Spis treści
- Sok z karczocha – właściwości. Inulina i cynaryna jako główne substancje aktywne
- Na co pomaga sok z liści karczocha? Pozytywne działanie na wątrobę i cholesterol
- Dawkowanie soku z karczocha. Jak pić, aby przynosił efekty?
- Jak zrobić domowy sok z liści karczocha?
- Przeciwwskazania do stosowania soku z karczocha
- Możliwe skutki uboczne spożywania soku z karczocha
Sok z karczocha – właściwości. Inulina i cynaryna jako główne substancje aktywne
Sok z karczocha jest produktem przetworzenia liści karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus), zwanego artyszokiem. Karczoch największą popularność zyskał w krajach basenu Morza Śródziemnego, jednak coraz częściej można spotkać go w naszej rodzimej kuchni.
Warzywo swoim wyglądem przypomina kwiat ostu, a jego liście posiadają ząbkowane brzegi bez kolców. Najczęściej wykorzystywane jest serce artyszoku, jednak należy wspomnieć, że liście są cennym źródłem inuliny i cynaryny.
Dzięki wysokiemu stężeniu cynaryny, sok z liści karczocha ma właściwości żółciopędne oraz żółciotwórcze. Zwiększone wydzielanie żółci ułatwia trawienie tłustych pokarmów, a także zmniejsza objawy niestrawności.
Cynaryna działa ochronnie na komórki wątroby i przyspiesza ich regenerację.
Zawarta w ekstrakcie z liści inulina, spowalnia wchłanianie cukrów z żywności i reguluje gospodarkę węglowodanową. Dzięki temu, że nie jest trawiona w jelicie, może być uznawana za frakcję błonnika pokarmowego. W związku z tym poprawia funkcjonowanie pracy jelit i zapobiega zaparciom.
Ten warzywny napój jest również cennym źródłem witamin A, C oraz K. Dzięki zawartości antyoksydantów (sylimaryna, rutyna, kwas chlorogenowy), spowalnia proces utlenienia i niszczenia komórek w organizmie. Natomiast kwas chlorogenowy obniża wydzielanie glukozy do układu krwionośnego, a tym samym stabilizuje glukozę i insulinę we krwi.
Zobacz też: Jak przygotować nalewkę z ziela karczocha na lepszą pracę wątroby?
Na co pomaga sok z liści karczocha? Pozytywne działanie na wątrobę i cholesterol
Napój powstający z ekstraktu liści karczocha jest powszechnie stosowany jako remedium w problemach wątrobowych. Dzięki swoim właściwościom obniża poziomu cholesterolu oraz wspomaga odbudowę komórek wątrobowych. Jego zastosowanie jest jednak szerokie i może być stosowany również przy innych schorzeniach.
Działanie soku z liści karczocha:
- obniżenie poziomu cholesterolu i poprawa lipidogramu,
- obniżenie poziomu glikemii i insuliny – profilaktyka cukrzycy typu 2,
- regulacja i stabilizacja poziomu glikemii,
- poprawa funkcjonowania jelit i zapobieganie zaparciom,
- poprawienie metabolizmu i wspomaganie odchudzania,
- działanie moczopędne,
- usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Dawkowanie soku z karczocha. Jak pić, aby przynosił efekty?
Aby poczuć dobroczynne właściwości soku z karczocha należy pić go codziennie. W aptekach, oraz sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć gotowy do picia ekstrakt z liści. W zależności od informacji podanej przez producenta, zaleca się pić dwa razy dziennie, po 25 ml soku po spożytym posiłku.
Dawka 50 ml dziennie dostarcza 49,9 ml czystego soku z karczocha, w tym 46,20 mg cennej cynaryny.
Przed każdym użyciem należy dokładnie wstrząsnąć butelką, w celu wymieszania naturalnego osadu z dna. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki do spożycia. Ważne jest również, aby po otwarciu sok przechowywać w lodówce i wypić w ciągu 21 dni.
Jak zrobić domowy sok z liści karczocha?
Domowy sok z karczocha jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Taki napój jednak nie będzie miał aż tylu wartości odżywczych, jak ten gotowy, powstały z zagęszczonego soku z karczocha. Jest to spowodowane utlenianiem się witamin podczas gotowania. W celu poprawy walorów smakowych warto wzbogacić domowy napój o sok z cytryny. Poznaj przepis na smaczny sok z dodatkiem liści karczocha.
Składniki:
- liście z jednego karczocha,
- 2 litry wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 plastry ananasa lub 1 połówka brzoskwini,
- płaska łyżeczka płatków migdałów lub 2 drobno siekane orzechy włoskie,
- pół szklanki wody do rozcieńczenia soku.
Jak przygotować domowy sok z karczocha?
Liście należy dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować około 30 minut z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Następnie sok należy przecedzić. Pół szklanki soku z liści karczocha należy rozcieńczyć z wodą, w proporcji 1:1. Następnie należy dodać pozostałe składniki oraz całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowany napój można pić codziennie.
Przeciwwskazania do stosowania soku z karczocha
Sok z liści karczocha ma wiele właściwości zdrowotnych. Niestety są schorzenia, w których nie powinno się go spożywać. Suplementy diety oraz produkty mające w swoim składzie ekstrakt z karczocha nie powinny być stosowane w następujących przypadkach:
- ciąża,
- laktacja,
- nadwrażliwość na rośliny z rodziny astrowatych,
- niedrożność dróg żółciowych,
- kamica żółciowa,
- kolka wątrobowa,
- dzieci poniżej 12. roku życia.
Możliwe skutki uboczne spożywania soku z karczocha
Karczoch i jego suplementy stosowane zgodnie z zaleceniami producenta rzadko powodują skutki uboczne. Niekiedy jednak może wystąpić reakcja uczuleniowa, lub problem ze strony układu pokarmowego.
Wysokie niebezpieczeństwo stosowania soku z liści karczocha jest przede wszystkim u osób z niedrożnością dróg żółciowych.
Karczoch, jako warzywo pobudzające wydzielanie żółci, może u chorych na niedrożność żółciową stanowić poważne zagrożenie zdrowia. Jeśli po spożyciu soku z karczocha pojawią się niepokojące objawy, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Źródła:
- Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) – innowacyjny surowiec o bogatych właściwościach leczniczych Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych
- Prozdrowotne właściwości karczocha zwyczajnego Problemy Nauk Biologicznych