Miód – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Miód manuka, spadziowy, gryczany i rzepakowy, pyłek pszczeli i miód pitny

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Miód to nie tylko smaczny zamiennik cukru, ale także źródło korzystnych dla zdrowia związków bioaktywnych
Miód to nie tylko smaczny zamiennik cukru, ale także źródło korzystnych dla zdrowia związków bioaktywnych 123RF
Miód wspomaga odporność, ale nie tylko! Szczególnie korzystne właściwości ma miód manuka, gryczany czy spadziowy. Równie wartościowe są produkty pszczele, takie jak pyłek kwiatowy i miód pitny. Nie są to jednak produkty bez wad, dlatego warto wiedzieć jak w najlepszy sposób wykorzystać prozdrowotne właściwości miodu i jego przetworów.

Miód – co to jest?

Miód, zgodnie z Dyrektywą Rady z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącą się do miodu, definiowany jest jako naturalna, słodka substancja wyprodukowana przez pszczoły miodne odmiany Apis mellifera z nektaru roślin, ich wydzielin lub wydzielin owadów wysysających, które następnie zostają przerabiane przez pszczoły. Do obróbki nektaru pszczoły wykorzystują produkowane przez nie specyficzne substancje, które wzbogacają wartości odżywcze miodu. Przetworzony nektar jest składany, odwadniany i pozostawiony do dojrzewania w postaci znanych każdemu plastrów miodu.

Miód pszczeli w zależności od panujących warunków klimatycznych, a także przez jakie owady i z jakich kwiatów został wytworzony posiada złotą, bursztynową lub brązową barwę, delikatny lub intensywny smak i wyjątkowy roślinny aromat. Konsystencja prawdziwego miodu powinna być płynna i lepka, ale naturalnym zjawiskiem jest krystalizacja miodu po około 3-6 miesiącach od zbioru, co jednocześnie nie pozbawia go jego cennych prozdrowotnych właściwości.

Szukając miodu na sklepowych półkach, należy uważać na sztuczny miód, który jedynie z wyglądu przypomina prawdziwy cud miód. Sztuczny miód wytwarzany jest przez człowieka, najczęściej z syropu ziemniaczanego podgrzewanego z kwasami, by w dalszej kolejności naśladowca miodu pszczelego został wzbogacony o sztuczne barwniki i aromaty. Cechą charakterystyczną podróbki jest wiecznie płynna konsystencja, co oznacza, że sztuczny miód nigdy nie będzie krystalizował. Ponadto z uwagi na sposób produkcji, taki miód nie posiada żadnych wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. W zasadzie to nazwanie go miodem jest niezgodne z prawem.

Po miód najczęściej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. I dobrze, gdyż jego regularne dodawanie do letnich napojów (w ciepłych traci cenne właściwości), słodkich śniadań lub deserów pomaga wzmocnić naturalną odporność!Miód miodowi nie równy, dlatego warto poznać właściwości konkretnych rodzajów. Z kolejnych zdjęć dowiesz się, jakim działaniem wyróżnia się m.in. miód malinowy, wrzosowy i manuka.

9 rodzajów miodów nektarowych – ciekawostki, których jeszcze...

Miód – wartości odżywcze

Naturalny miód pszczeli to produkt o bardzo wysokim indeksie glikemicznym wynoszącym 87, podczas gdy maksymalna wartość IG wynosi 100 dla czystej glukozy. Indeks glikemiczny informuje o tym, w jakim stopniu w porównaniu do spożycia 50 g glukozy, zwiększa się stężenie cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Im wyższy IG, tym szybciej wzrasta poziom cukru we krwi, co jest niekorzystnym zjawiskiem ponieważ zwiększa to ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.

100 gramów miodu dostarcza w przybliżeniu 320 kalorii, czyli o 80 kcal mniej niż cukier, ale należy pamiętać, że miód jest cięższy od sypkiego cukru. Dla porównania łyżeczka miodu waży ok 12 g i dostarcza 40 kcal, natomiast łyżeczka cukru 5 g dostarczając 20 kcal.

Głównym składnikiem miodu są cukry proste w postaci glukozy i fruktozy. Występują one w zmienionych proporcjach w zależności od rodzaju miodu i stanowią 70-80 proc. jego masy. Pozostałą część miodu stanowi woda.

Zagłębiając się w szczegółowe wartości odżywcze miodu, nie będzie kłamstwem nazwanie go prawdziwą apteką, bowiem miód to skarbnica związków bioaktywnych. Bursztynowa ciecz zawiera blisko 200 substancji aktywnych, takich jak:

  • enzymy, m.in. diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glikozydowa,
  • kwasy organiczne, takie jak: kwas cytrynowy, fenylowy, kawowy, bursztynowy,
  • antyoksydanty w postaci flawonoidów, karotenoidów,
  • aminokwasy, takie jak: prolina czy fenyloalanina,
  • witaminy z grupy B (wszystkie z wyjątkiem witaminy B12), a także witamina C oraz śladowe ilości witamin K i E,
  • składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas.

Sprawdź, co zawierają i jak działają inne produkty pszczele:

Miód – właściwości

Miód ma szerokie działanie prozdrowotne i odżywcze. Dokładnie zbadano jego właściwości immunomodulujące i przeciwbakteryjne, czyli wpływ spożycia miodu na funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka. Zaobserwowano, że regularnie i długotrwale spożywany miód spadziowy lub lipowy wzmacniają odporność na drodze stymulowania organizmu do zwiększonej produkcji komórek układu odpornościowego. Na wstępnych etapach zakażenia komórki te eliminują szkodliwe dla organizmu patogeny zapobiegając infekcjom.

Udowodnione działanie przeciwbakteryjne miodu wynika z obecności w nim substancji o działaniu podobnym, do działania antybiotyków. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu oddechowego i łagodzi kaszel. W badaniu z udziałem dzieci z infekcją górnych dróg oddechowych, zaobserwowano, że podawanie chorym 2,5 ml miodu (pół małej łyżeczki) przed snem zmniejsza objawy kaszlu nocnego.

Kaszel to jeden z podstawowych i najbardziej uciążliwych objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Zanim udamy się do lekarza, warto zastosować sprawdzone domowe metody na kaszel, które były wykorzystywane już przez naszych dziadków. Niemal każdy z nas w swojej kuchni ma produkty, które rozrzedzają wydzielinę i udrażniają drogi oddechowe. Przy czym warto podkreślić, że wyróżnia się dwa podstawowe typy kaszlu – mokry i suchy. Pierwszemu z nich towarzyszy wykrztuszanie plwociny, co przynosi znaczącą ulgę. Natomiast kaszlowi suchemu nie towarzyszy wydzielina, a każde kasłanie skutkuje jeszcze większym bólem i podrażnieniem gardła. Sprawdź, 10 skutecznych sposobów na kaszel!

10 naturalnych i skutecznych sposobów na kaszel suchy i mokry

Równie dużo badań poświęcono określeniu leczniczych właściwości miodu w kontekście chorób nowotworowych. Zaobserwowano, że miód wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, a także że hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.

Najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe posiadają miód manuka z Nowej Zelandii, gryczany, a także miód tualang z Malezji, które zawierają najwyższe stężenia związków fenolowych, takich jak kwas kawowy, kwas benzoesowy, kwas galusowy, a także flawonoidów pod postacią kwercetyny, katechin i kampferolu. Niestety większość badań poświęconych wyżej wspomnianym miodom prowadzonych było na zwierzętach i liniach komórkowych, dlatego

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie