Spis treści
Czy salep jest zdrowy? Turecki napój na wiele dolegliwości
Salep (tur. Sahlep) to słodki, kremowy napój, który przyrządza się ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego. Jest popularny w Turcji i na Bałkanach. Jego nazwa pochodzi z języka arabskiego – ḥasyu al-tha`lab – co oznacza lisie jądra. Jest to nawiązanie do charakterystycznego kształtu bulw storczyka.
Salep jest nie tylko smaczny, ale ma też wiele właściwości zdrowotnych. W tradycyjnej medycynie tureckiej, gdzie uważa się, że salep przywraca witalność i równowagę organizmu. Dolegliwości, w jakich się go stosuje, to m.in.:
zgaga,
gazy,
niestrawność,
zapalenie oskrzeli,
przeziębienie,
ból gardła,
zapalenie zatok.
Salep ma właściwości rozgrzewające, może pomagać w regeneracji organizmu i ułatwiać trawienie. Ma też wspomagać pracę serca. Jedno z badań wykazało, że „może być użytecznym lekiem dla pacjentów z chorobami wątroby”.
To jednak nie wszystko. Salep jest też uważny za afrodyzjak. Kształt bulw storczyka męskiego przypominający lisie jądra ma wzmagać popęd płciowy.
Jak smakuje salep? Niezwykły smak tureckiej gościnności
Salep ma specyficzny, lekko korzenny smak. W połączeniu z mlekiem i cynamonem tworzy idealną kompozycję. Salep to ulubiony jesienno-zimowy napój w Turcji, na Bałkanach i w wielu krajach arabskich. Wpływa na to jego konsystencja – kremowa, przypominająca rozwodniony budyń. Wykorzystywany jest też do przyrządzania lodów i puddingów.
Salep swoje korzenie ma w starożytności, gdzie był czczony ze względu na swoje właściwości lecznicze i ceniony jako luksusowy przysmak. Napój został rozpowszechniony przez sułtanów osmańskich. Był traktowany jako symbol bogactwa i wyrafinowania. W kulturze tureckiej salep jest nie tylko napojem, ale też symbolem gościnności, wspólnoty i tradycji. Często podawany jest podczas różnych uroczystości, spotkań rodzinnych i wydarzeń towarzyskich.
Jak przyrządzić salep turecki? Przepis na rozgrzewający napój na jesień i zimę
Oryginalny salep wypijesz tylko w Turcji. Jest to związane z tym, że na zrobienie jednego kilograma salepu potrzebnych jest aż tysiąc bulw storczyka. Poza Turcję eksportowane są napoje instant, które są dostępne również w Polsce. Niektóre z nich wystarczy zalać wodą. Możesz je znaleźć w sklepach z orientalną żywnością lub kupić przez Internet.
Przepis na salep – składniki:
2 łyżeczki salepu,
2 szklanki mleka,
1–2 łyżeczki cukru (opcjonalnie),
cynamon, imbir lub gałka muszkatołowa – do smaku.
Przepis na salep – krok po kroku:
2 łyżeczki salepu wymieszaj z 2 szklankami mleka.
Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, delikatnie mieszając. Jeżeli używasz cukru, dodaj go teraz.
Gotowy napój przelej do filiżanki i posyp cynamonem, imbirem lub gałką muszkatołową.
W Wielkiej Brytanii salep był też wzbogacany wodą różaną i kwiatem pomarańczy. Salep był niegdyś nazywany „kawą dla ubogich”. Było to w czasach, kiedy na filiżankę kawy mogli sobie pozwolić tylko zamożni ludzie. Dziś salep nie już tańszy od kawy, ale wciąż warto go pić – szczególnie w chłodniejszych miesiącach, oglądając tureckie seriale.
Źródła:
Protective Effect of Salep on Liver Hepatitis Monthly
Salep RxList