Czym jest glukoza i jakie pełni funkcje w organizmie?
Glukoza jest organicznym związkiem chemicznym o stałej konsystencji i białym kolorze. Tworzy drobne kryształki, bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. To cukier, który powstaje podczas prowadzonej przez organizmy roślinne fotosyntezy. Rośliny magazynują ją pod postacią skrobi, zwierzęta glikogenu.
Glukoza stanowi podstawowy związek energetyczny dla przeważającej części żywych organizmów. To cukier najłatwiej przyswajalny w ludzkim organizmie, jego wchłanianie następuje w jelicie cienkim, natomiast gromadzenie w wątrobie (glikogeneza) oraz tkance mięśniowej. W procesie glikolizy rozkłada się, tworząc kwas pirogronowy. Przemiany tego kwasu dostarczają już bezpośrednio ATP, energii umożliwiającej pracę mięśni.
Każdy produkt węglowodanowy, który zostanie zjedzony, w toku przemian metabolicznych przekształca się właśnie w glukozę. Z kolei glukoza w stanie wolnym, niewymagająca już przekształceń, występuje w owocach (zwłaszcza winogronach), miodzie. Dzięki glukozie możliwa jest praca układu nerwowego, narządów wewnętrznych, mięśni. Zarówno zbyt niski, jak i za wysoki poziom glukozy we krwi stanowi niekorzystny stan.
Poziom glukozy we krwi regulowany jest przez dwa hormony wydzielane w trzustce. Insulina powstaje w wysepkach Langerhansa. Po spożyciu posiłku, gdy poziom glukozy szybko rośnie, rozpoczyna się wydzielanie insuliny. Hormon obniża poziom cukru, pomagając w jego transportowaniu do wnętrza komórek. Około 4. lub 5. godziny po jedzeniu wydzielanie insuliny ustaje.