Sałata – kalorie, wartości odżywcze i właściwości sałaty. Dostępne w sklepach rodzaje sałat

Agata Orzełowska
Sałata masłowa jest najpopularniejsza, choć powoli wypierają ją sałata lodowa i rzymska.
Sałata masłowa jest najpopularniejsza, choć powoli wypierają ją sałata lodowa i rzymska. 123rf
Sałata to wiosenno-letnie warzywo liściaste, które chętnie wybierają kobiety, natomiast mężczyźni często omijają szerokim łukiem. Choć jest niezwykle wartościowym elementem diety, dla niektórych nie wyróżnia się smakiem. Do wyboru jest jednak wiele gatunków sałaty, które znacząco różnią się walorami. Dlatego oprócz sałaty masłowej i lodowe warto próbować też innych listków. Sałata należy bowiem do najbardziej niskokalorycznych produktów, a przy tym zapewnia niezbędne związki odżywcze, przede wszystkim kwas foliowy. Jest więc nie tylko sprzymierzeńcem lekkiej diety odchudzającej, ale też każdego zdrowego jadłospisu.

Spis treści

Sałata jest lekka, zobacz kalorie

Sałata to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych, która występuje w wielu odmianach. Sałata siewna uprawiana była już w V wieku p.n.e. w starożytnym Egipcie, a następnie w Grecji i Rzymie. W Polsce sałata znana i ceniona jest od XVI wieku.

Sprawdź: Czy trzeba myć umytą sałatę?

Sałata masłowa, podobnie jak inne rodzaje sałat, składa się przede wszystkim z wody. Jej zawartość to ponad 95 procent warzywa, dlatego jest bardzo niskokaloryczna. W 100 g zielone liście zapewniają zaledwie od 14 do 20 kcal. Kalorie pochodzą z ok. 3 g węglowodanów i 1,5 g białka. Co warto dodać, sałata zawiera ok. 1,5 g błonnika pokarmowego w 100 gramowej porcji liści, który ma właściwości sycące.

Główka sałaty lodowej waży ok. 400 gramów, cała dostarcza tylko 64 kcal.

Wartość odżywcza sałaty

Sałata tylko z pozoru jest warzywem pozbawionym wartościowych witamin i składników mineralnych. Wartość odżywcze dla różnych rodzajów sałat, są bardzo podobne. Liście warto spożywać, ponieważ zawierają spore ilości beta-karotenu (1153 mcg.), który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Ponadto sałata to wartościowe źródło potasu (143 mg), cynku (0,44 mg) oraz żelaza (0,7 mg). Jednocześnie dostarcza niewielkie ilości witaminy C (13 mg) i witamin z grupy B, a także pewne ilości składników mineralnych, takich jak wapń (35 mg), magnez (13 mg) i selen (0,6 mcg.).

Zielony kolor sałata zawdzięcza chlorofilowi, który ma korzystny wpływ na układ naczyniowy oraz florę bakteryjną jelit. Jedzenie sałaty pozwala pozbyć się przykrego zapachu potu. Chlorofil ma też działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie ran, chroni przed zarazkami i pomaga w leczeniu stanów zapalnych i infekcji. Im bardziej zielone liście, tym więcej chlorofilu, a tym samym magnezu zawiera sałata.

Miąższ dojrzałego awokado obfituje w cenne związki mineralne, witaminy, zdrowe tłuszcze i błonnik. Ten niesłodki owoc pasuje do deserów i dań wytrawnych, podnosząc ich smak, wartość odżywczą i prozdrowotne działanie. Dowiedz się, w jakich sytuacjach warto sięgać po awokado nawet codziennie! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korz...

Zielona sałata zawiera także beta-karoten, który odmładza skórę, działa korzystnie na układ odpornościowy i ma działanie antymiażdżycowe. Dostarcza błonnik pokarmowy, a porcja sałaty zajmuje dużą objętość, co sprawia, że jej jedzenie ma zbawienny wpływ na sytość poposiłkową. Dlatego wykorzystując sałatę do sałatki, nie trzeba żałować sobie kolorowych liści!

Jedzenie sałaty ma korzystny wpływ na wydzielanie kwasów żółciowych, co pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawarta we wszystkich rodzajach sałat witamina C pomaga zwalczać wolne rodniki i wspiera prawidłową pracę serca. Sałata podana na kolację, ze względu na właściwości uspokajające, wspomaga zdrowy sen. Rukola ma właściwości antybakteryjne i pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Sprawdź:10 domowych sposobów na bezsenność!

Rodzaje sałat dostępnych w sklepach

Najbardziej znanym rodzajem sałaty jest sałata masłowa (sałata zielona), która ma postać dużej, soczyście zielonej główki z luźnymi liśćmi. Drugą popularną sałatą jest sałata lodowa, o twardej i zbitej główce, mniej wybarwionej kolorem zielonym. Oprócz tego w sklepach dostępne są także inne rodzaje sałat. Warto o tym pamiętać, ponieważ każdy z nich jest korzystny dla zdrowia, a przy tym ma nieco odmienne walory smakowe.

  1. Sałata lodowa – ma kruche, soczyście zielone liście, zwinięte w duże, ciężkie główki, które długo zachowują świeżość. Sałata lodowa jest jedynym rodzajem sałaty, którą można kroić nożem – jest chrupiąca i delikatna. Stanowi bardzo dobry dodatek do sałatek z serem feta, pomidorem, papryką, świeżą bazylią, ogórkiem i sosem winegret.
  2. Sałata rzymska ma wydłużone liście z widocznymi nerwami i owalną, luźną główkę przypominającą kapustę pekińską. Może być ciemnozielona albo żółto-zielona. Występuje w formie pełnowymiarowej i mini. Doskonale komponuje się z ciężkimi sosami na bazie majonezu oraz orzechami i serami pleśniowymi. Małe liście sałaty rzymskiej można faszerować pastą z twarogu, tuńczyka i oliwek.
  3. Rukola ma niewielkie ciemnozielone, wąskie listki, które nie tworzą główki. Z wyglądu przypomina mlecz. Jest sałatą o najbardziej wyraźnym i charakterystycznym smaku, który jest ostry i piekący w język. Świetnie nadaje się do dań, którym potrzeba dodać smaku i wyrazistości. Można rozrzucić ją na pizzy lub wykorzystać do sałatki z awokado, szynki długodojrzewającej i pomidorków koktajlowych.
  4. Radicchio to sałata o niewielkich bordowych listkach z nutą goryczki. Rzadko można kupić ją w sklepach, często stanowi składnik gotowych mieszanek sałat.
  5. Sałata dębolistna ma karbowane, lekko podwinięte liście w kolorze zielono-bordowym. Jest bardzo krucha i ma lekko orzechowy smak.
  6. Roszponka, która z punktu widzenia botaniki nie jest sałatą (nie jest z nią spokrewniona), ale powszechnie uważana jest za sałatę, ma też wygląd miniaturowej sałaty. Można przyrządzić ją jak szpinak oraz dodać do sałatek.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia