Spis treści
Co daje picie kawy z miodem?
Kawa to pobudzający napój, po który większość z nas sięga codziennie, a nawet kilka razy dziennie. Najważniejszym składnikiem kawy jest zawarta w niej kofeina, która ma właściwości pobudzające, energetyzujące, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu kawa wspomaga koncentrację, usprawnia pamięć, zwiększa czujność. Napój usprawnia także trawienie, pobudza metabolizm, wspomaga odchudzanie i zapobiega zaparciom.
Jeśli lubisz słodką kawę to zamiast cukru sięgnij po miód. Nie tylko doda jej słodyczy, ale też napój będzie zdrowszy. Miód słynie ze swoich właściwości zdrowotnych i odżywczych. Świetnie sprawdza się w czasie przeziębienia czy grypy. Łagodzi ból gardła i kaszel, wspomaga odporność, zwalcza bakterie i wirusy i przyspiesza powrót do zdrowia.
Miód i kawa – czy to zdrowe połączenie?
W miodzie znajdują się aktywne biologicznie enzymy, które biorą udział w powstawaniu nadtlenku wodoru o właściwościach antyseptycznych. Dzięki temu miód ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. W jego składzie znajdują się także aminokwasy, cukry: glukoza i fruktoza, witaminy A, C i z grupy B, kwas foliowy, biotyna oraz sole mineralne takie jak magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, mangan.
Miód nie tylko wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, ale też obniża ciśnienie krwi, wzmacnia serce, oczyszcza i odżywia organizm, wspomaga trawienie, łagodzi zaparcia, przyspiesza gojenie ran i regenerację skóry. Produkt od pszczół wspomaga także pracę układu nerwowego i mózgu, poprawia nastrój, uspokaja i ułatwia zasypianie.
Zobacz również: Kawa z tym dodatkiem orzeźwi w upały. To pobudzający drink na gorący letni dzień
Kawa z miodem to świetny wybór dla osób, które lubią słodzić kawę, ale chcą zastąpić niezdrowy cukier bardziej wartościowym słodzikiem. Cukier ma wprawdzie mniej kalorii, bo w jednej łyżeczce jest ich 20 kcal, podczas gdy łyżeczka miodu to 39 kcal. Jednak nie ilość, a jakość ma tu kluczowe znaczenie. W cukrze znajdują się tzw. puste kalorie, ponieważ nie ma on żadnych wartości odżywczych. Dodatkowo cukier negatywnie wpływa na samopoczucie i odporność i mimo mniejszej ilości kalorii tuczy. Miód przeciwnie dodaje energii i wspiera zdrowie całego organizmu.
Jak słodzić kawę miodem?
Zdecydowanie zdrowiej jest zastąpić cukier do kawy miodem. Należy jednak pamiętać, że miód jest słodszy od cukru, więc wystarczy mniejsza ilość, aby uzyskać wystarczającą słodycz. Ważniejsza jest jednak temperatura napoju, która nie może przekraczać 40 st. C. W wyższej temperaturze enzymy i witaminy giną, przez co miód traci swoje odżywcze właściwości. Staje się wtedy takim samym słodzikiem jak biały cukier, a stosowany w nadmiarze jeśli pijesz z nim kilka kaw dziennie może szkodzić tak samo jak on.
Miód możesz dodać do czarnej kawy, ale możesz również zastosować inne dodatki takie jak mleko, aby jeszcze bardziej urozmaicić smak napoju i wzbogacić jego właściwości zdrowotne. Wypróbuj także przyprawy do kawy takie jak kurkuma, pieprz, imbir, chili, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon. Możesz je stosować pojedynczo lub robić mieszanki przypraw. Dzięki temu codziennie możesz pić kawę o innym smaku i właściwościach.