Spis treści
Świąteczny polski deser
Dziś kisiel żurawinowy najczęściej kojarzymy z kuchnią skandynawską czy brytyjską, tymczasem jeszcze niedawno był on tradycyjnym wigilijnym deserem w niektórych regionach Polski. Na Warmii, Mazurach, Podlasiu czy Lubelszczyźnie podawano go zamiast kompotu z suszu. Warto wrócić do tej tradycji – kisiel żurawinowy jest prosty w przygotowaniu, zdrowy i wyjątkowo smaczny. Można serwować go na ciepło lub na zimno, np. ze śmietanką. Stopień gęstości zależy od ilości mąki ziemniaczanej, więc warto poeksperymentować, aby uzyskać konsystencję idealną dla siebie.
Kisiel żurawinowy - właściwości zdrowotne
Ten słodki, gęsty deser, to nie tylko walory smakowe. Kisiel żurawinowy działa jak naturalny płaszcz ochronny dla żołądka i jelit, wspomagając ich błonę śluzową. Jeśli cierpisz na zgagę lub niestrawność, które lubią ujawniać się po zjedzeniu ciężkostrawnych, świątecznych potraw, kisiel żurawinowy może być dla ciebie lepszą alternatywą niż np. tłusty sernik.
Sama żurawina to kopalnia składników, które przydadzą nam się zwłaszcza zimą. Zawiera witaminę C i A oraz naturalne antyoksydanty wspomagające odporność. Ten owoc powinien na stałe wejść zwłaszcza do diety kobiet - w każdym wieku. Jest bowiem wskazany przy dolegliwościach pęcherza oraz dróg rodnych. Wspiera walkę z infekcjami tych narządów.
Jak zrobić zdrowy, domowy kisiel z żurawiny?
Zdrowy kisiel to oczywiście ten z prawdziwych owoców, a nie z proszku. Jego przyrządzenie jest banalnie proste. Wykorzystaj świeżą lub mrożoną żurawinę. Świeże owoce bez problemu kupisz w grudniu w większości dyskontów. Żurawinę gotuj w niewielkiej ilości wody (aby przykryła owoce) z goździkami i cynamonem, aż zacznie się rozpadać. Następnie przetrzyj masę przez sitko. Odlej część płynu i wymieszaj go z odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie wlej to do gotującej się całości i wymieszaj. Posłodź do smaku.







