcia.
Jakie są objawy zakażenia Salmonellą? Salmonelloza u ludzi
Salmonella to rodzaj groźnej bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Zakażenie nią wywołuje chorobę zwaną salmonellozą. To jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych oraz biegunek bakteryjnych. Bakteria ta może wywołać też tyfus oraz dur rzekomy. Człowiek może zakazić się poprzez spożycie skażonej żywności pochodzenia zwierzęcego, produktów zanieczyszczonych odchodami zakażonych zwierząt lub przez bezpośredni kontakt z nimi.
Najczęściej do zakażenia Salmonellą dochodzi przez zjedzenie produktów z surowymi jajami, jak np. majonezy, kremy czy lody.
– Objawy zatrucia Samonellą pojawiają się po około 8 godzinach od zjedzenia zakażonych tą bakterią produktów żywnościowych. Zakażenie u dziecka i osoby dorosłej przebiega w zasadzie podobnie, przy czym u małych dzieci może mieć groźniejsze skutki z uwagi na ich niewykształconą odporność – pisała Agata Orzełowska na Stronie Zdrowia.
Główne objawy zatrucia Salmonellą to:
gorączka,
ból brzucha,
biegunka,
wymioty.
W przypadku wystąpienia objawów należy skonsultować się z lekarzem, który dobierze odpowiednie leczenie. Na zakażenie Salmonellą szczególnie podatne są noworodki, niemowlęta, małe dzieci, pacjenci szpitalni, osoby z osłabioną odpornością oraz przyjmujące antybiotyki.
Źródła:
Salmonella bland småfåglar i Norrbotten – katter smittade Sveriges Television AB
Salmonellosis in Cats petMD
SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE Główny Inspektorat Sanitarny
