Spis treści
Alkohol zdrowy na serce? Ten szkodliwy mit może cię zabić
Specjalista z klinik American Heart of Poland kardiolog dr Tomasz Rosiak zwrócił uwagę, że w powszechnej świadomości pokutują historyczne, nierzetelne badania sugerujące korzyści płynące ze spożywania alkoholu, zwłaszcza czerwonego wina, w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
– Obecne badania wskazują, że nawet spożycie poniżej dopuszczalnego progu 14 jednostek tygodniowo zwiększa ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, nie wspominając o istotnym wzroście ryzyka chorób nowotworowych – wyjaśnił dr Rosiak.
Sprawdź też: Alkohol na dłuższe życie? To był błąd w badaniach
Za jednostkę alkoholu uważa się 10 ml czystego etanolu (8 gramów), które znajdują się w:
- 250 ml piwa (mała butelka),
- 125 ml wina (kieliszek),
- 1 kieliszku wódki.
– Badania potwierdzają, że alkohol w znacznym stopniu przyczynia się do występowania takich chorób serca, jak kardiomiopatia rozstrzeniowa, nadciśnienie tętnicze, arytmie nadkomorowe (w tym migotanie przedsionków), miażdżyca, choroba wieńcowa, niewydolność serca i zawał serca, a także może pogarszać ogólny stan zdrowia układu krążenia – wymienił kardiolog.
Piwo i wódka niszczą organizm bardziej niż inne alkohole. Wino wręcz przeciwnie!
Każdy rodzaj alkoholu ma negatywne działanie na organizm, ale niektóre z trunków niszczą go bardziej niż inne. Według badań naukowców to właśnie piwo i wódka są najbardziej niebezpieczne. Prowadzą one...
Każda ilość alkoholu może uszkodzić serce i doprowadzić do zawału
Jak wyjaśnił, do rozwoju kardiomiopatii dochodzi dlatego, że etanol i jego toksyczne metabolity uszkadzają komórki mięśnia sercowego. To osłabia jego strukturę i zaburza funkcjonowanie.
Sprawdź również: Tuczy, zaburza świadomość, podwyższa cukier we krwi. Szkodzi nie tylko alkoholikom. Nie pij piwa jeśli należysz do jednej z tych grup osób
U pacjentów ze zdiagnozowaną kardiomiopatią alkoholową obserwuje się zwiększenie rozmiarów jam komór serca i przedsionków oraz pogorszenie funkcji kurczliwej mięśnia sercowego. Te zmiany prowadzą do obniżonej wydolności fizycznej, występowania obrzęków, duszności i innych objawów związanych z niewydolnością serca.
– W przypadku zaawansowanej kardiomiopatii alkoholowej konieczne staje się natychmiastowe zaprzestanie spożywania alkoholu oraz długotrwałe leczenie farmakologiczne niewydolności serca. W niektórych sytuacjach może być również niezbędne zastosowanie urządzeń wszczepialnych, takich jak kardiowerter-defibrylator, w celu wspomagania pracy serca – tłumaczył dr Rosiak.
Przewlekłe spożywanie alkoholu zmniejsza kurczliwość mięśnia sercowego, co może zaowocować rozwojem arytmii.
– Wieloletnie, przewlekłe używanie alkoholu może prowadzić do ciągłego wzrostu częstości akcji serca, wysokiego ciśnienia krwi, osłabienia mięśnia sercowego i nieregularnego bicia serca – wyjaśnił dr Rosiak.
Odstaw alkohol na miesiąc i zobacz co się stanie. Skorzystają nie tylko skóra i włosy
Dlaczego warto odstawić alkohol? Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że nadmierne spożywanie trunków wysokoprocentowych może prowadzić do uzależnienia oraz rozwoju wielu chorób m.in. nadciśnienia ...
Masz problem z sercem i nadwagą? Tak alkohol działa na twój organizm
Jak podkreślił specjalista, pacjenci z chorobami sercowo-naczyniowymi powinni zaniechać alkoholu w każdej postaci. Jednym z powodów jest to, że alkohol i leki nasercowe stanowią niebezpieczne połączenie. Według dr. Rosiaka nie powinniśmy łączyć alkoholu z żadnymi lekami, w tym przeciwbólowymi i antybiotykami.
– Alkohol w większości przypadków wchodzi z nimi w interakcje, co może prowadzić do trudnych do przewidzenia skutków – wyjaśnił kardiolog.
Dodatkową wadą alkoholu jest to, że sprzyja przyrostowi tkanki tłuszczowej, co jest niekorzystnym zjawiskiem, jeśli chodzi o zdrowie układu krążenia.
– Alkohol jest wysoce kaloryczny i często jego spożywaniu towarzyszą niezdrowe przekąski oraz napoje zawierające dużo „pustych” kalorii. Organizm metabolizuje alkohol w pierwszej kolejności, przez co tymczasowo zmniejszają się jego zdolności do rozkładania tłuszczów, białek czy węglowodanów, co sprzyja ich magazynowaniu – powiedział dr Rosiak.
To prowadzi do wzrostu tkanki tłuszczowej i niweczy wysiłki związane z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, podsumował kardiolog.
Dlaczego po alkoholu mamy biegunkę? Zobacz, jak alkohol wpływa na jelita
Kac zazwyczaj kojarzy nam się z bólem głowy, gorszym samopoczuciem czy wymiotami. Jednak po piciu alkoholu wieczór wcześniej możemy też doświadczyć dolegliwości jelitowych. Niektórzy nazywają to kac k...
Uzupełnij domową apteczkę
Źródło: