Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1741 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Jemy je codziennie. Te związki zbierają się w organizmie i są niebezpieczne!
Przeciętne warzywo lub owoc w handlu zawiera pozostałości kilkunastu do dwudziestu kilku różnych pestycydów. Bezpieczny poziom w poszczególnych produktach nie...
Ta dieta jest szkodliwa dla zdrowia. Zobacz, dlaczego powinno się jej unikać
Ten sposób jedzenia jest stosowany przez osoby, które dbają o nienaganny wygląd. Tymczasem biała dieta to metoda, której warto unikać. Wyjaśniamy, dlaczego jest...
Najkrótsza droga do szczupłej figury. Zobacz 11 zalet tego genialnego treningu
Najkrótsza droga do szczupłej sylwetki to bez wątpienia trening interwałowy typu HIIT. Tak wykonywane ćwiczenia czy biegi to dosłownie pogromca kilogramów, a...
Jedzenie, które szkodzi na potęgę. Nie daj się zwieść, jest naprawdę niezdrowe!
Takie jedzenie jest pełne smaku, ale i kalorii. Sięgamy po nie też wtedy, gdy trzeba coś szybko zjeść. Dietetycy ostrzegają jednak, że tego rodzaju żywność...
Na obniżenie ciśnienia i spadek wagi. To jedna z najzdrowszych diet na świecie
Co jeść, by chronić serce? Dieta DASH to wariacja na temat najzdrowszej na świecie diety śródziemnomorskiej. Obniża zbyt wysokie ciśnienie, ale pomaga też...
Najzdrowsze płatki owsiane. Zobacz, jak je odpowiednio przygotowywać
Jak powinno się jeść płatki owsiane? Najzdrowszy sposób przygotowania zależy od ich rodzaju. Zobacz, czym się różnią dlaczego trzeba wiedzieć, które moczyć, a...
Jest lekiem na stres i starzenie się. Seks to samo zdrowie
Seks to szereg korzyści dla zdrowia, a wiele z nich jest całkiem nieoczekiwanych. Uprawianie seksu to sposób na bliskość i wspólną aktywność, co ma dobitny...
Jak zażywać cynamon na cukrzycę? Znane są konkretne dawki
Popularność cynamonu powinna teraz skoczyć ponad normę. Wiadomo już, jak stosować tę przyprawę przeciwko cukrzycy – i że obniża nie tylko glukozę we krwi. Te...
Na ból stawów wypróbuj zioła i suplementy diety. Są bezpieczniejsze od tabletek
Bóle stawów to objaw chorób zapalnych, którym często towarzyszą też obrzęk, sztywność i zaczerwienienie. Można łagodzić je w naturalny sposób za pomocą...
Ten tłuszcz zawiera szkodliwe związki! Niestety jemy go w wielu produktach
Ten rodzaj tłuszczu jest dosłownie wszędzie i nie przestaje szkodzić naszemu zdrowiu. To jeden z najtańszych tłuszczów przemysłowych, a przy tym najgorszych, bo...