Czy gęsina jest zdrowa? Poznaj właściwości odżywcze i zdrowotne mięsa z gęsi. Dlaczego warto jeść gęsinę?

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Gęsina to jeden z najtłustszych gatunków mięsa drobiowego. Mimo swojej kaloryczności mięso gęsi jest uznawane za zdrowe i stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6. Dodatkowo gęsina zawiera znaczne ilości różnych witamin i związków mineralnych. Dlaczego warto jeść gęsinę? Sprawdź i zobacz, jak działa smalec gęsi na zmarszczki, odmrożenia i ból stawów.

Spis treści

Gęś, czyli delikatne mięso drobiowe

Mięso gęsi nie jest zbyt popularne w naszym kraju. Mimo że Polska jest jednym z największych w Europie producentów gęsiny, to roczne spożycie na jedną osobę w naszym kraju wynosi tylko 17 g. Jednak nie zawsze tak było, ponieważ wiele lat temu gęsina była bardzo popularnym rodzajem mięsa, które chętnie spożywano na Święto Niepodległości, Boże Narodzenie, a także podczas imprezy sylwestrowej.

Pieczona gęś to tradycyjny posiłek, szczególnie w Dniu Niepodległości, czyli 11 listopada. Gęsinę podaje się z pieczonymi ziemniakami, jabłkami, gruszkami
Pieczona gęś to tradycyjny posiłek, szczególnie w Dniu Niepodległości, czyli 11 listopada. Gęsinę podaje się z pieczonymi ziemniakami, jabłkami, gruszkami i cebulą, a także czerwonym wytrawnym winem. larryratt/123RF

Obecnie gęsinę najczęściej jada się w dniu św. Marcina, czyli 11 listopada. Obok gęsi możemy również znaleźć tradycyjne rogale świętomarcińskie, czyli słodką przekąskę z białym makiem i bakaliami.

Ile kalorii ma gęś?

Gęsina to najbardziej kaloryczne mięso drobiowe dostępne w naszym kraju. Ilość kalorii zależy przede wszystkim od rodzaju kawałka – skrzydło będzie bardziej kaloryczne niż np. pierś. Porcja 100 g całej gęsi stanowi źródło ok. 330 kcal, z kolei taka sama porcja skrzydła to 371 kcal, natomiast piersi bez skóry ok. 175 kcal. Dla porównania, taka sama porcja piersi z indyka zawiera 161 kcal, a kurczaka 164 kcal.

Właściwości odżywcze gęsiny

Dodatkowo porcja 100 g gęsi zawiera 20 g pełnowartościowego białka oraz 20 g tłuszczu, z czego 10,25 g stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, 2,52 g wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a pozostałe 6,87 g nasycone kwasy tłuszczowe.

Co jeszcze zawiera gęsina? Wśród cennych składników odżywczych można również znaleźć (w porcji 100 g):

  • witaminę A – 21 mcg,
  • witaminę D – 3 jednostki międzynarodowe (IU),
  • witaminę E – 1,74 mg,
  • witaminę K – 5,1 mcg,
  • witaminę B1 – 0,08 mg,
  • witaminę B2 – 0,32 mg,
  • witaminę B3 – 4,17 mg,
  • witaminę B6 – 0,37 mg,
  • witaminę B12 – 0,41 mcg,
  • sód – 70 mg,
  • potas – 329 mg,
  • wapń – 13 mg,
  • żelazo – 2,83 mg,
  • magnez – 22 mg,
  • fosfor – 270 mg,
  • selen – 21,8 mg,
  • mangan – 0,02 mg,
  • miedź – 0,2 mg,
  • cynk – 2,62 mg.

Sprawdź też: Soczysta pierś z gęsi, idealna na uroczysty obiad. Podajemy prosty przepis

Należy również wspomnieć, że gęsina zawiera spore ilości cholesterolu – porcja 100 g to 91 mg cholesterolu, czyli 30 proc. zalecanego maksymalnego spożycia tego składnika w ciągu dnia. Jednak spożywanie gęsiny 1-2 razy w tygodniu nie wpłynie znacząco na podwyższenie cholesterolu, pod warunkiem, że zostanie zachowany umiar w spożyciu innych produktów bogatych w cholesterol np. czerwonego mięsa, smażonych produktów czy fast foodów.

Czy gęsina jest zdrowa? Właściwości zdrowotne mięsa gęsi

Gęsina, mimo kaloryczności, jest uznawana za zdrowy rodzaj mięsa. Kupując gęsinę, należy zwrócić szczególną uwagę na miejsce hodowli. Warto wybierać mięso z certyfikatem jakości i ekologii, bo dzięki temu mamy pewność, że zwierzęta nie były karmione sztucznymi paszami, a także przy hodowli nie używano specjalnych antybiotyków, których celem jest szybszy wzrost zwierzęcia.

Wiele osób obawia się spożywania gęsi ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Warto jednak wspomnieć, że gęsina faktycznie jest tłusta, jednak większość stanowią jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie one sprawiają, że mięso zyskuje cenne właściwości zdrowotne. Jak działają kwasy omega-3 i omega-6? Wśród ich głównych zalet można wymienić:

  • działanie przeciwzapalne,
  • ochronę układu krążenia,
  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • zwiększanie odporności na infekcje,
  • obniżanie cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi,
  • poprawę kondycji skóry oraz przyspieszanie gojenia się ran.

Dowiedz się więcej: Przepis na pyszna zupę z brukwi na gęsinie

Porcja 100 g gęsi pokrywa aż w 21 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3, czyli niacynę. Związek ten odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu nerwowego, a także za poprawę nastroju. Dodatkowo niacyna bierze udział w produkcji krwinek czerwonych, metabolizmie kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów oraz w łagodny sposób obniża poziom cholesterolu we krwi. Dlatego spożywanie gęsiny polecane jest szczególnie dla osób z zaburzeniami koncentracji i objawami przewlekłego stresu.

Mięso gęsi polecane jest także w przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza. Porcja 100 g pokrywa w 16 proc. dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Warto wspomnieć, że żelazo najlepiej wchłania się przy obecności witaminy C, dlatego spożywając pieczoną gęś, warto skropić ją sokiem z cytryny lub spożyć z plasterkami pomarańczy.

Ważnymi składnikami w gęsinie są również selen i cynk, a porcja 100 g gęsi pokrywa odpowiednio 31 proc. i 17 proc. dziennego zapotrzebowania na te pierwiastki. Selen to silny antyoksydant, który chroni organizm przed działaniem rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny w organizmie, a także spowalnia proces starzenia się komórek, a dodatkowo przyspiesza przemianę materii i zmniejsza uczucie zmęczenia. Natomiast cynk korzystnie wpływa na strukturę skóry, włosów i paznokci – dlatego smalec gęsi często stosowany jest do produkcji naturalnych kosmetyków.

Smalec gęsi na odmrożenia, zmarszczki i stawy

Najczęściej gęsina jest spożywana w postaci smażonej lub pieczonej. Idealnie smakuje z dodatkiem kapusty, rozmarynu i estragonu, a także lampką wytrawnego czerwonego wina. Niewiele osób jednak wie, że smalec gęsi uznawany jest za jeden z najcenniejszych tłuszczy kosmetycznych.

Miska ze smalcem
Szacuje się, że z jednej całej gęsi o masie 6 kg można pozyskać ok. 1 kg czystego tłuszczu, czyli smalcu. Li Zhou / GettyImages

W dawnej medycynie ludowej smalec gęsi stosowano w przypadku przeziębienia i grypy. Zalecano pić pół łyżeczki smalcu, wymieszanego z łyżeczką miodu i połową szklanki ciepłego mleka. Taka mikstura miała przyspieszyć proces zdrowienia i zmniejszyć uciążliwy kaszel.

Fitoterapeuci sugerują również, że smalec gęsi stanowi idealną bazę pod naturalne maści ziołowe. Dodatek oleju rycynowego nada maści charakter rozgrzewający, z kolei lawendowego uspokajający i odprężający, a goździkowego lub cynamonowego lekko przeciwbólowy.

Już nasze babcie używały smalcu gęsiego jako naturalnego środka na odmrożenia skóry. Wystarczyło natrzeć zmarznięte miejsca, aby złagodzić pieczenie i zmniejszyć widoczność pęcherzy.

Sprawdź też: Jak pielęgnować skórę jesienią i zimą, aby nie doszło do odmrożenia?

Wiele kobiet stosuje smalec gęsi na zmarszczki, jednak obecnie nie ma dowodów naukowych na to, że może on zmniejszać ich widoczność. Wykazano jednak, że regularne smarowanie skóry smalcem gęsim sprawia, że staje się ona bardziej gładka, miękka i wyraźnie odżywiona.

Smalec gęsi często stosowany jest również w przypadku bólu stawów. Zawarte w tłuszczu przeciwutleniacze wykazują działanie przeciwzapalne i lekko przeciwbólowe, co rzeczywiście może wspierać leczenie chorób reumatycznych.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

N
Nie bać heretyków
Przecież wy diable łajna nie obchodzicie Świąt!!!!!! ż[wulgaryzm]cie wasze parówy na rocznicę rewolucji październikowej i rzezi francuskiej
g
gosćc
U mnie najpierw zaczo łsię ból w stawach, później doszło strzelanie, kilku roumatologów, wynik badań roumatoidalny OK, Szybka akcja tabletki i zastrzyki przeciwzapalne, podejrzenie łuszczycowego zapalenia stawów wkroczył Metotab Depomedrol i zastrzyki, coraz większe dawki leków reakcji zero!!!

Pomału załamana przerażona tymi silnymi lekami które podrażniały mój żoładek szukałam pomocy w medycynie naturalnej leki diety (od diety optymalnej która w sumie mi jeszcze bardziej zaszkodziła), to co mi pomogło (nie mówię że każdemu pomoże, jeżeli stawy są już zniszczone ze zmianami i zwyrodnieniami tego już nic nie cofnie wtedy trzeba wprowadzić rónież rehabilitację na stałe) ale chorobę można opanować, oczywiście a na każdego działa co innego) Ja trafiłam na dobrego ortopedę z Poznania przyjmuje na ul.Grunwaldzkiej zalecił mi między innymi stosowanie olejków konopnych CBD 10% siarkę organiczną (MSM ) i maść konopna Themrolka extra kupiłam w aptece konopnej Konopna Farmacja w Poznaniu ( którą z resztą lekarz rekomendował że najlepiej się tam udąć po olejki CBD ) możesz tam do nich zadzwonić i doradzą jaki olej CBD jest dla ciebie wskazany www. konopiafarmacja.pl bo jest ich na prawde dużo dlatego nie piszę jaki stosowałam bo przy stosowaniu olejków CBD trzeba wybrać pod osobę ... także na chwilę obecną ten zestaw spisuje się rewelacyjnie. wcześniej byłam tylko na tabletkach przeciwbólowych a teraz wystarczy mi tylko jedna dziennie ... sprawdź to bo trucie się lekami na dłuższą metę Cię wykończy
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia