Wielkanoc przy cukrzycy. Czy osoba chora na cukrzycę może jeść jajka? A jeśli tak, to w jakiej postaci?

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Przestrzeganie diety cukrzycowej w okresie Świąt Wielkanocnych może stanowić niemałe wyzwanie dla diabetyków. Tradycyjne wielkanocne potrawy są często tłuste, kaloryczne i bogate w cukry. Lukrowane baby, aromatyczne mazurki czy serniki na kruchym cieście mogą szybko zaburzyć poziom glukozy we krwi. Z jakich dań wielkanocnych lepiej zrezygnować, gdy ma się zdiagnozowaną cukrzycę? Co może jeść cukrzyk podczas świąt wielkanocnych?

Spis treści

Dieta cukrzycowa a święta wielkanocne

Diabetycy muszą pamiętać o diecie każdego dnia, również podczas świąt wielkanocnych. Zarówno osoby z cukrzycą typu 1 (insulinozależną), jak i cukrzycą typu 2, powinny szczególnie kontrolować indeks glikemiczny spożywanych potraw, ponieważ ma on bezpośredni wpływ na poziom glukozy we krwi.

Wielkanoc przy cukrzycy wymaga rezygnacji z części potraw.
Wielkanoc przy cukrzycy wymaga rezygnacji z części potraw.
Freepik

W diecie diabetyka należy unikać słodyczy, produktów zawierających cukry proste oraz węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Niewskazane jest spożywanie białego pieczywa czy słodzonych napojów. Równie istotne jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą pogarszać profil lipidowy i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Jeśli na stole wielkanocnym pojawią się takie produkty jak: purée ziemniaczane, tłuste podroby, tłuste masło, smalec, mango, banany, owoce z puszki, ciasta z kremem, słodkie babki wielkanocne, ciasta drożdżowe, makowce, serniki z rodzynkami, daktyle, cukrzycy powinni powstrzymać się od spożycia takiego jedzenia.

W przebiegu cukrzycy powinno się także unikać alkoholu. Diabetycy powinni zatem uważać na piwa, wina oraz inne napoje z procentami.

Czy osoba chora na cukrzycę może jeść jajka?

Osoby z cukrzycą mogą jeść jajka, również w okresie świątecznym. Co więcej, to jeden z bardziej wartościowych produktów, które mogą znaleźć się na wielkanocnym stole pod warunkiem, że są podawane w odpowiedni sposób.

Jajka to znany i lubiany produkt, który nie wpływa bezpośrednio na gwałtowne podniesienie poziomu glukozy we krwi, w przeciwieństwie do jedzenia, które jest bogate w cukry proste. Dzięki temu stanowią dobre uzupełnienie posiłku diabetyka, szczególnie wtedy, gdy są podawane z warzywami.

Już dwa jaja pokrywają ponad 30 proc. dziennego zapotrzebowania na aminokwasy, dostarczając jednocześnie witaminy A, D, E, K, B6, B12, fosfor, kwas foliowy, wapń, żelazo, selen, cynk, miedź, jod, luteinę, zeaksantynę oraz cysteinę.

W jakich sytuacjach jajka przy cukrzycy mogą być niewskazane? Otóż niektóre osoby z cukrzycą typu 2 bardzo zmagają się z problemami układu krążenia, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie czy zaburzenia poziomu cholesterolu. W takich przypadkach warto ograniczyć liczbę jajek w diecie, ponieważ ich nadmiar może dodatkowo obciążać gospodarkę lipidową. Jeśli jednak wyniki lipidogramu są w normie i nie ma innych przeciwwskazań ze strony serca czy naczyń krwionośnych, jajka mogą spokojnie pojawić się na stole wielkanocnym.

Co może jeść cukrzyk podczas świąt?

Dieta diabetyka podczas świąt wielkanocnych powinna opierać się na produktach, które pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, a jednocześnie wspierają ogólny stan zdrowia – zwłaszcza układ sercowo-naczyniowy. Podstawą jest niskie spożycie cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, a zwiększenie ilości błonnika, zdrowych tłuszczów i białka.

Cukrzyk powinien zastąpić produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. biały chleb, ziemniaki, biały ryż:

  • pełnoziarnistymi kaszami np. kaszą gryczaną, kaszą pęczak czy bulgur,

  • ryżem dzikim lub ryżem brązowym,

  • makaronem razowym,

  • pieczywem pełnoziarnistym.

Produkty te mają niższy indeks glikemiczny, są bogatsze w błonnik, co spowalnia wchłanianie glukozy i daje uczucie sytości na dłużej.

Jak już wspomniałam, większość cukrzyków może spożywać jajka. Te jednak warto podać w nieco innej, odchudzonej formie. Zamiast majonezu, doskonale sprawdzą się inne dodatki. Jajka z dodatkiem twarożku, rzodkiewki, łososia czy awokado będą doskonałym elementem diety cukrzyca w okresie świąt wielkanocnych.

Wiele osób zastanawia się, czy cukrzyk może jeść żurek. Tradycyjny żurek wielkanocny może być problematyczny, bo bywa tłusty, słony i podawany z dodatkami, które nie służą stabilnej glikemii – np. białym pieczywem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo z dużą ilością chrzanu czy śmietany. Jednak odpowiednio przygotowany, może być częścią świątecznego menu diabetyka.

Potrawę warto przyrządzić na razowym zakwasie. Warto także zrezygnować z tłustego mięsa w tej tradycyjnej potrawie. W daniu doskonale sprawdzi się majeranek, który wspomoże trawienie tłuszczów. Dodanie chrzanu zagwarantuje z kolei lepszą kontrolę poziomu glikemii.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia