Spis treści
- Czym jest cynamon i gdzie rośnie?
- Co zawiera cynamon? Właściwości kory cynamonowej
- Ile kalorii ma cynamon? Właściwości odżywcze kory cynamonowej
- Przy jakich dolegliwościach pomaga cynamon?
- Jak stosować cynamon? Zastosowanie olejku cynamonowego
- Ile można zjeść cynamonu? Dawka bezpieczna
- Przeciwwskazania do spożywania cynamonu i produktów z jego dodatkiem
Czym jest cynamon i gdzie rośnie?
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca. Drzewo cynamonowe należy do rodziny wawrzynowatych, a jego pierwotnym miejscem występowania była południowo-wschodnia Azja, jednak obecnie można go spotkać na całym terenie podzwrotnikowym, głównie w Indiach, Sri Lance i Karaibach.
Zobacz też: Jak działa na organizm garam masala? Zobacz cenne właściwości mieszanki przypraw z cynamonem
Wyróżnia się kilka rodzajów tej rośliny, jednak w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym najczęściej wykorzystuje się korę:
- cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum),
- cynamonowca wonnego – nazywanego również chińskim lub kasja (Cinnamomum cassia),
- cynamonowca kamforowego (Cinnamomum camphora Ness),
- cynamonowca Burmana (Cinnamomum burmanni).
Sprawdź też: Jak wykorzystać cynamon w ogrodzie?
Co zawiera cynamon? Właściwości kory cynamonowej
Kora cynamonowca stanowi źródło wielu składników odżywczych. Jak podaje dr Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta i zielarz, cynamon stanowi źródło kwasu hydroksybenzoesowego, diterpenów i olejku cynamonowego, którego najważniejszymi składnikami są: aldehyd cynamonowy i eugenol.
Czytaj też: Złota kawa pobudzi cię od rana. Wspomaga odporność, trawienie i poprawia nastrój
Kwas hydroksybenzoesowy to silny antyoksydant, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, wywołanym przez rodniki tlenowe, a także zmniejsza stan zapalny i spowalnia proces starzenia się komórek. Dodatkowo związek ten wykazuje działanie dezynfekujące, przeciwgrzybicze, a także keratolityczne, czyli usuwa martwe komórki naskórka. Eksperci sugerują również, że dzięki kwasowi hydroksybenzoesowemu, stosowanie wyciągów z kory cynamonowej może spłycać blizny i łagodzić przebarwienia potrądzikowe.
Zobacz także: Świąteczna herbatka na trawienie, zgagę, ból zęba i libido. Wypróbuj smaczny napar z goździków
Diterpeny natomiast wpływają na układ sercowo-naczyniowy, rozszerzają naczynia krwionośne, zwiększają siłę skurczu serca, a także w łagodny sposób obniżają ciśnienie tętnicze i hamują rozpad płytek krwi.
Z kolei cynamoaldehyd poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny, a także w łagodny sposób obniża stężenie cukru we krwi. Warto również wspomnieć o eugenolu, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i znieczulające. Dodatkowo związek ten działa:
- przeciwbólowo,
- przeciwgrzybiczo,
- przeciwwirusowo,
- przeciwnowotworowo.
Ile kalorii ma cynamon? Właściwości odżywcze kory cynamonowej
Cynamon to aromatyczna przyprawa, która w 100 g ma 247 kcal. Dodatkowo jest ona źródłem 4 g białka, 28 g węglowodanów, 1 g tłuszczu z czego 0,7 g są to nienasycone kwasy tłuszczów oraz 53 g błonnika pokarmowego. Warto jednak wspomnieć, że cynamon jest dość lekki, a dodatek jednej płaskiej łyżeczki (4 g) do potrawy wzbogaci ją tylko o 10 kcal.
Sprawdź też: Prosty przepis na bułeczki cynamonowe
Przy jakich dolegliwościach pomaga cynamon?
Cynamon to ceniona przyprawa, która wspiera nie tylko odporność i przyspiesza odchudzanie, ale działa również przeciwnowotworowo. Fitoterapeuci sugerują, że regularne spożywanie niewielkich ilości cynamonu może wspierać leczenie wielu schorzeń i dolegliwości, w tym:
- przeziębienia,
- grypy,
- infekcji górnych dróg oddechowych,
- infekcji wirusowych,
- kaszlu,
- kataru,
- gorączki,
- bólu gardła,
- aft i pleśniawek,
- grzybicy organizmu, szczególnie kandydozy,
- zakażenia bakterią Helicobacter pylori,
- pasożytów układu pokarmowego,
- umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
- cukrzycy typu 2,
- insulinooporności,
- stanu przedcukrzycowego,
- hiperlipidemii,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- nadwagi,
- otyłości.
Sprawdź: Cynamon na cukrzycę? Wystarczę małe dawki
Stosowanie cynamonu można rozważyć również jako sposób na zatkane zatoki. W tym celu warto wypróbować certyfikowane olejki do aromaterapii.
Jak stosować cynamon? Zastosowanie olejku cynamonowego
Cynamon często dodawany jest do słodkich wypieków, w tym sypanej szarlotki lub pieczonego jabłka z ryżem. Z dodatkiem cynamonu można przygotować aromatyczną nalewkę cynamonową, która nie tylko rozgrzewa, ale wykazuje również szereg korzyści zdrowotnych.
Zobacz też: Prosty przepis na sypaną szarlotkę
Z cynamonu przygotowuje się również olejek cynamonowy, który może być używany do aromaterapii. Wykazano, że zapach cynamonu działa uspokajająco i odprężająco. Olejek cynamonowy można stosować również na skórę, jednak konieczne jest jego wcześniejsze rozcieńczenie w oleju kosmetycznym, oliwie z oliwek lub oliwce pielęgnacyjnej, ponieważ zastosowany bezpośrednio na skórę może powodować poparzenia.
Sprawdź także: Sos żurawinowy do mięsa. Przepis na esencjonalny dodatek do pieczonego indyka. Mięso będzie smakować jeszcze lepiej
Jak jeszcze można wykorzystać rozcieńczony olejek cynamonowy?
- w przypadku bóli menstruacyjnych warto wetrzeć kilka kropel w okolicę podbrzusza,
- w przypadku migren naciera się nim skronie,
- jeśli występuje duszący kaszel, to warto wetrzeć kilka kropel w okolicę klatki piersiowej,
- w przypadku bóli reumatycznych należy nacierać bolące stawy.
Ile można zjeść cynamonu? Dawka bezpieczna
Cynamon jest źródłem kumaryn, których przedawkowanie jest bardzo groźne dla zdrowia. Dlatego ustalono bezpieczną dawkę kumaryn, która wynosi maksymalnie 0,07 mg/kg. To oznacza, że osoba ważąca 60 kg może w ciągu dnia bezpiecznie spożyć 1,14 g cynamonu kasja, czyli jedną płaską łyżeczkę.
Czym grozi przedawkowanie kumaryn? Lekarze ostrzegają, że spożycie zbyt dużej ilości cynamonu, ze względu na obecność kumaryn może wywołać:
- marskość wątroby,
- raka wątroby,
- raka płuc,
- niewydolność nerek,
- nudności,
- wymioty,
- biegunkę.
Sprawdź też: Przepis na małpi chlebek, czyli smaczne cynamonowe śniadanie
Przeciwwskazania do spożywania cynamonu i produktów z jego dodatkiem
Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po cynamon. Ze względu na zawartość kumaryn nie zaleca się go w przypadku:
- alergii na cynamon lub innych przypraw korzennych,
- stosowania leków rozrzedzających krew – acenokumarol, enoksaparyna sodowa, heparyna i warfaryna,
- choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- żylaków przełyku,
- stanów zapalnych jelit.
Natomiast olejek cynamonowy stosowany na skórę może wywołać zaczerwienienie lub świąd skóry, dlatego przed jego użyciem warto go rozcieńczyć i wykonać próbę uczuleniową. W tym celu należy kilka kropel rozcieńczonego olejku nałożyć na suchą skórę i odczekać 5 minut. Po tym czasie umyć rękę i obserwować, czy w ciągu 24 godz. nie wystąpią: zaczerwienienie, wysypka lub świąd. Jeśli próba uczuleniowa okaże się dodatnia, nie należy stosować olejku cynamonowego.
Źródło: Kora cynamonowca – Cortex Cinnamomi w medycynie i hodowli zwierząt Medycyna dawna i współczesna