Spis treści
Cynamon – właściwości przeciwcukrzycowe przypawy
Cynamon to przyprawa pozyskiwana ze zmielonej kory wewnętrznej cynamonowca. Tradycyjnie stosowano go w różnych kulturach jako aromatyczny dodatek do jedzenia, a rzadziej – jako środek antybakteryjny, przeciwzapalny i konserwujący żywność.
Obecnie cynamon jest często badany przez naukowców z uwagi na potencjalne korzystne działanie zdrowotne związane z wysoką zawartością polifenoli. W cynamonie to m.in. aldehyd cynamonowy, proantocyjanidyny, kumaryny, katechiny, kwas trans-cynamonowy i flawony. Uważa się, że antyoksydanty z tej grupy poprawiają przemiany glukozy i pomagają utrzymać odpowiednie stężenie cukru we krwi.
Choć rodzaj Cinnamomum ma ponad 250 gatunków, komercyjnie wykorzystuje się tylko cztery. Surowca dostarcza zwłaszcza cynamon cejloński (właściwy) oraz cynamon wonny (kasja). Najlepiej wybierać prawdziwy cynamon ze względu na niższą zawartość kumaryn, które w dużej ilości obciążają wątrobę (zawiera 0,017 mg w 1 g), podczas gdy poziom w korze kasji to od 0,31-6,97 mg/g.
Czytaj też: Cynamon to skuteczny środek na stawy. Zobacz też inne przeciwzapalne przyprawy
Czy cynamon zbija cukier we krwi?
Właściwości cynamonu powodujące obniżenie poziomu cukru we krwi są znane od dekad, jednak we wcześniejszych pracach uzyskiwano niejednoznaczne wyniki. Podczas gdy jedne potwierdzały modulujące działanie cynamonu na glikemię, inne mu zaprzeczały. Niestety, większość prac wykazała niepełne efekty działania, dlatego konieczne było przeprowadzenie badania porównującego w warunkach klinicznych.
Zamiast sprawdzać efekty podania jednej dawki przyprawy, naukowcy przeprowadzili trwające 3 miesiące randomizowane krzyżowe badanie kliniczne z podwójnie ślepą próbą. Wyniki opisali na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition”.
Uczestnicy spożywali suplementy z cynamonem, dostarczając sobie 4 g cynamonu dziennie przez okres miesiąca. Efekty były lepsze, niż się spodziewano, bo zmniejszyły się nie tylko skoki poziomu cukru we krwi i jego poziom na czczo. Taka dawka odpowiada przy tym 1/2 łyżki albo 1 i 1/2 łyżeczki.
Czy cynamon jest dobry na cukrzycę?
Na podstawie uzyskanych wyników naukowcy stwierdzili, że suplementacja cynamonu w postaci dodatku do posiłków lub kapsułek może poprawiać wyniki badań u osób ze stanem przedcukrzycowym i zmniejszać ryzyko rozwoju tej choroby u osób otyłych.
Uczestników osób z klinicznie potwierdzoną otyłością i nadwagą, poddano dokładnym testom metabolicznym i ocenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c) na samym początku, potwierdzając wcześniejsze niskie spożycie polifenoli w diecie. Średni wiek wynosił ok. 51 lat, a masa ciała wynosiła średnio 84,6 kg/m2 (górna granica nadwagi wynosi 29,99 jednostek).
W badaniu przeznaczono 2 tygodnie na fazę wstępną, czyli dietę o niskim poziomie polifenoli (tzw. beżowa dieta). To jadłospis złożony z produktów zawierających węglowodany proste i ubogi w antyoksydanty. Następnie przez 4 tygodnie interwencji część z nich suplementowała cynamon, natomiast pozostali otrzymywali placebo.
Przyjmujący cynamon spożywali w sumie 16 kapsułek po 250 mg cynamonu (po 8 przy śniadaniu i obiedzie), a stężenie glukozy we krwi monitorował u nich w sposób ciągły system CGM. Wykonano także doustny test obciążenia glukozą (OGTT), czyli tzw. krzywą cukrową.
Pomimo niewielkiej liczebności grupy badanych (końcowo wszystkie testy udało się przejść osiemnastu uczestnikom), otrzymano przeszło 66,6 tys. odczytów równowartych 694 pajentodniom (liczba uczestników pomnożona przez liczbę dni tego badania).
Redukcja szczytowych wartości stężenia glukozy we krwi znacznie różniła się między grupą „cynamonową” i placebo. Pod wpływem cynamonu skoki glikemii były mniejsze i wynosiły ok. 9,55 +/- 9,1 mg/dl, podczas gdy przy placebo wynosiły 11,73 +/- 8 mg/dl. To oznacza, że organizm lepiej radzi sobie z cukrem i jego przemianami.
Różnice w przebiegu krzywej cukrowej były istotne nawet po uwzględnieniu w analizie czynników takich, jak wiek, płeć, początkowy poziom hemoglobiny glikowanej, glukozy na czczo czy skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.
Mniejsze było też pole pod krzywą glikemii niż na początku badania, co oznacza mniejszy całkowity wzrostu poziomu glukozy podczas testu obciążenia glukozą na czczo.
Co daje codzienne jedzenie cynamonu?
W badaniu wykazano, że codzienne działanie cynamonu poprawia nie tylko glikemię. W rzeczywistości korzyść ta wynika ze zmian w organizmie, które wpływają także na inne aspekty zdrowia.
Podczas gdy dokładny mechanizm regulacji glikemii przez cynamon to temat przyszłych badań, to aktualne sugeruje ważną rolę mikroflory jelitowej. We wcześniejszym badaniu tego samego zespołu badaczy amerykańskich wykazano przy tym, że cynamon i inne przyprawy silnie wpływają na rozwój bakterii w jelicie grubym.
Cynamon i przyprawy korzenne wspierają wzrost bakterii kwasu mlekowego z rodzajów Bifidobacterium i Lactobacillus. Hamują za to bakterie Ruminococcus (mają udział w uszkodzeniach bariery jelitowej), Fusobacterium (wytwarzają związki zapalne) i wybrane gatunki Clostridium (część jest silnie chorobotwórcza).
Z innych prac wiadomo, że przyprawa poprawia wrażliwość komórek na insulinę. Działa tak, aktywując receptory insulinowe na kilka sposobów, i wywołując efekt przeciwzapalny oraz zwiększoną syntezę glikogenu w wątrobie (u cukrzyków jest ona zmniejszona). Na dodatek wykazano, że cynamon może zmniejszać poziom trójglicerydów po posiłkach. Nie odnotowano przy tym działań ubocznych przyjmowania stosowanych dawek cynamonu.
Źródło: Cinnamon supplements found to reduce blood glucose in prediabetics News Medical