Cukrzyca typu 2 to nie wyrok. Sprawdź, jakie produkty mogą zwiększać poziom cukru we krwi i prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy

Agata Siemiaszko
Stosowanie zbilansowanej diety pozwala kontrolować stężenie glukozy we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie produkty mogą zwiększać ryzyko rozwoju tej choroby.
Stosowanie zbilansowanej diety pozwala kontrolować stężenie glukozy we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie produkty mogą zwiększać ryzyko rozwoju tej choroby. simpson33/123RF
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi. Przestrzeganie zasad żywieniowych jest kluczowe w zapobieganiu rozwojowi chorób, w tym insulinooporności i cukrzycy. Niestety niektóre produkty mogą znacząco zwiększyć częstotliwość zachorowań na cukrzycę typu 2. Sprawdź, czego lepiej unikać.

Spis treści

Produkty, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Sprawdź czego unikać w nadmiarze

Przestrzeganie zasad żywieniowych jest kluczowe w zapobieganiu rozwojowi chorób, w tym insulinooporności i cukrzycy. Niestety niektóre produkty mogą znacząco zwiększyć częstotliwość zachorowań na cukrzycę typu 2. Sprawdź których z nich lepiej unikać.

Jakie produkty zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2?

Czym jest cukrzyca typu 2 i jakie są jej objawy?

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której najczęściej występuje niedostateczna produkcja insuliny przez trzustkę, co powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi.

Na ten typ cukrzycy najczęściej zapadają osoby powyżej 30. roku życia. Do głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2 należą: predyspozycje genetyczne, upośledzenie wydzielania insuliny przez komórki trzustki, insulinooporność, otyłość brzuszna oraz brak aktywności fizycznej.

Sprawdź również: Masz stan przedcukrzycowy? Nie jesteś skazany na chorobę. Ekstrakty z tych owoców pomogą obniżyć poziom cukru we krwi i zapobiec cukrzycy

Szacuje się, że za 60-80 proc. przypadków cukrzycy typu 2 odpowiada nadmierna ilość tkanki tłuszczowej w organizmie.

Cukrzyca typu 2 jest schorzeniem postępującym i wraz z jej rozwojem występuje upośledzenie wykorzystania glukozy we krwi. Choroba często przez długi czas przebiega bezobjawowo lub jej symptomy są niecharakterystyczne. Do objawów mogących świadczyć o rozwoju cukrzycy typu 2 zalicza się:

  • zwiększenie apetytu,
  • nadmierne pragnienie,
  • nadmierne oddawanie moczu, szczególnie w nocy,
  • zmęczenie,
  • apatię,
  • bóle głowy,
  • zaburzenia widzenia.
Cukrzyca typu 2 – objawy i leczenie

Cukrzyca typu 2 – objawy i leczenie

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, która rozwija się nie tylko na tle dziedzicznym – istotnym czynnikiem jest otyłość i brak aktywności fizycznej. Objawy cukrzycy typu 2 obniżają jakość życia i ...

Dieta w leczeniu cukrzycy typu 2

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby przy cukrzycy typu 2 spożywać produkty z niskim indeksem glikemicznym, a także ograniczyć lub całkowicie wyeliminować te z wysokim. Taki sposób żywienia pomoże zredukować nadmierną masę ciała, wyrówna stężenie glukozy we krwi oraz zwiększy wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Zobacz także: Śpisz przy zapalonym świetle lub włączasz lampkę w pokoju dziecka? Sztuczne światło w nocy zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca

Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym korzystnie wpływa na stan zdrowia chorych na cukrzycę oraz insulinooporność. Może także pomóc wyregulować zaburzenia lipidowe u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Warto wspomnieć, że zastosowanie takiego sposobu żywienia u pacjentów z cukrzycą typu 2 potrafi przynieść wiele korzyści zdrowotnych w tym:

  • wydłużyć uczucie sytości,
  • zmniejszyć epizody podjadania,
  • ułatwić odchudzanie,
  • obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Czytaj też: Dieta IG, czyli o niskim indeksie glikemicznym – odchudza i leczy. To najlepszy sposób spalania tłuszczu i jadłospis dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą

Źródło:
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia