Ukisiłam czosnek w miodzie i wypiłam, gdy dopadało mnie przeziębienie. Ta mikstura naprawdę stawia na nogi

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Przepis na ten naturalny specyfik znalazłam w internecie. Przygotowując go, byłam świeżo po przeziębieniu. Nie wiedziałam, że już za trzy tygodnie pomoże mi uniknąć kolejnej infekcji. Sprawdziłam, to działa! A na dodatek smakuje całkiem inaczej, niż się obawiałam.

Spis treści

Ta mikstura na przeziębienie postawiła mnie na nogi

Gdy bierze mnie przeziębienie, nigdy nie łykam leków, tylko juiż przy pierwszych objawach stawiam na środki naturalne. Co jakiś czas testuję przy tym kolejne przepisy na lecznicze specyfiki, korzystając ze sprawdzonych składników zwalczających drobnoustroje i wspomagających odporność. Takiej receptury jednak nie znałam.

Czosnek kiszony w miodzie. Takie połączenie to jednocześnie naturalny probiotyk i środek wspomagający zwalczanie patogenów
Czosnek kiszony w miodzie. Takie połączenie to jednocześnie naturalny probiotyk i środek wspomagający zwalczanie patogenów Anna Rokicka-Żuk/Polska Press

Przepis na miksturę z czosnkiem kiszonym w miodzie podała amerykańska dietetyczka Maty Harrington, która jest autorką ebooków „Five Meals, One Grocery List” i „Easy Eats Recipe Ebook​”. Przekonuje ona, że nie tylko wspomaga odporność, ale też wspiera układ trawienia. Ekspertka pije go codziennie rano od czasu, gdy temperatura w nocy spada i wcześniej robi się ciemno.

Postanowiłam przygotować ten specyfik po tym, jak w ciągu 4 dni wyleczyłam się z dokuczliwych objawów przeziębienia. Choć infekcję można skrócić, nie zawsze da się jej zapobiec, gdy przez wiele godzin jest się głodnym i zmarzniętym. Takich sytuacji czasem nie da się uniknąć, warto mieć jednak w zanadrzu skuteczny środek zaradczy.

Zanim jednak przyrządziłam leczniczy napój z prostych kuchennych składników, musiałam ukisić czosnek.

Tak ukisiłam czosnek w miodzie

Głównym składnikiem leczniczego napoju jest łyżka specjalnego miodu z czosnkiem. To tak naprawdę fermentowany czosnek w ciemnym kolorze, który oprócz właściwości antybiotycznych i antywirusowych, a także prebiotyków wspierających ochronną mikroflorę jelita, zapewnia także bakterie mlekowe. Składniki takie, a także inne związki stymulujące układ immunologiczny, pochodzą również z miodu.

Aby przygotować czosnek fermentowany, potrzebna jest spora ilość świeżego, płynnego miodu i nieuszkodzonych ząbków czosnku. Wypełniłam nimi słoik do połowy, po dolałam do pełna miodu. Użyłam miodu mniszkowego, który zawiera związki wspomagające układ trawienia.

Po zamknięciu słoika wstawiłam go do szafki i co 1-2 dni otwierałam wieczko, by odgazować miksturę, mieszałam też jego zawartością. Przetwór miał być gotowy po miesiącu (i wtedy trzeba wstawić go do lodówki), jednak musiałam użyć jej już po trzech tygodniach.

Gdy otworzyłam słoik, żeby dobrze powąchać czosnek w miodzie, zadziwiła mnie zmiana jego zapachu. Wciąż jest silny, ale nie ma w nim nieprzyjemnych nut czosnku np. podgrzanego czy zjełczałego. Ten specyficzny czosnkowy aromat okazał się całkiem nieszkodliwy, gdy dodałam pozostałe składniki. Napój oceniłam nawet jako smaczny!

Jak przygotowałam miksturę na przeziębienie z octem jabłkowym?

Autorka przepisu zaleca, by odmierzyć do kubka łyżkę stołową octu jabłkowego, który wspomaga prawidłowe środowisko w jelicie grubym. Pomaga także ustabilizować poziom cukru we krwi po posiłkach.

Ważne, by był to naturalny ocet jabłkowy – mętny, niepasteryzowany fermentowany sok z jabłek. Stanowi tradycyjny środek na przeziębienia, który zapewnia probiotyki wspierające układ odpornościowy. Rolę korzystnych bakterii w zwalczaniu infekcji oddechowych potwierdziły badania. Ocet jabłkowy może także ułatwiać wydalanie zagęszczonej wydzieliny z dróg oddechowych. Przy kaszlu stosowano go już od pierwszej dekady XIX w. W redukcji objawów oddechowych pomagać mogą także polifenole pochodzące z jabłek.

Następnym składnikiem jest sok z całej cytryny. Ilość płynu z całego owocu to 2-4 łyżki, czyli do 1/4 szklanki. W takiej maksymalnej porcji zawarte jest 12,5-37,5 mg witaminy C, która pomaga zapobiegać spadkom odporności (zawartość wit. C w 100 ml soku wynosi 20-60 mg).

Maty zalewa składniki napoju ciepłą, ale nie wrzącą wodą.

– To niemal jak gwarancja, że nie zachorujesz – przekonuje autorka przepisu i uzupełnia, że można też dołożyć ząbki czosnku ze słoika i je zjeść.

Ja jednak dołożyłam jeszcze coś od siebie, by być pewną efektów. Łyżka startego imbiru jeszcze bardziej zabija smak czosnku, zapewnia antywirusowe związki i pomaga oczyszczać układ oddechowy. Polecam!

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia