Lekka sałata kalorie dostarcza w minimalnych ilościach!
Sałata to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych, która występuje w wielu odmianach. Sałata siewna uprawiana była już w V wieku p.n.e. w starożytnym Egipcie, a następnie w Grecji i Rzymie. W Polsce sałata znana i ceniona jest od XVI wieku.
Sałata masłowa, podobnie jak inne rodzaje sałat, składa się przede wszystkim z wody. Jej zawartość to ponad 95 procent warzywa, dlatego jest bardzo niskokaloryczna. W 100 g zielone liście zapewniają zaledwie od 14 do 20 kcal. Kalorie pochodzą z ok. 3 g węglowodanów i 1,5 g białka. Co warto dodać, sałata zawiera ok. 1,5 g błonnika pokarmowego w 100 gramowej porcji liści, który ma właściwości sycące.
Główka sałaty lodowej waży ok. 400 gramów, cała dostarcza tylko 64 kcal.
Wartość odżywcza sałaty
Sałata tylko z pozoru jest warzywem pozbawionym wartościowych witamin i składników mineralnych. Wartość odżywcze dla różnych rodzajów sałat, są bardzo podobne. Liście warto spożywać, ponieważ zawierają spore ilości beta-karotenu (1153 mcg.), który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Ponadto sałata to wartościowe źródło potasu (143 mg), cynku (0,44 mg) oraz żelaza (0,7 mg). Jednocześnie dostarcza niewielkie ilości witaminy C (13 mg) i witamin z grupy B, a także pewne ilości składników mineralnych, takich jak wapń (35 mg), magnez (13 mg) i selen (0,6 mcg.).
Zielony kolor sałata zawdzięcza chlorofilowi, który ma korzystny wpływ na układ naczyniowy oraz florę bakteryjną jelit. Jedzenie sałaty pozwala pozbyć się przykrego zapachu potu. Chlorofil ma też działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie ran, chroni przed zarazkami i pomaga w leczeniu stanów zapalnych i infekcji. Im bardziej zielone liście, tym więcej chlorofilu, a tym samym magnezu zawiera sałata.
Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korz...
Zielona sałata zawiera także beta-karoten, który odmładza skórę, działa korzystnie na układ odpornościowy i ma działanie antymiażdżycowe. Dostarcza błonnik pokarmowy, a porcja sałaty zajmuje dużą objętość, co sprawia, że jej jedzenie ma zbawienny wpływ na sytość poposiłkową. Dlatego wykorzystując sałatę do sałatki, nie trzeba żałować sobie kolorowych liści!