Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to bardzo przydatne narzędzie dla osób będących na diecie cukrzycowej. Indeks glikemiczny został opracowany na podstawie wzrostu poziomu cukru we krwi, po spożyciu konkretnych produktów w określonych porcjach. Klasyfikuje on produkty, na te o niskim, średnim i wysokim IG, biorąc pod uwagę efekt wzrostu poziomu glukozy we krwi, jaki wywołują.
Spożycie produktów zawierających węglowodany (np. owoce, produkty zbozowe, czy słodycze), powoduje określony wzrost poziomu glukozy we krwi – czyli wzrost glikemii. Po spożyciu węglowodanów prostych, zawartych w cukrze, owocach i słodyczach, poziom cukru we krwi wzrasta szybciej, a po spożyciu węglowodanów złożonych (np. produktów z pełnego ziarna) wolniej.
Zgodnie z definicją zaproponowaną przez WHO i FAO, indeks glikemiczny danego produktu np. bananów to pole powierzchni pod krzywą stężenia glukozy we krwi, jakie powstało w czasie dwóch godzin od spożycia określonej porcji produktu, która zawiera 50 g węglowodanów przyswajalnych, wyrażony w odniesieniu do pola powierzchni krzywej glikemicznej, która powstała w wyniku spożycia 50 g czystej glukozy. Wartość indeksu glikemicznego dla 50 g glukozy wynosi 100 i stanowi punkt odniesienia, podczas klasyfikacji wszystkich produktów spożywczych.