Spis treści
Co to jest espresso tonic?
Tonic espresso to nic innego jak kawa z tonikiem. Ten oryginalny napój świetnie nadaje się na upały, ponieważ jest lekko gazowany i podawany na zimno z kostkami lodu. Swoje pobudzające i orzeźwiające właściwości oraz ciekawy smak zawdzięcza zawartości dwóch głównych składników, czyli kofeiny i chininy.
Kofeina zawarta w kawie dodaje energii, pobudza układ nerwowy, usprawnia pamięć i koncentrację oraz wzmaga uważność. Pozytywnie wpływa też na samopoczucie, poprawia nastrój i łagodzi bóle głowy.
Tonik to lekko gorzki bezalkoholowy napój gazowany, który zawdzięcza swój smak zawartości chininy. Jest to alkaloid o gorzkim smaku znajdujący się w korze drzewa chinowego rosnącego w Ameryce Południowej w Andach. Chinina była pierwszym skutecznym lekiem stosowanym w leczeniu malarii, działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i napotnie. Większość z nas pamięta ją ze szkolnej lektury „W pustyni i w puszczy” Henryka Sienkiewicza, gdzie chininą wyleczona została Nel z febry, czyli właśnie malarii.
Jak zrobić idealny espresso tonic? Wypróbuj prosty przepis
Tonik używany jest głównie jako dodatek do drinków alkoholowych takich jak gin z tonikiem. Na połączenie kawy espresso z tonikiem wpadł w 2007 roku szwedzki barista z kawiarni Koppi Roasters.
Espresso tonic ma lekko gorzki, cytrusowy smak. Dzięki zawartości gazowanego napoju oraz kostek lodu chłodzi i orzeźwia, a dodatek esencjonalnej kawy espresso pobudza i dodaje energii. Espresso tonic jest więc szczególnie polecane w upalny letni poranek. Do przygotowania napoju wystarczą tylko 3 składniki:
30 ml kawy espresso,
150 ml toniku,
kilka kostek lodu.
Jak przygotować espresso tonic?
Do wysokiej przezroczystej szklanki wsyp sporą ilość lodu.
Lód zalej schłodzonym w lodówce tonikiem.
Na koniec wlej kawę. Nie mieszaj, dzięki temu efekt wizualny będzie niesamowity.
Opcjonalnie do espresso tonic możesz dodać plasterek pomarańczy, limonki lub cytryny. Gorzki smak przełamie odrobina cukru lub syropu pomarańczowego.
Czy kawa z tonikiem jest zdrowa?
Samo espresso wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Nie należy jednak przesadzać z ilością, a maksymalna dopuszczalna dawka to 4-5 filiżanek kawy dziennie, zawierające maksymalnie 400 mg kofeiny. Przedawkowanie może powodować m.in. kołatanie serca, drżenie rąk i mięśni oraz ogólne złe samopoczucie.
Tonik natomiast to słodzony napój gazowany zawierający niewielką ilość chininy. Z ilością chininy także należy uważać, ponieważ przedawkowanie jest niebezpieczne dla zdrowia. Spożywanie toniku zbyt często i w dużych ilościach może prowadzić do zaburzeń równowagi, widzenia i słuchu, a także mdłości i senności.
Toniku oraz espresso tonic powinny unikać kobiety w ciąży, dzieci oraz kierowcy i operatorzy maszyn. Dodatkowo napój ten zawiera spore ilości cukru, w 1 szklance może go być nawet 8 łyżeczek. Nie jest więc polecany osobom z cukrzycą czy otyłością oraz ogólnie osobom dbającym o zdrowy tryb życia.
Espresso tonic można więc spróbować z ciekawości dla urozmaicenia codziennej filiżanki kawy. Lepiej jednak pić je raz na jakiś czas i nie zastępować nim swojej codziennej kawy czy innych napojów.