Spis treści
Kawa z goździkami – dlaczego warto spróbować? Doceń ich właściwości
Kawa jest uwielbiana przez większość z nas. Dodaje energii, budzi o poranku, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację, a przy tym usprawnia trawienie, reguluje ciśnienie krwi i wspomaga odchudzanie. Warto jednak urozmaicać jej smak dodając do niej nie tylko mleko czy cukier, ale też korzystając z różnych przypraw takich jak właśnie goździki.
Goździki to wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, inaczej czepetki pachnącej zbierane tuż przed rozwinięciem. Tę aromatyczną przyprawę o niezwykłym korzennym zapachu można dodawać zarówno do mięs i marynat, jak i do deserów takich jak np. pierniki. Nadaje ona niezwykły smak i zapach szczególnie w ciepłych daniach i napojach, jest też świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty czy kawy, a także kompotu czy alkoholu np. grzańca. W sprzedaży dostępne są goździki całe lub mielone, jednak te drugie szybko tracą swój smak i aromat, ponieważ zawarte w nich olejki po rozdrobnieniu szybko się utleniają.
Goździki swój niezwykły zapach, ale też cenne dla zdrowia właściwości zawdzięczają obecności olejku goździkowego, którego głównym składnikiem jest eugenol. Ten organiczny związek chemiczny z grupy fenoli posiada właściwości:
antyseptyczne,
przeciwbólowe,
antybakteryjne,
przeciwzapalne,
antyoksydacyjne,
przeciwnowotworowe.
Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej? Poznaj ich wady i zalety
Większość z nas co najmniej raz dziennie pije kawę. Znamy już wiele korzystnych właściwości małej czarnej dla zdrowia. Kawa pobudza, usprawnia procesy myślenia, dodaje energii, odmładza i wspomaga tra...
Korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy z goździkami
Kawa z goździkami nie tylko poprawi koncentrację, pobudzi i wspomoże trawienie. Dzięki dodatkowi goździków zyska ona także właściwości antyseptyczne, a nawet zwalczy pasożyty. Regularne picie kawy z goździkami wspiera układ pokarmowy, zwiększenia wydzielania kwasu solnego w żołądku, pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Kawa z goździkami rozgrzewa, usprawnia przepływ krwi, wspiera pracę serca i trzustki. Goździki wspomagają wytwarzanie przez trzustkę insuliny i obniżają poziom złego cholesterolu LDL.
Goździki wspierają także odporność, ponieważ zawarty w nich eugenol działa silnie antybakteryjnie, zwalcza też wirusy, grzyby i pasożyty. Picie kawy z goździkami będzie pomocne w czasie infekcji, przeziębienia czy grypy. Goździki odświeżają też oddech i odkażają jamę ustną. Znane są również ze swoich właściwości przeciwbólowych, złagodzą więc bóle głowy, gardła, a ich rozgryzanie niweluje także bóle zębów.
Kawa z tym dodatkiem zaskoczy cię smakiem. Czy takie połączenie jest zdrowe?
Nazywana „napojem bogów” kawa znana jest ze swoich właściwości pobudzających, przeciwzapalnych i wspomagających trawienie. Jednak łatwo zaprzepaścić jej prozdrowotne działanie dodając do niej niezdrow...
Jak przygotować kawę z goździkami? Przepis krok po kroku
Kawę z goździkami możesz przygotować na kilka sposobów. Najłatwiej będzie dosypać mielone goździki do kawy podczas jej zaparzania. Jednak najlepszy i najbardziej intensywny smak i aromat, a tym samym najsilniejsze zdrowotne właściwości będzie miał napar z użyciem całych goździków. W tym przypadku potrzebne będą te składniki:
200 ml wrzącej wody,
2-3 łyżeczki mielonej kawy,
2 goździki,
mleko, cukier, miód (opcjonalnie),
inne przyprawy np. cynamon, kardamon, imbir.
Jak przygotować kawę z goździkami?
Do wody wrzuć goździki (w całości lub rozgniecione) i zagotuj.
Gorącym naparem z goździków zaparz kawę. Przecedź.
Do tak przygotowanej kawy możesz dodać inne przyprawy, które świetnie współgrają z goździkami takie jak cynamon, kardamon, imbir, wanilia.
5 najgorszych dodatków do kawy – tego lepiej z nią nie łącz, aby cieszyć się zdrowiem
Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie? Naukowcy udowodnili, że napój ten jest zdrowy i pozytywnie wpływa m.in. na trawienie, ciśnienie krwi czy koncentrację. Jednak te zdrowotne właściwości ...
Czy kawa z goździkami ma przeciwwskazania? Na co zwrócić uwagę?
Kawa z goździkami jest smaczna i dobrze tolerowana przez większość osób jednak niektórzy nie powinni po nią sięgać. Olejek zawarty w goździkach może wchodzić w interakcje z lekami i zwiększać lub osłabiać ich działanie. Goździki wpływają też na krzepnięcie krwi. Dlatego jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe lub masz problemy z krzepliwością krwi skonsultuj się ze swoim lekarzem przez zastosowaniem naparu z tą przyprawą.
Kawy z goździkami nie mogą pić kobiety w ciąży, ponieważ eugenol działa toksycznie na płód i może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. Picie takiej kawy niewskazane jest także u osób z problemami z choroby żołądka.
Dlaczego chce mi się kupę po kawie? Eksperci wyjaśniają
Dla niektórych to wielka i nieodgadniona tajemnica: dlaczego po wypiciu kawy chce się kupę? Nie wszyscy tego doświadczają, ale osoby, które tak mają, wiedzą, o czym piszę. Jesteś jedną z nich? Przeczy...