Miód jest dobry na serce. Wykazano, że obniża wysoki cholesterol i ciśnienie, a także poziom cukru we krwi. Zobacz, ile wynosi jego dawka

Anna Rokicka-Żuk
Miód nie jest po prostu słodkim syropem, bo stanowi również skarbnicę licznych związków biologicznie czynnych.
Miód nie jest po prostu słodkim syropem, bo stanowi również skarbnicę licznych związków biologicznie czynnych. Roman Odintsov/Pexels
Czy miód może poprawiać stężenie glukozy i cholesterolu? Tak, jeśli spożywamy go w odpowiedniej dawce. Naukowcy potwierdzają, że jedzenie miodu służy nawet zmniejszeniu masy ciała, przy czym ważny jest jego rodzaj. Po przeprowadzeniu analizy dostępnych danych wskazują oni, które rodzaje miodu są najlepsze, jakie mają działanie na glikemię i lipidogram, oraz ile miodu dziennie to odpowiednia porcja.

Spis treści

Korzystne właściwości miodu pod lupą badaczy

Miód stosujemy w roli dodatku słodzącego. Czy jednak jest zdrowy? Chociaż nadmiar kalorii z cukrów w diecie jest związany z rozwojem otyłości i cukrzycy, naturalny syrop produkowany przez pszczoły jest uznawany za zdrowy, co potwierdzają badania. Oprócz powszechnych i rzadko występujących cukrów zawiera kwasy organiczne, enzymy, białka, wolne aminokwasy, składniki mineralne, witaminy, antyoksydanty i inne bioaktywne związki pochodzące z roślin.

Czytaj także: Aromatyczna nalewka z bzu lilaka na stawy, wątrobę i pasożyty. To tani środek na reumatyzm i dnę moczanową oraz ból głowy. Wypróbuj przepis

Już wcześniej wykazano zarówno w badaniach laboratoryjnych, prowadzonych na zwierzętach, a także klinicznych z udziałem ludzi, że spożywanie miodu przynosi korzyści związane ze zdrowiem sercowo-naczyniowym i metabolicznym organizmu. Udowodniono, że pod wpływem jedzenia miodu dochodzi do poprawy wielu parametrów – masy ciała, poziomu stanu zapalnego, profilu lipidowego i glikemii. Dowody na takie właściwości u ludzi nie zostały jednak usystematyzowane. Nie wykazano dotąd, czy właściwości miodu zależą od jego typu i przetworzenia. To skłoniło badaczy z Uniwersytetu Toronto do dalszych badań.

Miód to nie tylko cukier, ale dla korzyści zdrowotnych ważna jest jego dawka

Wpływ miodu na zdrowie kardiometaboliczne oceniono na podstawie analizy 18 kontrolowanych badań naukowych, biorąc pod uwagę parametry takie, jak zawartość tkanki tłuszczowej w ciele, poziom cukru we krwi (glikemia), stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi (lipidogram), a także markery niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz stanu zapalnego we krwi.

Zobacz: Miód odżywia skórę i sprawdzi się w domowym kosmetyku do ust.

W badaniach tych uczestniczyło 1100 osób, które odżywiały się w zdrowy sposób: zgodnie z zaleceniami cukier dodany stanowił u nich do 10 proc. ich dziennego spożycia kalorii (czyli np. przy dawce 2000 kcal dziennie zapewniał 200 kcal, co odpowiada 40 g cukrów). Średni okres obserwacji wynosił osiem tygodni, natomiast dzienne spożycie miodu wynosiło 40 gramów. To około dwóch łyżeczek miodu (jedna to 12 g) albo niepełna łyżka (jedna to 25 g).

Wykazano, że jedzenie miodu miało związek z istotną poprawą badanych parametrów. Zaobserwowano:

  • niższy poziom glukozy we krwi,
  • obniżeniem poziomu cholesterolu, w tym „złego” LDL i trójglicerydów,
  • wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, który chroni tętnice przed rozwojem miażdżycy.
  • zmniejszenie stężenia markerów stłuszczenia wątroby.

– Choć miód to w blisko 80 procentach cukier, jest on kompozycją zarówno powszechnych, jak i rzadkich cukrów, a także białek, kwasów organicznych i innych składników bioaktywnych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie – mówi prowadzący badania Tauseef Khan.

Jaki rodzaj miodu najlepiej wpływa na metabolizm?

Naukowcy zaobserwowali, że najwięcej korzyści dla zdrowia zapewniało spożywanie surowego miodu niezależnie od jego rodzaju. Korzystne właściwości zachowywały także miody poddane obróbce, co w Ameryce Północnej jest standardem, a w Polsce – ukrywaną praktyką, która niszczy smak i właściwości prozdrowotne miodu. Taki miód powodował poprawę wszystkich wymienionych wyżej parametrów zdrowia kardiometabolicznego.

Zobacz także: Czy „napój bogów” z tym dodatkiem jest zdrowszy niż z cukrem? Kawa z miodem zaskoczy cię smakiem

Proces pasteryzacji nie przeszkodził też jednak w zachowaniu korzystnych właściwości miodu koniczynowego oraz akacjowego.

– Miód przetworzony traci bardzo wiele swoich właściwości podczas pasteryzacji. Dodawanie surowego miodu do ciepłych napojów najprawdopodobniej nie spowoduje utraty wszystkich korzyści – komentuje Khan. – Warto jednak pamiętać, że możemy spożywać go na przykład na kanapce, z jogurtem czy jako dressing sałatkowy.

Aby uzyskać poprawę zdrowia sercowego i metabolicznego, nie należy przekraczać wskazanych dawek miodu (40 g dziennie) oraz samych cukrów w diecie, które według zaleceń żywieniowych powinny dostarczać maksymalnie 20 proc. kalorii w diecie.

Zobacz także: Pieczona owsianka na śniadanie. Przepis z miodem i jabłkami. Oto pomysł na chrupiące śniadanie jak szarlotka

(PAP)

Miej ciśnienie pod kontrolą

Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych

Zdrowie

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia