Spis treści
Jakie właściwości lecznicze ma napar z cynamonu?
Napar z cynamonu to świetne źródło przeciwutleniaczy – w szczególności polifenolowych, które pomagają zachować na dłużej zdrowie i młody wygląd, chroniąc organizm przed uszkodzeniami i chorobami powodowanymi przez wolne rodniki. Ale to tylko początek korzyści, jakie niesie za sobą picie tej aromatycznej herbatki!
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, na co jeszcze może pomóc picie naparu cynamonowego
Napar z cynamonu – przepis na aromatyczną herbatkę
Przygotowanie naparu z cynamonu jest niezwykle proste, wystarczy dodać 1 łyżeczkę mielonego cynamonu do szklanki ciepłej, przegotowanej wody (2,6 g na 235 ml) i dokładnie wymieszać. Drugim sposobem jest zaparzenie laski cynamonu we wrzątku przez ok. 15 minut.
Napój można pić na ciepło lub na zimno o dowolnej porze dnia. Ciekawym dodatkiem może być kilka plasterków cytryny. Napar można także wzbogacić o szczyptę imbiru lub prawoślazu.
Jaka jest bezpieczna dawka cynamonu?
Należy pamiętać, że cynamon – zwłaszcza Cassia (kasja), który zawiera 63 razy więcej kumaryny niż cejloński – nie powinien być spożywany w nadmiarze. Jego przedawkowanie może m.in. spowodować krwawienie z przewodu pokarmowego, prowadzić do niewydolności nerek i nasilić lub wywołać choroby wątroby.
Jak pisze Agata Siemiaszko w artykule „Cynamon to rozgrzewająca przyprawa, która wspiera odporność i pomaga schudnąć”:
Ustalono bezpieczną dawkę kumaryn, która wynosi maksymalnie 0,07 mg/kg. To oznacza, że osoba ważąca 60 kg może w ciągu dnia bezpiecznie spożyć 1,14 g cynamonu kasja, czyli jedną płaską łyżeczkę.
Wynika z tego, że dzienna dawka naparu z cynamonu kasja, nie powinna przekraczać jeden szklanki herbatki na dobę.
Źródło: 12 Impressive Health Benefits of Cinnamon Tea Healthline