Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Agata Siemiaszko
Kwas foliowy wspiera produkcję i dojrzewanie krwinek czerwonych krwinek, a także wspiera układ nerwowy i zmniejsza ryzyko rozwoju demencji. Podpowiadamy, które produkty są lepszym źródłem witaminy B9 niż sałata.
Kwas foliowy wspiera produkcję i dojrzewanie krwinek czerwonych krwinek, a także wspiera układ nerwowy i zmniejsza ryzyko rozwoju demencji. Podpowiadamy, które produkty są lepszym źródłem witaminy B9 niż sałata. dolgachov/123RF
Kwas foliowy to bardzo ważny składnik, który jest niezbędny nie tylko kobietom w ciąży. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju wad wrodzonych, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju anemii. Powszechnie uważa się, że sałata jest najlepszym źródłem witaminy B9, jednak są produkty spożywcze, które stanowią bogatsze źródło tego składnika. Podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgać przy niedoborach kwasu foliowego.

Spis treści

Które produkty mają więcej kwasu foliowego niż sałata?

Kwas foliowy (witamina B9) powszechnie występuje w produktach spożywczych, a za jego najcenniejsze źródło zazwyczaj uznaje się rośliny zielone, w tym sałatę. Niedobór witaminy B9 jest niebezpieczny szczególnie dla kobiet ciężarnych i rozwijającego się dziecka. W galerii podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgać przy niedoborze tej witaminy.

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata?

Jakie są funkcje kwasu foliowego, czyli witaminy B9?

Kwas foliowy pełni w organizmie wiele ważnych funkcji i wbrew powszechnej opinii jest niezbędny nie tylko dla kobiet ciężarnych. Wśród jego najważniejszych działań można wyróżnić:

  • udział w tworzeniu kwasów nukleinowych, z których powstaje materiał genetyczny – DNA,
  • regulacja wzrostu dojrzewania i funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie,
  • tworzenie i dojrzewanie erytrocytów,
  • udział w przemianach aminokwasów, głównie metioniny i cysteiny,
  • obniżenie poziom homocysteiny we krwi, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób neurodegenracyjnych, w tym choroby Parkinsona i Alzheimera,
  • zwiększenie ruchliwości i żywotności plemników,
  • w przypadku rozwijającego się płodu odpowiada za prawidłowe zamknięcie cewy nerwowej i zmniejszenie ryzyka wad wrodzonych.

Naukowcy sugerują również, że prawidłowy poziom kwasu foliowego w organizmie może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów kobiecych, w tym raka szyjki macicy.

Sprawdź też: Darmowe badania dla kobiet w kierunku HPV. Kto i gdzie może skorzystać z bezpłatnej profilaktyki raka szyjki macicy?

Objawy niedoboru kwasu foliowego

Kwas foliowy powszechnie występuje w produktach spożywczych, szczególnie zielonych warzywach i owocach. Mimo to w naszym kraju spożywa się zbyt małe ilości tych produktów, co może doprowadzić do niedoboru witaminy B9.

Początkowo zbyt niskie stężenie kwasu foliowego przebiega bezobjawowo, a pierwsze widoczne symptomy pojawiają się dopiero w momencie skrajnego niedoboru. Wśród głównych dolegliwości, które mogą wskazywać na niedobór tej witaminy można wymienić:

  • przewlekłe zmęczenie i brak energii,
  • osłabienie pamięci,
  • zaburzenia koncentracji,
  • spowolnienie reakcji na bodźce,
  • krwawienia dziąseł,
  • afty i pleśniawki w jamie ustnej,
  • mrowienie i drętwienie kończyn,
  • niekontrolowany spadek masy ciała,
  • miażdżycę,
  • niepłodność.

Niedobór kwasu foliowego jest niebezpieczny szczególnie dla kobiet w ciąży, ponieważ niskie stężenie zwiększa ryzyko wad rozwojowych u dziecka, w tym rozszczepu kręgosłupa, rozszczepu górnej wargi, wodogłowia, bezmózgowia, a nawet poronienia lub obumarcia płodu.

Sprawdź też: Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko demencji

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B9

Zapotrzebowanie na kwas foliowy zależy przede wszystkim od wieku i stanu fizjologicznego. Większe ilości witaminy B9 powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące piersią. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ustalił zalecane dzienne dawki kwasu foliowego, które dla poszczególnych grup wynoszą:

  • dzieci od 1. do 3. roku życia – 150 mcg,
  • dzieci od 4. do 6. roku życia – 200 mcg,
  • dzieci od 7. do 9. roku życia – 300 mcg,
  • chłopcy i dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 300 mcg,
  • chłopcy i dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 400 mcg,
  • mężczyźni – 400 mcg,
  • kobiety – 400 mcg,
  • kobiety w ciąży – 600 mcg,
  • kobiety karmiące – 500 mcg.

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia