Dodaj kilka do kawy, a uzyskasz rozgrzewającą miksturę na przeziębienie i trawienie. Takie połączenie działa przeciwbólowo i odkażająco

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jest wiele sposobów na przygotowanie kawy, można też dodawać do niej różne przyprawy i dodatki, aby urozmaicić jej smak. Te małe, niepozorne suszone pączki sprawią, że zyska ona nie tylko słodki korzenny zapach i smak, ale też niezwykle cenne dla zdrowia właściwości. Kawa z goździkami odkaża, łagodzi ból, rozgrzewa oraz zabija bakterie i wirusy.

Spis treści

Kawa z goździkami – dlaczego warto spróbować? Doceń ich właściwości 

Kawa jest uwielbiana przez większość z nas. Dodaje energii, budzi o poranku, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację, a przy tym usprawnia trawienie, reguluje ciśnienie krwi i wspomaga odchudzanie. Warto jednak urozmaicać jej smak dodając do niej nie tylko mleko czy cukier, ale też korzystając z różnych przypraw takich jak właśnie goździki.

Urzeka aromatem i słodkim korzennym smakiem. Do tego kawa z goździkami ma niezwykłe właściwości lecznicze.
Urzeka aromatem i słodkim korzennym smakiem. Do tego kawa z goździkami ma niezwykłe właściwości lecznicze. Prostock-Studio/gettyimages.com

Goździki to wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, inaczej czepetki pachnącej zbierane tuż przed rozwinięciem. Tę aromatyczną przyprawę o niezwykłym korzennym zapachu można dodawać zarówno do mięs i marynat, jak i do deserów takich jak np. pierniki. Nadaje ona niezwykły smak i zapach szczególnie w ciepłych daniach i napojach, jest też świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty czy kawy, a także kompotu czy alkoholu np. grzańca. W sprzedaży dostępne są goździki całe lub mielone, jednak te drugie szybko tracą swój smak i aromat, ponieważ zawarte w nich olejki po rozdrobnieniu szybko się utleniają.

Goździki swój niezwykły zapach, ale też cenne dla zdrowia właściwości zawdzięczają obecności olejku goździkowego, którego głównym składnikiem jest eugenol. Ten organiczny związek chemiczny z grupy fenoli posiada właściwości:

  • antyseptyczne,

  • przeciwbólowe,

  • antybakteryjne,

  • przeciwzapalne,

  • antyoksydacyjne,

  • przeciwnowotworowe.

Korzyści zdrowotne wynikające z picia kawy z goździkami 

Kawa z goździkami nie tylko poprawi koncentrację, pobudzi i wspomoże trawienie. Dzięki dodatkowi goździków zyska ona także właściwości antyseptyczne, a nawet zwalczy pasożyty. Regularne picie kawy z goździkami wspiera układ pokarmowy, zwiększenia wydzielania kwasu solnego w żołądku, pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Kawa z goździkami rozgrzewa, usprawnia przepływ krwi, wspiera pracę serca i trzustki. Goździki wspomagają wytwarzanie przez trzustkę insuliny i obniżają poziom złego cholesterolu LDL.

Goździki wspierają także odporność, ponieważ zawarty w nich eugenol działa silnie antybakteryjnie, zwalcza też wirusy, grzyby i pasożyty. Picie kawy z goździkami będzie pomocne w czasie infekcji, przeziębienia czy grypy. Goździki odświeżają też oddech i odkażają jamę ustną. Znane są również ze swoich właściwości przeciwbólowych, złagodzą więc bóle głowy, gardła, a ich rozgryzanie niweluje także bóle zębów.

Jak przygotować kawę z goździkami? Przepis krok po kroku 

Kawę z goździkami możesz przygotować na kilka sposobów. Najłatwiej będzie dosypać mielone goździki do kawy podczas jej zaparzania. Jednak najlepszy i najbardziej intensywny smak i aromat, a tym samym najsilniejsze zdrowotne właściwości będzie miał napar z użyciem całych goździków. W tym przypadku potrzebne będą te składniki:

  • 200 ml wrzącej wody,

  • 2-3 łyżeczki mielonej kawy,

  • 2 goździki,

  • mleko, cukier, miód (opcjonalnie),

  • inne przyprawy np. cynamon, kardamon, imbir. 

Jak przygotować kawę z goździkami?

  1. Do wody wrzuć goździki (w całości lub rozgniecione) i zagotuj.

  2. Gorącym naparem z goździków zaparz kawę. Przecedź.

  3.  Do tak przygotowanej kawy możesz dodać inne przyprawy, które świetnie współgrają z goździkami takie jak cynamon, kardamon, imbir, wanilia. 

Czy kawa z goździkami ma przeciwwskazania? Na co zwrócić uwagę? 

Kawa z goździkami jest smaczna i dobrze tolerowana przez większość osób jednak niektórzy nie powinni po nią sięgać. Olejek zawarty w goździkach może wchodzić w interakcje z lekami i zwiększać lub osłabiać ich działanie. Goździki wpływają też na krzepnięcie krwi. Dlatego jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe lub masz problemy z krzepliwością krwi skonsultuj się ze swoim lekarzem przez zastosowaniem naparu z tą przyprawą.

Kawy z goździkami nie mogą pić kobiety w ciąży, ponieważ eugenol działa toksycznie na płód i może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. Picie takiej kawy niewskazane jest także u osób z problemami z choroby żołądka.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia