Spis treści
Nalewka z liści karczocha na lepszą pracę wątroby – prosty przepis
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus), często nazywany również karczochem hiszpańskim lub artyszokiem to roślina z rodziny astrowatych. Karczochy są bardzo wrażliwe na mróz, dlatego w Polsce uprawiane są raczej amatorsko, szczególnie w szklarniach. Surowcem zielarskim są jego liście i tzw. serce, z którego można przygotować smaczne dania, prozdrowotny sok lub leczniczą nalewkę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 3 ogólnodostępnych produktów.
Składniki na nalewkę z liści karczocha:
- 100 g suszonych liści karczocha lub 150 g suszonego ziela karczocha,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 300 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.,
- opcjonalnie 2 łyżki suszonego ostropestu plamistego.
Sprawdź: Jakie właściwości wykazuje ziele ostropestu plamistego?
Jak przygotować nalewkę z ziela karczocha?
- Liście lub ziele karczocha najpierw należy wysuszyć. W tym celu trzeba je dokładnie umyć, pociąć na kilkucentymetrowe paski, rozłożyć na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku przez 3-4 godziny w 40-50 °C. Jeśli nalewka będzie przygotowywana z gotowego ziela karczocha, to ten krok należy pominąć.
- Ziele karczocha wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, opcjonalnie dodać ostropest plamisty, zalać alkoholem, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną miksturę ostawić na 14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem.
- Po tym czasie całość przefiltrować przez gęste sito lub gazę złożoną w kilka warstw, a z ziela wycisnąć jak najwięcej płynu.
- Całość przelać do butelek i odstawić jeszcze na minimum 3 tygodnie.
- Po tym czasie nalewka z karczocha jest gotowa do spożycia.
Właściwości zdrowotne nalewki z karczocha. Przy jakach dolegliwościach pomaga?
Karczoch znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości regenerujących wątrobę, a także wspierających odchudzanie. Jak podaje Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta, ziele artyszoku zawiera wiele cennych związków odżywczych, w tym kwasy organiczne, seskwiterpeny, glikozydy seswiterpenowe i flawonoidy, które jako silne antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny i spowalniają proces starzenia się komórek.
Jednak najcenniejszymi związkami w nalewce z karczocha jest inulina i cynaryna. Inulina zmniejsza indeks glikemiczny spożywanych posiłków, a dzięki temu może regulować gospodarkę węglowodanową i w łagodny sposób obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wspiera trawienie i łagodzi objawy przejedzenia.
Natomiast cynaryna działa ochronnie na komórki wątroby i przeciwdziała ich stłuszczeniom. Dodatkowo wspiera detoksykację organizmu i regenerację wątroby. Wykazano również, że nalewka z ziela karczocha działa żółciopędnie, dzięki czemu wspiera trawienie pokarmów tłustych.
Dzięki tym wszystkim związkom nalewka z liści karczocha wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, działając przy tym:
- przeciwzapalnie,
- żółciotwórczo,
- żółciopędnie,
- regenerująco na komórki wątroby,
- oczyszczająco,
- pobudzająco na wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
- hipoglikemizująco, czyli w łagodny sposób obniża poziom glukozy we krwi,
- ochronnie na naczynia krwionośne,
- przeciwmiażdżycowo,
- przeciwskurczowo.
Fitoterapeuta zaznacza również, że ziele karczocha może działać łagodząco na skórę, szczególnie w przypadku trądziku. Warto przygotować domowy tonik do oczyszczania z 1 łyżki nalewki z liści karczocha i 100 ml ciepłej wody.
Sprawdź też: Jak prawidłowo pielęgnować skórę trądzikową?
Eksperci medycyny naturalnej uważają, że nalewka z ziela karczocha może wspierać leczenie tych dolegliwości:
- zaburzenia pracy wątroby,
- stłuszczenie wątroby,
- niestrawność,
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- przelewanie się w jelitach,
- miażdżyca,
- hipercholesterolemia,
- trójglicerydemia,
- cukrzyca typu 2,
- insulinooporność,
- stan przedcukrzycowy,
- jako element wspierający dietę odchudzającą.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożycia nalewki z liści karczocha
Nalewka z liści karczocha może być spożywana jako środek wspomagający leczenie różnych dolegliwości, a także jako element profilaktyki chorobowej. Dawka lecznicza tej zdrowotnej mikstury wynosi 45 ml dziennie. Ze względu na zawartość alkoholu i caynaryny, nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci i młodzież przed skończeniem 18. roku życia.
Wśród innych przeciwwskazań wymienia się również:
- alergię na rośliny z rodziny astrowatych, czyli karczoch, cykoria, endywia, kard, sałata i skorzenera,
- alergię na alkohol lub jego nietolerancję,
- przyjmowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję chemiczną ze składnikami nalewki,
- kamicę żółciową,
- niedrożność dróg żółciowych,
- leczenie onkologiczne przy pomocy radioterapii lub chemioterapii.