Spis treści
- Prosty przepis na zimową herbatę
- Właściwości zdrowotne herbaty zimowej. Dlaczego warto po nią sięgać?
- Cynamon na cukrzycę, insulinooporność i zaburzenia krążenia
- Goździki na wzmocnienie organizmu i niestrawność
- Wanilia na zaburzenia trawienia i silne skurcze brzucha
- Imbir na gorączkę i wzmocnienie odporności
- Miód na odporność, przeciwko infekcji i na ból gardła
- Czy dodatek alkoholu do herbaty zniszczy jej właściwości zdrowotne?
Prosty przepis na zimową herbatę
Zimowa herbata to napar o wyrazistym korzennym smaku i niezwykle silnym aromacie. Jej przygotowanie jest proste i wymaga tylko kilku ogólnodostępnych składników.
Zobacz także: Świąteczna herbatka na trawienie, zgagę, ból zęba i libido. Wypróbuj smaczny napar z goździków
Składniki na korzenną herbatę:
- płaska łyżka czarnej herbaty,
- 700 ml wody,
- 1/2 laski cynamonu lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu cejlońskiego,
- 4 goździki,
- 1/2 laski wanilii,
- 3 plasterki imbiru,
- 3 plastry pomarańczy,
- opcjonalnie łyżka miodu,
- opcjonalnie 2 łyżki białego rumu.
Sprawdź: Cynamon na cukrzycę? Wystarczę małe dawki
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę z przyprawami – cynamonem, goździkami, wanilią i imbirem.
- Wyłączyć ogień i wsypać łyżkę czarnej herbaty. Parzyć pod przykryciem przez 3-6 minut.
- Po tym czasie odcedzić płyn dodać plasterki imbiru i pomarańczy.
- Gdy napój osiągnie temperaturę 40 stopni, można dodać również miód oraz biały rum.
Właściwości zdrowotne herbaty zimowej. Dlaczego warto po nią sięgać?
Herbata zimowa to doskonały eliksir na zimowe wieczory, szczególnie te mroźne. Właściwości zdrowotne napoju zależą przede wszystkim od użytych składników. Przyprawy korzenne są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, witamin oraz związków aktywnych. Dodatek miodu natomiast działa rozgrzewająco i przeciwwirusowo.
Dowiedz się więcej: Nalewka korzenna na problemy trawienne i osłabienie odporności. Sprawdź przepis
Cynamon na cukrzycę, insulinooporność i zaburzenia krążenia
Cynamon to najpopularniejsza przyprawa korzenna, która stanowi nieodłączny element wielu ciast i deserów. Dodatek cynamonu do herbaty sprawia, że zyskuje ona właściwości przeciwzapalne i lekko rozrzedzające krew, dlatego wspiera układ krążenia i pozwala szybciej się rozgrzać.
Dodatkowo cynamon to przyprawa obniżająca poziom cukru we krwi, dlatego picie zimowej herbatki bez dodatku miodu i rumu może wspierać leczenie zaburzeń przemiany glukozy, w tym stanu przedcukrzycowego, cukrzycy typu 2 i insulinooporności.
Goździki na wzmocnienie organizmu i niestrawność
Dodatek goździków do herbaty zimowej sprawi, że zyska ona nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale również wspaniałe wartości zdrowotne. Goździki wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i odkażające. Zawarty w nich eugenol wspiera leczenie infekcji oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Natomiast zawartość olejków eterycznych i gorzkich substancji sprawia, że ten rozgrzewający napar może wspierać trawienie i zmniejszać uczucie świątecznego przejedzenia, w tym bólu brzucha, wzdęć, zgagi i zaparć.
Wanilia na zaburzenia trawienia i silne skurcze brzucha
Wanilia to bardzo aromatyczna przyprawa o delikatnym i przyjemnym smaku. Te niewielkie ziarenka wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu wspierają leczenie przeziębienia i grypy. Herbata zimowa z dodatkiem laski wanilii może wspierać również zaburzenia trawienia, a także w łagodny sposób uspokajać i wspomagać proces zasypiania.
Przyprawa ta dodatkowo wykazuje działanie rozkurczające, dlatego łagodzi skurcze brzucha, które często towarzyszą niestrawności lub napięciu przedmiesiączkowemu.
Imbir na gorączkę i wzmocnienie odporności
Korzeń imbiru to jeden z naturalnych produktów podnoszących odporność organizmu. Zawarty w tej przyprawie gingerol to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed działaniem szkodliwych rodników tlenowych, spowalnia proces starzenia się komórek oraz łagodzi stan zapalny.
Dodatkowo zimowa herbata z dodatkiem imbiru zawiera kamfen, czyli związek o działaniu uspokajającym i rozgrzewającym. Dlatego taki ciepły napar warto pić w przypadku gorączki i dreszczy.
Dowiedz się więcej: Dlaczego warto pić napar z imbiru?
Miód na odporność, przeciwko infekcji i na ból gardła
Naturalny miód to znany środek na przeziębienie i grypę. Zawarte w nim enzymy wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają wydzielanie przeciwciał oraz łagodzą objawy przeziębienia i grypy. Miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne, dlatego zimowa herbata z miodem łagodzi różnego rodzaju infekcje bakteryjne.
Należy pamiętać, że miód traci swoje właściwości zdrowotne w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego należy go dodawać do lekko ostudzonego napoju.
Czy dodatek alkoholu do herbaty zniszczy jej właściwości zdrowotne?
Do herbaty zimowej często dodaje się również alkohol, szczególnie rum. Dodatek alkoholu do ciepłego naparu może dodatkowo rozgrzać zziębnięty organizm. Warto wspomnieć, że na porcję 350 ml nie powinno się dawać więcej niż 10 ml rumu, czyli jedną łyżkę. Taka ilość nie wpłynie negatywnie na wartość zdrowotną naparu.
Dodatkowo warto pamiętać, że zimowej herbaty z rumem nie powinny pić kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci i i młodzież poniżej 18. roku życia.