Ta kawa daje kopa, ale nie każdy może ją pić. Przygotujesz ją w 10 minut. Wypróbuj przepis i zobacz, jak się robi Irish coffee

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dodaje energii, rozgrzewa, pobudza i rozluźnia. Tak przygotowana kawa to ciekawe urozmaicenie, ale nie pij jej na co dzień. Kawa po irlandzku poprawi pracę serca, ale możesz też się nią upić. Lepiej więc uważaj na ten drink. Zobacz, jak zrobić Irish coffee i kto nie powinien jej pić.

Spis treści

Jak się robi Irish coffee? Poznaj prosty przepis

Irish Coffee, czyli rozgrzewająca kawa po irlandzku to napój przygotowany z kawy z dodatkiem irlandzkiej whisky, a także cukru trzcinowego i bitej śmietany. Kawa po irlandzku powstała przez przypadek. W 1943 r. po raz pierwszy przygotował ją Josepha Sheridana na lotnisku w Irlandii dla podróżujących do Kanady. Z powodu złych warunków pogodowych samolot został zawrócony. Zmarznięci i zdenerwowani pasażerowie czekając na przywrócenie lotu dostali więc rozgrzewający napój z whisky, który ich uspokoił i poprawił im humor.

Kawa po irlandzku to ciekawe urozmaicenie tego napoju. Jednak połączenie kofeiny z alkoholem może być też niebezpieczne.
Kawa po irlandzku to ciekawe urozmaicenie tego napoju. Jednak połączenie kofeiny z alkoholem może być też niebezpieczne. bhofack2/gettyimages.com

Kilka lat później jeden z amerykańskich dziennikarzy przewiózł przepis na drinka do San Francisco, gdzie zaczęto podawać napój pod nazwą Irish coffee. Kawa po irlandzku to rozgrzewający napój podawany na ciepło, ale latem można go też serwować w wersji mrożonej. Wypróbuj przepis na klasyczną kawę z whisky. Aby ją zrobić potrzebujesz tylko 4 składników:

  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru,

  • 150-200 ml mocnej, gorącej kawy,

  • 50 ml irlandzkiej whisky,

  • 50 ml ubitej śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.

Jak się robi Irish coffee?

  1. Na dno wysokiej, podgrzanej szklanki do Irish coffee (na nóżce, z uchem, zwykle o pojemności 240-270 ml) wlej gorącą kawę.

  2. Dodaj kieliszek lekko podgrzanej whisky.

  3. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. (Cukier jest potrzebny do zagęszczenia kawy. W ten sposób śmietanka nie zmiesza się z bazą napoju).

  4. Na wierzch nałóż lekko ubitą śmietankę.

Czy kawa po irlandzku jest zdrowa? Pij ją z umiarem

Kawa po irlandzku ze względu na zawartość alkoholu nie jest napojem dla każdego. Irish coffee lepiej jest więc pić z umiarem, ponieważ napoju tego nie można do końca uznać za zdrowy. Kawa sama w sobie ma wiele właściwości zdrowotnych dodaje energii, pobudza metabolizm, ułatwia odchudzanie, zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zachować młodość na dłużej.

Kawa po irlandzku poprawia przepływ krwi oraz wspomaga pracę serca. Badania potwierdziły nawet, że picie Irish coffee może przyspieszyć zdrowienie i regenerację mózgu po udarze. W badaniu przeprowadzonym przez Naukowców z University of Texas w Houston podanie kofeiny z alkoholem myszom laboratoryjnym zmniejszyło obszary uszkodzeń mózgu o 80 proc. Badacze nie wiedzą dokładnie czemu tak się dzieje, ale wnioskują, że alkohol rozszerza naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi, podczas gdy kawa podnosi ciśnienie krwi.

– Obie substancje mają silny wpływ na neuroprzekaźniki. Być może połączenie to zmienia równowagę do punktu, który jest w jakiś sposób korzystny – powiedział główny autor badania James Grotta.

Niewielki dodatek alkoholu działa także rozgrzewająco i ułatwia spalanie tłuszczu, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Jednak zbyt częste picie kawy z alkoholem zaburza pracę wątroby oraz trzustki i może doprowadzić do marskości wątroby lub zapalenia trzustki. Irish coffee to także pobudzający drink, który może powodować bezsenność, dlatego nie pij go przed snem, bo nie zaśniesz.

Kto nie powinien pić kawy po irlandzku?

Irish coffee można pić od czasu do czasu, jednak taki drink nie powinien stać się twoim codziennym napojem jak inne rodzaje kawy. Drink zawiera alkohol, więc nie mogą go pić:

  • kierowcy, którzy planują jechać samochodem,

  • osoby obsługujące maszyny mechaniczne,

  • kobiety w ciąży i matki karmiące piersią,

  • dzieci poniżej 18. roku życia,

  • alkoholicy,

  • osoby z nietolerancją lub alergią na alkohol,

  • osoby zmagające się z chorobami wątroby i żołądka.

Kawa z alkoholem to ryzykowne połączenie, ponieważ substancje te działają w przeciwny sposób. Kofeina zawarta w kawie jest stymulantem – działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dodaje energii i wzmaga uważność. Z kolei alkohol jestdepresantem, działa depresyjnie, co prowadzi do odczuwania senności i obniżenia czujności.

Połączenie tych dwóch substancji powoduje, że stymulant maskuje działanie depresantu. Może to być niebezpieczne, ponieważ możesz wtedy wypić więcej alkoholu niż ci się wydaje. Nie oznacza to, że będziesz bardziej trzeźwy, a wręcz przeciwnie, spożyjesz więcej toksycznej substancji jaką jest alkohol nie zdając sobie z tego nawet sprawy.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kamila
Taka kawa działa rozgrzewająco, więc latem jej nie piję. Robię sobie mrożoną ale tylko jedną, a w ciągu dnia nawadniam się schłodzoną cisowianką, bo najlepiej gasi pragnienie w upały.
A
Arth K
"Drink zawiera alkohol".

Ten "drink" nie zawiera alkoholu.

Etanol wrze w temperaturze 78,37 °C a wiec jego "podgrzanie" a następnie wymieszanie z gorącą kawa powoduje ze wyparuje. Mozna to łatwo sprawdzić: podpalić parującą kawę po wlaniu alkoholu, pojawi się błękitny płomień - to parujący alkohol. Po kilku momentach płomień zgaśnie co oznacza ze więcej alkoholu już w płynie nie ma.

To samo dotyczy wszystkich innych "flambirowanych" dan. Po polaniu czy dodaniu alkoholu, podpala się parę która plonie przez kilka chwil a następnie gaśnie - alkohol wyparował.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia