Jak obniżyć cholesterol? 10 produktów diety portfolio, które skutecznie poprawią lipidogram

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób serca, dlatego często obniża się go za pomocą leków. Tymczasem istnieje zestaw produktów spożywczych, które poprawiają skład lipidowy krwi i dzięki temu chronią arterie przed miażdżycą. Zyskał on nazwę dietetycznego portfolio, a jego działanie potwierdzono w badaniach. Zobacz, jak obniżyć cholesterol! Przesuwaj zdjęcia w prawo przez naciśnięcie strzałkę lub przycisku NASTĘPNE.
Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób serca, dlatego często obniża się go za pomocą leków. Tymczasem istnieje zestaw produktów spożywczych, które poprawiają skład lipidowy krwi i dzięki temu chronią arterie przed miażdżycą. Zyskał on nazwę dietetycznego portfolio, a jego działanie potwierdzono w badaniach. Zobacz, jak obniżyć cholesterol! Przesuwaj zdjęcia w prawo przez naciśnięcie strzałkę lub przycisku NASTĘPNE. 123RF
Wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób serca, dlatego często obniża się go za pomocą leków. Tymczasem istnieje zestaw produktów spożywczych, które poprawiają skład lipidowy krwi i dzięki temu chronią arterie przed miażdżycą. Zyskał on nazwę dietetycznego portfolio, a jego działanie potwierdzono w badaniach. Sprawdź, jakie pokarmy pomogą na podwyższony cholesterol!

W skład diety portfolio wchodzą produkty bogate w związki, których spożycie prowadzi do obniżenia we krwi „złego” cholesterolu LDL. To frakcja o małych cząsteczkach, które łatwo odkładają się w naczyniach krwionośnych, prowadząc do ich zwężenia, rozwoju procesów zapalnych i zagrażając powstaniem zakrzepów krwi.

Skuteczność polecanych produktów została potwierdzona w badaniach, a ich wyniki opisano na łamach „Progress in Cardiovascular Disease”. Dowiedziono, że dieta portfolio:

  • obniża stężenie cholesterolu o 17 procent,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej serca na przestrzeni dekady o 13 procent,
  • obniża poziom trójglicerydów,
  • redukuje ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniża poziom białka C-reaktywnego, które jest wskaźnikiem stanu zapalnego w organizmie.

Przeczytaj również:

Aby osiągnąć takie korzyści, polecane produkty należy jeść codziennie – tak, aby każdego dnia dieta zapewniała w sumie co najmniej 50 g roślinnego białka, 42 g orzechów, 20 g rozpuszczalnego błonnika i 5 g roślinnych steroli.

Sprawdź, jakie produkty wybrano w badaniach i jak najłatwiej włączyć je do diety!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Testy krwi prognozują ryzyko zawału serca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia