Ta pasta to samo dobro! Jest nie tylko pyszna, ale ma zbawienne działanie na serce oraz skórę. Możesz ją jeść, pić i aplikować na skórę

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Połączenie słodkiego nektaru z aromatyczną korą nie tylko brzmi bajecznie, ale równie dobrze smakuje. Te dwa silne składniki tworzą świetne remedium na różne dolegliwości. Nie musisz daleko szukać, bo prawdopodobnie już masz je w swojej kuchni. Miód i cynamon to połączenie o wyjątkowych właściwościach. Zobacz, jak prosto przygotować z nich pyszną i zdrową pastę, która jest szczególnie polecana osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.

Spis treści

Miodu i cynamon to produkty o licznych właściwościach zdrowotnych, z których wiele jest popartych naukowo.
Miodu i cynamon to produkty o licznych właściwościach zdrowotnych, z których wiele jest popartych naukowo.
Anna-Ok/GettyImages

Zobacz w naszej galerii, na co może pomóc połączenie miodu z cynamonem

Na co pomoże pasta z cynamonu i miodu?

Miód i cynamon to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych dodatków, jakie możemy znaleźć w kuchennych szafkach. Zawierają duże ilości silnych przeciwutleniaczy. Sięgając po nie regularnie, możemy zyskać szereg korzyści zdrowotnych. Pasta z tych dwóch składników działa świetnie nie tylko podczas przeziębienia. O włączeniu jej do codziennej diety powinni pomyśleć przede wszystkim sercowcy!

Cynamon – właściwości lecznicze

Cynamon to wyjątkowo aromatyczna przyprawa o licznych właściwościach prozdrowotnych – zmniejsza stan zapalny, działa przeciwbólowo i pomaga w walce z drobnoustrojami. Tak szerokie spektrum działania cynamon zawdzięcza obecności silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, wywoływanym przez wolne rodniki tlenowe, jednocześnie zmniejszają stan zapalny i spowalniają proces starzenia się komórek.

Sprawdź: Cynamon na cukrzycę? Wystarczę małe dawki

Jednym z antyoksydantów występujących w cynamonie jest kwas hydroksybenzoesowy, który ma właściwości dezynfekujące, przeciwgrzybicze, a także keratolityczne – usuwające martwe komórki naskórka.

Inne substancje aktywne zawarte w cynamonie – diterpeny – rozszerzają naczynia krwionośne, zwiększają siłę skurczu serca i łagodnie obniżają ciśnienie tętnicze oraz hamują rozpad płytek krwi, co ma wpływ na prawidłową pracę układu krążenia.

W cynamonie znajdziemy także cynamoaldehyd, który sprzyja obniżaniu stężenia cukru we krwi oraz eugenol, który ceniony jest przede wszystkim za działanie przeciwzapalne i znieczulające.

Zdrowotne właściwości miodu

Miód to prawdziwa skarbnica związków bioaktywnych – znajdziemy w nim ok. 200 substancji aktywnych: enzymów, kwasów i aminokwasów, przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych.

Dzięki takiemu bogactwu miód wykazuje szerokie działanie lecznicze i odżywcze. Wśród jego właściwości wymienia się przede wszystkim działanie immunomodulujące i przeciwbakteryjne. Ponadto udowodniony jest jego łagodzący wpływ na kaszel, objawy lęku i stresu oraz bezsenności, a także działanie przeciwwirusowe, w szczególności w stosunku do wirusa grypy. Badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu ran i oparzeń.

Miód polecany jest także osobom z chorobami serca i schorzeniami układu krążenia. Dzieje się tak, ponieważ jedzenie miodu wpływa na stężenie metabolitów tlenku azotu we krwi, który rozszerza naczynia krwionośne, co ostatecznie prowadzi do łagodnego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Jednocześnie spożywanie miodu prowadzi do obniżenia poziomów: cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także jednocześnie zwiększa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Przepis na pastę z cynamonu i miodu. Z czym ją jeść?

Do przygotowania pasty z miodu i cynamonu, najlepiej wybrać cynamon cejloński. Jeśli sięgniemy po odmianę Cassia, dzienne spożycie należy ograniczyć do 1/2 łyżeczki (0,5-2 gramów), cynamon cejloński można bezpiecznie spożywać do 1 łyżeczki na dobę (około 5 gramów).

Rekomendowana ilość miodu to z kolei dla dzieci powyżej 12 r.ż. i dorosłych wynosi od ok. 1 i 1/3 łyżki do 2 łyżek 3 razy dziennie, co daje ok. 80-120 g na dobę.

Pastę cynamonową można przygotować łącząc od 2 do 5 łyżek ulubionego miodu z łyżeczką cynamonu cejlońskiego. Powstałą miksturę można dodać do owsianki, jogurtu lub ostudzonej herbaty, a także używać jako pasty na kanapki. Jeśli ma być stosowana zewnętrznie – np. jako maska na twarz – na 1 łyżkę miodu można dodać pół łyżeczki cynamonu.

Mieszanka nie powinna być podawana dzieciom poniżej 1 r.ż oraz uczulonym, na którykolwiek ze składników. Osoby cierpiące na nadwagę i cukrzycę, powinny skonsultować jej przyjmowanie ze swoim lekarzem prowadzącym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia