Dodawaj do kawy na jesieni. Ten magiczny składnik doda ci energii, zmniejszy stres i podniesie odporność. Sprawdź gorący trend

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Jesienny spadek energii i nastroju można przezwyciężyć z pomocą adaptogennych grzybów, a także tych rodzimych. Ten składnik obfituje w składniki wspomagając radzenie sobie z trudnymi warunkami, zmniejszając stres i podatność na infekcje, a zwiększając poziom sił i energii psychicznej. Zobacz, jak smakuje kawa grzybowa i jak ją przygotować.

Spis treści

Czym jest kawa grzybowa i jak smakuje?

Kawa grzybowa (mushroom coffee) to po prostu kawa parzona z dodatkiem grzybów – suszonych i sproszkowanych w przypadku kawy mielonej, ew. wyciągu, jeśli mówimy o kawie rozpuszczalnej.

Kawa zaparzona z suszonymi grzybami
Do zaparzenia prozdrowotnej kawy można użyć krajowych suszonych prawdziwków Inna Brailchuk/Getty Images

Stosunek tych składników w przypadku kawy rozdrobnionej zwykle wynosi 1:1, co oznacza, że kawy jest o połowę mniej. Chociaż taki napój dostarcza mniej kofeiny, której nadmiar jest niekorzystny, wciąż działa stymulująco i energetyzująco. To również zasługa grzybowych dodatków.

Smak grzybowej kawy jest bardzo podobny, co tej klasycznej, ponieważ ich ziemiste nuty dobrze komponują się z walorami małej czarnej.

Picie naparu z grzybów nie jest przy tym niczym nowym, bo stosowano je w Finlandii jako substytut prawdziwej kawy podczas II Wojny Światowej, gdy brakowało ziaren. Grzyby do celów spożywczych i leczniczych stosowano też od stuleci w Chinach, gdzie obecnie najbardziej docenia się ich niezwykłe właściwości. Adaptogenne składniki tego typu występują także w Ajurwedzie.

Jakie grzybki do kawy?

Do kawy stosuje się zwykle grzyby lecznicze, najczęściej azjatyckie. Są uważane za środki wzmacniające organizm i nie przeznaczone do spożycia, tylko leczenia. Są wśród nich też jednak grzyby jadalne, jak np. shiitake. Sprawdzają się ponadto szlachetne grzyby krajowe.

Sprawdź: Który grzyb jest najzdrowszy? Właściwości gatunków leczniczych i spożywczych

Do najpopularniejszych gatunków grzybów dodawanych do kawy należą:

  • reishi, czyli lakownica żółta, w TCM lingzhi (Ganoderma lucidum),
  • grzyby chaga, czyli błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus),
  • soplówka jeżowa, czyli lwia grzywa (Hericium),
  • shiitake, czyli twardziak bądź twardnik japoński (Lentinula edodes),
  • kordyceps, czyli maczużnik (Cordyceps),
  • Wrośniak różnobarwny, nazywany ogonem indyka (Trametes versicolor).

Sprawdź: Na co pomaga reishi? To grzyb leczniczy do zadań specjalnych

Warto wiedzieć, że picie kawy z grzybami to gorący trend w 2024 roku, który będzie widoczny w kawiarniach i na sklepowych półkach. Już teraz można kupić ją w sklepach internetowych, przy czym jej cena jest średnio dwukrotnie wyższa niż regularnego produktu. To jednak dlatego, że grzyby lecznicze należą do drogich składników, zwłaszcza w postaci wysuszonej.

Na co pomaga kawa grzybowa? Właściwości i działanie

Kawa grzybowa jest uważana za zdrowszą alternatywę dla zwykłej kawy. Do najczęściej deklarowanych efektów jej picia, zauważalnych jednak po co najmniej kilku tygodniach, jest zmniejszony poziom niepokoju i poprawa odporności organizmu.

Ponieważ kawa z grzybami ma mniej kofeiny, występuje też zmniejszone ryzyko wystąpienia objawów wrażliwości na ten związek (zależy ono od dawki). To m.in. niepokój, zaburzenia żołądkowe, palpitacje serca, zaburzenia snu.

Unikatowe właściwości kawy z grzybami leczniczymi wynikają głównie z obecności ich związków aktywnych. Mają one działanie adaptogenne, czyli zwiększające możliwości adaptacji (przystosowania się) organizmu do warunków stresu fizycznego i psychicznego. Nie działają przy tym kosztem innych funkcji, jak robi to kofeina. Podobny efekt do grzybów wywiera stosowane czasem razem z nimi korzeń ashwagandhy, zwanej indyjskim żeń-szeniem.

Potwierdzono m.in., że grzyby stymulują układ immunologiczny poprzez mikrobiom jelitowy, wywierając na organizm działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antywirusowe, a także poprawiające metabolizm. Dla stosowanych grzybów udowodniono także efekt wspomagający leczenie pacjentów z rakiem, które zmniejsza nudności i wymioty przy chemioterapii. Mogą też chronić przed powstawaniem wrzodów, łagodzić objawy alergii i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Adaptogeny pomagają obniżyć poziom stresowego hormonu kortyzolu, co również wspiera prewencję chorób cywilizacyjnych.

Kawa grzybowa – opinie ekspertów

Grzyby do kawy to na pewno wartościowy dodatek, ale ich działanie w tej formie nie zostało zbadane ani w żaden sposób potwierdzone. Dostępne badania dla różnych gatunków bez dodatku kawy przeprowadzono w laboratorium lub nie na ludziach, więc korzyści z picia ich w napoju muszą jeszcze zostać przebadane.

Ponieważ jednak z kawą przyjmujemy rozpuszczalne związki z kapeluszników, możemy oczekiwać, że spełnią one swoją najistotniejszą funkcję, jaką jest wspomaganie mikroflory jelitowej. To właśnie poprzez nią odbywa się poprawa opisanych funkcji organizmu.

Choć eksperci zaznaczają, że picie grzybów z kawą zapewnia mniej korzystnych właściwości niż ich jedzenie, w przypadku tych leczniczych i najczęściej tak nie ma mowy o ich przeznaczeniu spożywczym (poza shiitake). Jeśli ktoś jedna regularnie je również zdrowe grzyby kulinarne, kawa z takim dodatkiem może dodatkowo wspomóc jego organizm.

Sprawdź: Te osoby nie powinny pić kawy

Istnieją także pewne dowody na to, że kawa z grzybami może być ciężkostrawna. Osoby z zaburzeniami układu pokarmowego, jak również chorobami nerek, powinni raczej wybierać inne napoje. Niektóre gatunki (np. chaga) obfitują w szczawiany, które są niewskazane przy skłonności do powstawania kamieni moczowych.

Źródła:
Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
aleksa
Mój ojciec zachorował na raka śluzówki jamy ustnej. Zauważył to dentysta podczas leczenia innego zęba. Ojciec przeszedł operację, a następnie radioterapię. Niestety, błona śluzowa została wypalona, a gruczoły ślinowe zniszczone już na początku leczenia. Praktycznie całkowicie ustało wydzielanie śliny, dlatego tata musiał ciągle stosować preparaty zastępujące ślinę, które niestety nie przynosiły wystarczającej ulgi. Wówczas terapię przerwano, aby podleczyć ślinianki i pobudzić je do produkcji śliny, ponieważ cała jama ustna zaczęła, mówiąc wprost, gnić.

Lekarz polecił wprowadzenie do płukania jamy ustnej Chagi (huby brzozowej). Poczytałem więcej na ten temat i dowiedziałem się, że nasze prababki stosowały Chagę do leczenia guzów nowotworowych. [b]Znalazłem wpis na forum, gdzie ktoś kupował Chagę w Konopnej Farmacji Poznań[/b] oraz kilka innych produktów, o których wspomnę później. Skupię się najpierw na Chagę.

Przygotowanie Chagi: należy wziąć 10 łyżek zmielonej i wysuszonej huby, zalać 500 ml wódki i odstawić na 14 dni w zacienionym miejscu. Taką nalewkę należy przyjmować w ilości 50 ml, rozcieńczoną w szklance oczyszczonej wody. Ponieważ rak w jamie ustnej postępował, tata dodatkowo płukał jamę ustną tą nalewką. Osoba, która opisała sposób stosowania Chagi, sugerowała, aby robić to przez 3 miesiące, a także polecała stosowanie w tym czasie leczenia Zhenlu San oraz oleju CBD 5% Decarboxylated firmy essenz , nawet do 30 kropel dziennie, ponieważ jak się dowiedziałem, ilość kropli zwiększa stężenie naturalnego CBD w organizmie i to nie jest to samo kupując olej CBD 30% i stosując 15 kropli w dzień . Postanowiliśmy zastosować się do tych zaleceń i kupiliśmy wszystko w sklepie konopnym Konopnej Farmacji online : https://konopiafarmacja.pl/41-olej-cbd , bo nie jesteśmy z Poznania aby spróbować ratować tatę.

Robiliśmy także tacie herbatę z Chagi, zamiast zwykłej herbaty. Tata nawet ją polubił. Nie ma ograniczeń co do jej spożycia, a korzyści mogą być bezcenne. Otrzymaliśmy dokładne instrukcje, jak przygotować herbatę z Chagi firmy FLOS z tej apteki konopnej: 250 g suszonej Chagi zalewamy 1 litrem wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut, a następnie odstawiamy na 5-7 godzin. Odwar odcedzamy i przechowujemy w lodówce. Należy go spożyć w ciągu 3 dni, przed podaniem można go lekko podgrzać, ale nie powyżej 40 stopni.

Dzięki temu leczeniu udało się powstrzymać chorobę i stopniowo doprowadzić do remisji. Minęło już 8 lat i, dzięki Bogu, w tym czasie nie było żadnych nawrotów u mojego taty. Najwięcej trudności i bólu przyniosło jednak nie samo leczenie nowotworu, ale wypalenie błony śluzowej. Niestety, nie udało się skutecznie przywrócić jej prawidłowego funkcjonowania. Do dziś tata odczuwa ból w jamie ustnej, ale bardzo pomaga mu olej CBD, który działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Dodatkowo płucze usta serum konopnym Cannadent, a Chagę przyjmuje teraz w formie kapsułek firmy pharmovit . W ten sposób radzi sobie na co dzień, aby normalnie funkcjonować.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia