Spis treści
Czym jest witamina B8 i jaki inozytol wybrać?
Inozytol to organiczny związek chemiczny z grupy cyklitoli, należących do alkoholi cukrowych.Kiedyś zaliczany był do witamin i nazwany witaminą B8, jednak w rzeczywistości nie jest witaminą, ponieważ organizm potrafi go sam syntetyzować. Jest on wytwarzany w nerkach, mózgu oraz jądrach.
Możesz go znaleźć w wielu produktach spożywczych, a także jest dostępny jako suplement diety. Istnieje kilka form (izomerów) inozytolu, z których najważniejsze to mio-inozytol i D-chiro-inozytol. Te dwie formy inozytolu różnią się budową przestrzenną cząsteczki, a co za tym idzie, pełnią nieco inne funkcje w organizmie.

Mio-inozytol (MYO) jest najczęściej występującą formą inozytolu w naturze i w organizmie człowieka.
Odgrywa kluczową rolę w przekazywaniu sygnałów wewnątrzkomórkowych, zwłaszcza w odpowiedzi na insulinę. Pomaga komórkom rozpoznawać i reagować na insulinę, co jest ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Jest ważny dla funkcjonowania jajników i jakości komórek jajowych. Tym samym wspiera płodność. Wyższe stężenia mio-inozytolu stwierdza się w pęcherzykach jajnikowych z oocytami o lepszej jakości.
Wspiera zdrowie psychiczne i może wpływać na nastrój poprzez modulację neuroprzekaźników, takich jak serotonina.
D-chiro-inozytol (DCI) występuje w mniejszych ilościach w organizmie niż mio-inozytol.
Bierze większy udział w syntezie i magazynowaniu glikogenu (formy zapasowej glukozy) w wątrobie i mięśniach.
Wykazuje działanie obniżające poziom androgenów (męskich hormonów) i może poprawiać wrażliwość na insulinę w niektórych tkankach.
Może być szczególnie korzystny w regulacji poziomu insuliny i androgenów u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS).
Na co działa inozytol?
Inozytol to ważny związek, który wspiera wiele funkcji w organizmie, od zdrowia metabolicznego i hormonalnego po funkcjonowanie układu nerwowego i wspieranie zdrowia psychicznego. W organizmie pełni więc wiele ważnych ról:
jest składnikiem błon komórkowych – pomaga w utrzymaniu ich struktury i integralności,
uczestniczy w przekazywaniu sygnałów wewnątrzkomórkowych – działa jako tzw. drugi przekaźnik dla różnych hormonów i neuroprzekaźników, takich jak insulina i serotonina. To oznacza, że pomaga komórkom reagować na sygnały chemiczne,
wpływa na metabolizm glukozy i lipidów – zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Może również wpływać na poziom cholesterolu i trójglicerydów,
wspiera układ nerwowy – bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych i może wpływać na nastrój, pamięć i koncentrację,
wspiera zdrowie hormonalne kobiet – jest często stosowany w przypadku zespołu policystycznych jajników (PCOS), ponieważ może pomagać w regulacji cyklu menstruacyjnego. Wspomaga płodność i zmniejsza objawy hiperandrogenizmu,
odmładza organizm –działa antyoksydacyjnie, pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia się organizmu.
W tych produktach znajdziesz inozytol
Inozytol naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych, głównie pochodzenia roślinnego. Do bogatych źródeł inozytolu należą:
owoce: pomarańcze, grejpfruty (prawie wszystkie cytrusy z wyjątkiem cytryn, które zawierają jego mniejsze ilości), brzoskwinie, morele, winogrona, jagody (maliny, truskawki),
warzywa: fasola i inne rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, groszek), szparagi, cukinia, kapusta, brokuły, marchew, szpinak, cebula,
produkty zbożowe: pełnoziarniste produkty zbożowe (brązowy ryż, pełnoziarnisty chleb, owies), otręby, kiełki pszenicy,
orzechy i nasiona: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nasiona dyni i słonecznika,
inne produkty takie jak drożdże piwowarskie, jaja, w mniejszych ilościach mięso i produkty mleczne.
Warto pamiętać, że świeże warzywa i owoce zawierają więcej inozytolu niż ich mrożone lub konserwowane odpowiedniki. Długotrwałe przetwarzanie może zmniejszać jego zawartość.
Jak objawia się niedobór inozytolu?
Choć niedobory inozytolu są u zdrowych osób bardzo rzadkie to jednak istnieją czynniki, które mogą prowadzić do obniżenia jego poziomu w organizmie lub zwiększać zapotrzebowanie na mio-inozytol. Wtedy może okazać się, że masz go za mało i potrzebujesz uzupełnić jego niedobór za pomocą diety lub suplementów. Takie czynniki to np. wysokie spożycie kofeiny, cukrów prostych i rafinowanych, insulinooporność oraz cukrzyca.
Do objawów niedoboru inozytolu w organizmie mogą należeć:
insulinooporność – niedobór inozytolu może pogorszyć wrażliwość na insulinę, co jest istotne zwłaszcza u osób z PCOS lub ryzykiem cukrzycy typu 2,
zaburzenia lipidowe – może dojść do wzrostu poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
zaburzenia cyklu menstruacyjnego – nieregularne miesiączki,
problemy z płodnością – inozytol jest ważny dla jakości komórek jajowych,
objawy PCOS – nasilenie objawów takich jak trądzik, hirsutyzm (nadmierne owłosienie), problemy z jajnikami,
problemy z płodnością i libido u mężczyzn,
pogorszenie nastroju – może pojawić się drażliwość, niepokój, a nawet objawy depresyjne. Inozytol wpływa na neuroprzekaźniki takie jak serotonina. U osób z predyspozycjami może dojść do nasilenia ataków paniki,
problemy ze snem – trudności z zasypianiem i utrzymaniem snu,
problemy z koncentracją i pamięcią – inozytol bierze udział w przekazywaniu sygnałów nerwowych,
problemy ze skórą i włosami – egzema, sucha skóra, wypadanie włosów.
Pamiętaj jednak, że objawy te mogą mieć wiele przyczyn, dlatego w przypadku ich wystąpienia skonsultuj się z lekarzem. Suplementacja inozytolem powinna odbywać się po konsultacji ze specjalistą, który oceni, czy jest ona wskazana i ustali odpowiednie dawkowanie.