Miód jest dobry na serce. Wykazano, że obniża wysoki cholesterol i ciśnienie, a także poziom cukru we krwi. Zobacz, ile wynosi jego dawka

Anna Rokicka-Żuk
Miód nie jest po prostu słodkim syropem, bo stanowi również skarbnicę licznych związków biologicznie czynnych.
Miód nie jest po prostu słodkim syropem, bo stanowi również skarbnicę licznych związków biologicznie czynnych. Roman Odintsov/Pexels
Czy miód może poprawiać stężenie glukozy i cholesterolu? Tak, jeśli spożywamy go w odpowiedniej dawce. Naukowcy potwierdzają, że jedzenie miodu służy nawet zmniejszeniu masy ciała, przy czym ważny jest jego rodzaj. Po przeprowadzeniu analizy dostępnych danych wskazują oni, które rodzaje miodu są najlepsze, jakie mają działanie na glikemię i lipidogram, oraz ile miodu dziennie to odpowiednia porcja.

Spis treści

Korzystne właściwości miodu pod lupą badaczy

Miód stosujemy w roli dodatku słodzącego. Czy jednak jest zdrowy? Chociaż nadmiar kalorii z cukrów w diecie jest związany z rozwojem otyłości i cukrzycy, naturalny syrop produkowany przez pszczoły jest uznawany za zdrowy, co potwierdzają badania. Oprócz powszechnych i rzadko występujących cukrów zawiera kwasy organiczne, enzymy, białka, wolne aminokwasy, składniki mineralne, witaminy, antyoksydanty i inne bioaktywne związki pochodzące z roślin.

Czytaj także: Aromatyczna nalewka z bzu lilaka na stawy, wątrobę i pasożyty. To tani środek na reumatyzm i dnę moczanową oraz ból głowy. Wypróbuj przepis

Już wcześniej wykazano zarówno w badaniach laboratoryjnych, prowadzonych na zwierzętach, a także klinicznych z udziałem ludzi, że spożywanie miodu przynosi korzyści związane ze zdrowiem sercowo-naczyniowym i metabolicznym organizmu. Udowodniono, że pod wpływem jedzenia miodu dochodzi do poprawy wielu parametrów – masy ciała, poziomu stanu zapalnego, profilu lipidowego i glikemii. Dowody na takie właściwości u ludzi nie zostały jednak usystematyzowane. Nie wykazano dotąd, czy właściwości miodu zależą od jego typu i przetworzenia. To skłoniło badaczy z Uniwersytetu Toronto do dalszych badań.

Nie kupuj środków na przeziębienie. Zajrzyj do kuchennej szafki

Nie kupuj środków na przeziębienie. Zajrzyj do kuchennej szafki

Nie potrzebujesz zestawu środków na objawy przeziębienia czy wzmacniających odporność, gdy masz w domu ten jeden produkt. Łagodzi ból gardła, kaszel i katar lepiej niż lek dostępny bez recepty. Naukow...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Miód to nie tylko cukier, ale dla korzyści zdrowotnych ważna jest jego dawka

Wpływ miodu na zdrowie kardiometaboliczne oceniono na podstawie analizy 18 kontrolowanych badań naukowych, biorąc pod uwagę parametry takie, jak zawartość tkanki tłuszczowej w ciele, poziom cukru we krwi (glikemia), stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi (lipidogram), a także markery niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz stanu zapalnego we krwi.

Zobacz: Miód odżywia skórę i sprawdzi się w domowym kosmetyku do ust.

W badaniach tych uczestniczyło 1100 osób, które odżywiały się w zdrowy sposób: zgodnie z zaleceniami cukier dodany stanowił u nich do 10 proc. ich dziennego spożycia kalorii (czyli np. przy dawce 2000 kcal dziennie zapewniał 200 kcal, co odpowiada 40 g cukrów). Średni okres obserwacji wynosił osiem tygodni, natomiast dzienne spożycie miodu wynosiło 40 gramów. To około dwóch łyżeczek miodu (jedna to 12 g) albo niepełna łyżka (jedna to 25 g).

Wykazano, że jedzenie miodu miało związek z istotną poprawą badanych parametrów. Zaobserwowano:

  • niższy poziom glukozy we krwi,
  • obniżeniem poziomu cholesterolu, w tym „złego” LDL i trójglicerydów,
  • wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, który chroni tętnice przed rozwojem miażdżycy.
  • zmniejszenie stężenia markerów stłuszczenia wątroby.

– Choć miód to w blisko 80 procentach cukier, jest on kompozycją zarówno powszechnych, jak i rzadkich cukrów, a także białek, kwasów organicznych i innych składników bioaktywnych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie – mówi prowadzący badania Tauseef Khan.

Miód na odporność, lecz nie tylko! Poznaj 9 rodzajów miodu i ich właściwości!

Miód na odporność, lecz nie tylko! Poznaj 9 rodzajów miodu i ich właściwości!

Miód to naturalna słodycz pochodząca z natury. Dodawany do deserów, potraw wytrawnych i napojów nie tylko poprawia ich smak, ale także wzbogaca o niezbędne dla zachowania zdrowia witaminy z grupy B, w...

Martyna Jaros
Martyna Jaros

Jaki rodzaj miodu najlepiej wpływa na metabolizm?

Naukowcy zaobserwowali, że najwięcej korzyści dla zdrowia zapewniało spożywanie surowego miodu niezależnie od jego rodzaju. Korzystne właściwości zachowywały także miody poddane obróbce, co w Ameryce Północnej jest standardem, a w Polsce – ukrywaną praktyką, która niszczy smak i właściwości prozdrowotne miodu. Taki miód powodował poprawę wszystkich wymienionych wyżej parametrów zdrowia kardiometabolicznego.

Zobacz także: Czy „napój bogów” z tym dodatkiem jest zdrowszy niż z cukrem? Kawa z miodem zaskoczy cię smakiem

Proces pasteryzacji nie przeszkodził też jednak w zachowaniu korzystnych właściwości miodu koniczynowego oraz akacjowego.

– Miód przetworzony traci bardzo wiele swoich właściwości podczas pasteryzacji. Dodawanie surowego miodu do ciepłych napojów najprawdopodobniej nie spowoduje utraty wszystkich korzyści – komentuje Khan. – Warto jednak pamiętać, że możemy spożywać go na przykład na kanapce, z jogurtem czy jako dressing sałatkowy.

Aby uzyskać poprawę zdrowia sercowego i metabolicznego, nie należy przekraczać wskazanych dawek miodu (40 g dziennie) oraz samych cukrów w diecie, które według zaleceń żywieniowych powinny dostarczać maksymalnie 20 proc. kalorii w diecie.

Zobacz także: Pieczona owsianka na śniadanie. Przepis z miodem i jabłkami. Oto pomysł na chrupiące śniadanie jak szarlotka

(PAP)

Jak rozpoznać dobry miód i odróżnić go od fałszywego? Zwróć uwagę na te szczegóły

Jak rozpoznać dobry miód i odróżnić go od fałszywego? Zwróć uwagę na te szczegóły

Miód to naturalne źródło licznych wartościowych składników odżywczych, jednak ten dostępny w sklepach nie zawsze posiada oczekiwane właściwości lecznicze. Dzieje się tak, ponieważ niektórzy pszczelarz...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Miej ciśnienie pod kontrolą

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia