Spis treści
Które produkty mają więcej kwasu foliowego niż sałata?
Kwas foliowy (witamina B9) powszechnie występuje w produktach spożywczych, a za jego najcenniejsze źródło zazwyczaj uznaje się rośliny zielone, w tym sałatę. Niedobór witaminy B9 jest niebezpieczny szczególnie dla kobiet ciężarnych i rozwijającego się dziecka. W galerii podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgać przy niedoborze tej witaminy.
Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata?
Jakie są funkcje kwasu foliowego, czyli witaminy B9?
Kwas foliowy pełni w organizmie wiele ważnych funkcji i wbrew powszechnej opinii jest niezbędny nie tylko dla kobiet ciężarnych. Wśród jego najważniejszych działań można wyróżnić:
- udział w tworzeniu kwasów nukleinowych, z których powstaje materiał genetyczny – DNA,
- regulacja wzrostu dojrzewania i funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie,
- tworzenie i dojrzewanie erytrocytów,
- udział w przemianach aminokwasów, głównie metioniny i cysteiny,
- obniżenie poziom homocysteiny we krwi, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób neurodegenracyjnych, w tym choroby Parkinsona i Alzheimera,
- zwiększenie ruchliwości i żywotności plemników,
- w przypadku rozwijającego się płodu odpowiada za prawidłowe zamknięcie cewy nerwowej i zmniejszenie ryzyka wad wrodzonych.
Naukowcy sugerują również, że prawidłowy poziom kwasu foliowego w organizmie może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów kobiecych, w tym raka szyjki macicy.
Sprawdź też: Darmowe badania dla kobiet w kierunku HPV. Kto i gdzie może skorzystać z bezpłatnej profilaktyki raka szyjki macicy?
Objawy niedoboru kwasu foliowego
Kwas foliowy powszechnie występuje w produktach spożywczych, szczególnie zielonych warzywach i owocach. Mimo to w naszym kraju spożywa się zbyt małe ilości tych produktów, co może doprowadzić do niedoboru witaminy B9.
Początkowo zbyt niskie stężenie kwasu foliowego przebiega bezobjawowo, a pierwsze widoczne symptomy pojawiają się dopiero w momencie skrajnego niedoboru. Wśród głównych dolegliwości, które mogą wskazywać na niedobór tej witaminy można wymienić:
- przewlekłe zmęczenie i brak energii,
- osłabienie pamięci,
- zaburzenia koncentracji,
- spowolnienie reakcji na bodźce,
- krwawienia dziąseł,
- afty i pleśniawki w jamie ustnej,
- mrowienie i drętwienie kończyn,
- niekontrolowany spadek masy ciała,
- miażdżycę,
- niepłodność.
Niedobór kwasu foliowego jest niebezpieczny szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ niskie stężenie zwiększa ryzyko wad rozwojowych u dziecka, w tym rozszczepu kręgosłupa, rozszczepu górnej wargi, wodogłowia, bezmózgowia, a nawet poronienia lub obumarcia płodu.
Sprawdź też: Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko demencji
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B9
Zapotrzebowanie na kwas foliowy zależy przede wszystkim od wieku i stanu fizjologicznego. Większe ilości witaminy B9 powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące piersią. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ustalił zalecane dzienne dawki kwasu foliowego, które dla poszczególnych grup wynoszą:
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 150 mcg,
- dzieci od 4. do 6. roku życia – 200 mcg,
- dzieci od 7. do 9. roku życia – 300 mcg,
- chłopcy i dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 300 mcg,
- chłopcy i dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 400 mcg,
- mężczyźni – 400 mcg,
- kobiety – 400 mcg,
- kobiety w ciąży – 600 mcg,
- kobiety karmiące – 500 mcg.