Spis treści
Przepis na nalewkę z cynamonu
Cynamon, a tak naprawdę kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum ceylanicum) lub chińskiego (Cassia cinnamomea), to jedna z najpopularniejszych korzennych przypraw na świecie. Stanowi nieodłączny dodatek wielu dań, szczególnie tych słodkich. Niewiele osób jednak wie, że z kory cynamonowca można przygotować również leczniczą nalewkę.
Sprawdź też: [Jak wykorzystać cynamon w ogrodzie?
Do jej zrobienia zaleca się użyć cynamonu cejlońskiego, ponieważ zawiera on mniejsze ilości kumaryn, których przedawkowanie może niekorzystnie wpływać na stan zdrowia organizmu.
Składniki na nalewkę z cynamonu:
- 2 kawałki kory cynamonu,
- jedna płaska łyżeczka mielonego cynamonu – ok. 7 g,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 250 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.,
- 100 g cukru,
- 45 ml wody.
Jak przygotować nalewkę z cynamonu?
- Na początku należy przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
- Korę cynamonową i sproszkowaną przyprawę wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać syrop cukrowym, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
- Odstawić na 2-3 miesiące w zaciemnione i chłodne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie miksturę przefiltrować przez grubą gazę lub gęste sito.
- Płyn przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 3-4 tygodnie.
- Po tym czasie lecznicza nalewka cynamonowa jest gotowa do spożycia.
Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność
Niektórzy do nalewki z cynamonu dodają również anyż, goździki lub laskę wanilii, dzięki czemu zyskuje ona niepowtarzalny smak i aromat oraz wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Sprawdź też: Nalewka z anyżu gwiaździstego pomocna przy uporczywym kaszlu
Właściwości zdrowotne nalewki cynamonowej. Wskazania do jej spożycia
Kora cynamonowca to ceniony surowiec zielarski. Jak podaje dr Henryk Różański, fitoterapeuta i zielarz, cynamon stanowi źródło cynamaldehydu, kwasu hydroksybenzoesowego, diterpenów i olejku cynamonowego, którego głównymi składnikami jest aldehyd cynamonowy i eugenol.
Czytaj też: Złota kawa pobudzi cię od rana. Wspomaga odporność, trawienie i poprawia nastrój
Eugenol to związek należący do grupy terpenów. Wykazuje on szereg właściwości zdrowotnych, w tym przeciwzapalne i znieczulające, dlatego nalewkę cynamonową często stosuje się do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia gardła, anginy, a także występowania aft i pleśniawek.
Natomiast kwas hydroksybenzoesowy charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym, to znaczy, że wspiera organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny, a także spowalnia proces starzenia się komórek.
Warto również wspomnieć o cynamaldehydzie, który poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny, a także w łagodny sposób obniża stężenie cukru we krwi.
Zawartość wszystkich tych związków sprawia, że nalewka cynamonowa wykazuje działanie:
- przeciwzapalne,
- rozgrzewające,
- antyoksydacyjne,
- przeciwbólowe,
- znieczulające,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwwirusowe,
- moczopędne,
- przeciwmiażdżycowe,
- lekko hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
- hipoglikemizujące, czyli obniżające stężenie glukozy we krwi.
Fitoterapeuta sugeruje również, że nalewka cynamonowa ze względu na właściwości pobudzające przemianę materii może sprawdzić się również jako element terapii odchudzającej.
Sprawdź też: Prosty przepis na ciasteczka cynamonowe
Przy jakich dolegliwościach pomaga nalewka z kory cynamonu? Eksperci medycyny naturalnej zalecają stosowanie dawek leczniczych w przypadku:
- przeziębienia,
- grypy,
- kaszlu,
- kataru,
- gorączki,
- bólu gardła,
- aft i pleśniawek – do przygotowania płukanki z 30 kropel nalewki nalewki i 50 ml ciepłej wody,
- umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
- cukrzycy typu 2,
- insulinooporności,
- hiperlipidemii,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania nalewki cynamonowej
Nalewka cynamonowa to korzenny środek na wiele dolegliwości. Może być stosowana jako element leczenia, a także jako profilaktyka chorobowa. Zalecana dawka lecznicza wynosi maksymalnie 15 kropel dziennie.
Sprawdź: Cynamon na cukrzycę? Wystarczę małe dawki
Uwaga! Cynamon jest źródłem kumaryn, których przedawkowanie może powodować marskość lub raka wątroby oraz nowotwór płuc. Dlatego ustalono bezpieczną dawkę kumaryn, która wynosi maksymalnie 0,07 mg/kg. To oznacza, że osoba ważąca 60 kg może w ciągu dnia bezpiecznie spożyć 1,14 g cynamonu cejlońskiego, czyi jedną płaską łyżeczkę. Dlatego nalewkę cynamonową należy pić zgodnie z zaleceniami i nie przekraczać ustalonej bezpiecznej dawki leczniczej.
Ze względu na zawartość alkoholu, nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia. Dodatkowo wśród innych przeciwwskazań do jej spożycia wymienia się:
- alergię na cynamon lub inne przyprawy korzenne,
- alergię na alkohol lub jego nietolerancję,
- stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję z alkoholem,
- stosowanie leków rozrzedzających krew – acenpokumarol, enoksaparyna sodowa, heparyna i warfaryna,
- chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- żylaki przełyku,
- stany zapalne jelit.
Źródło: Kora cynamonowca – Cortex Cinnamomi w medycynie i hodowli zwierząt Medycyna Dawna i Współczesna