Nalewka z liści karczocha wspiera pracę wątroby i obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi. Podajemy prosty przepis na nalewkę z karczocha

Agata Siemiaszko
Nalewka z ziela karczocha to babciny środek na wzmocnienie pracy wątroby i szybsze trawienia. Dawka lecznicza tej mikstury wynosi maksymalnie 45 ml dziennie.
Nalewka z ziela karczocha to babciny środek na wzmocnienie pracy wątroby i szybsze trawienia. Dawka lecznicza tej mikstury wynosi maksymalnie 45 ml dziennie. Julia Volk/Pexels.com, antos777/123RF
Nalewka z liści karczocha, czyli artyszoku, to tradycyjny środek łagodzący objawy niestrawności, czyli ból brzucha, wzdęcia i zaparcia. Dodatkowo ta lecznicza mikstura wspiera pracę wątroby i pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi. Podpowiadamy, przy jakich jeszcze dolegliwościach warto po nią sięgać oraz podajemy prosty przepis na nalewkę z liści karczocha.

Spis treści

Nalewka z liści karczocha na lepszą pracę wątroby – prosty przepis

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus), często nazywany również karczochem hiszpańskim lub artyszokiem to roślina z rodziny astrowatych. Karczochy są bardzo wrażliwe na mróz, dlatego w Polsce uprawiane są raczej amatorsko, szczególnie w szklarniach. Surowcem zielarskim są jego liście i tzw. serce, z którego można przygotować smaczne dania, prozdrowotny sok lub leczniczą nalewkę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 3 ogólnodostępnych produktów.

Składniki na nalewkę z liści karczocha:

  • 100 g suszonych liści karczocha lub 150 g suszonego ziela karczocha,
  • 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 300 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.,
  • opcjonalnie 2 łyżki suszonego ostropestu plamistego.

Sprawdź: Jakie właściwości wykazuje ziele ostropestu plamistego?

Jak przygotować nalewkę z ziela karczocha?

  1. Liście lub ziele karczocha najpierw należy wysuszyć. W tym celu trzeba je dokładnie umyć, pociąć na kilkucentymetrowe paski, rozłożyć na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku przez 3-4 godziny w 40-50 °C. Jeśli nalewka będzie przygotowywana z gotowego ziela karczocha, to ten krok należy pominąć.
  2. Ziele karczocha wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, opcjonalnie dodać ostropest plamisty, zalać alkoholem, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać.
  3. Tak przygotowaną miksturę ostawić na 14 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem.
  4. Po tym czasie całość przefiltrować przez gęste sito lub gazę złożoną w kilka warstw, a z ziela wycisnąć jak najwięcej płynu.
  5. Całość przelać do butelek i odstawić jeszcze na minimum 3 tygodnie.
  6. Po tym czasie nalewka z karczocha jest gotowa do spożycia.
Karczoch – niedoceniane warzywo regulujące metabolizm. Przepisy z kwiatem karczocha

Karczoch – niedoceniane warzywo regulujące metabolizm. Przepisy z kwiatem karczocha

Karczoch hiszpański zwany zwyczajnym swoim wyglądem przypomina duży kwiat ostu. Warzywo jest coraz bardziej popularne w Polsce, a sporządzany z niego wyciąg stosuje się leczniczo od lat. Tabletki z ka...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Właściwości zdrowotne nalewki z karczocha. Przy jakach dolegliwościach pomaga?

Karczoch znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości regenerujących wątrobę, a także wspierających odchudzanie. Jak podaje Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta, ziele artyszoku zawiera wiele cennych związków odżywczych, w tym kwasy organiczne, seskwiterpeny, glikozydy seswiterpenowe i flawonoidy, które jako silne antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny i spowalniają proces starzenia się komórek.

Jednak najcenniejszymi związkami w nalewce z karczocha jest inulina i cynaryna. Inulina zmniejsza indeks glikemiczny spożywanych posiłków, a dzięki temu może regulować gospodarkę węglowodanową i w łagodny sposób obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wspiera trawienie i łagodzi objawy przejedzenia.

Natomiast cynaryna działa ochronnie na komórki wątroby i przeciwdziała ich stłuszczeniom. Dodatkowo wspiera detoksykację organizmu i regenerację wątroby. Wykazano również, że nalewka z ziela karczocha działa żółciopędnie, dzięki czemu wspiera trawienie pokarmów tłustych.

Dzięki tym wszystkim związkom nalewka z liści karczocha wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, działając przy tym:

  • przeciwzapalnie,
  • żółciotwórczo,
  • żółciopędnie,
  • regenerująco na komórki wątroby,
  • oczyszczająco,
  • pobudzająco na wydzielanie kwasu solnego w żołądku,
  • hipoglikemizująco, czyli w łagodny sposób obniża poziom glukozy we krwi,
  • ochronnie na naczynia krwionośne,
  • przeciwmiażdżycowo,
  • przeciwskurczowo.

Fitoterapeuta zaznacza również, że ziele karczocha może działać łagodząco na skórę, szczególnie w przypadku trądziku. Warto przygotować domowy tonik do oczyszczania z 1 łyżki nalewki z liści karczocha i 100 ml ciepłej wody.

Sprawdź też: Jak prawidłowo pielęgnować skórę trądzikową?

Eksperci medycyny naturalnej uważają, że nalewka z ziela karczocha może wspierać leczenie tych dolegliwości:

  • zaburzenia pracy wątroby,
  • stłuszczenie wątroby,
  • niestrawność,
  • ból brzucha,
  • wzdęcia,
  • przelewanie się w jelitach,
  • miażdżyca,
  • hipercholesterolemia,
  • trójglicerydemia,
  • cukrzyca typu 2,
  • insulinooporność,
  • stan przedcukrzycowy,
  • jako element wspierający dietę odchudzającą.
Sok z karczocha na odchudzanie i wzmocnienie wątroby. Zobacz, kiedy można go pić!

Sok z karczocha na odchudzanie i wzmocnienie wątroby. Zobacz, kiedy można go pić!

Sok z liści karczocha wspomaga odchudzanie oraz jest znakomitym produktem leczniczym na obniżenie cholesterolu i poprawę pracy wątroby. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza głównie inulinie i cynary...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Dawkowanie i przeciwwskazania do spożycia nalewki z liści karczocha

Nalewka z liści karczocha może być spożywana jako środek wspomagający leczenie różnych dolegliwości, a także jako element profilaktyki chorobowej. Dawka lecznicza tej zdrowotnej mikstury wynosi 45 ml dziennie. Ze względu na zawartość alkoholu i caynaryny, nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci i młodzież przed skończeniem 18. roku życia.

Wśród innych przeciwwskazań wymienia się również:

  • alergię na rośliny z rodziny astrowatych, czyli karczoch, cykoria, endywia, kard, sałata i skorzenera,
  • alergię na alkohol lub jego nietolerancję,
  • przyjmowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję chemiczną ze składnikami nalewki,
  • kamicę żółciową,
  • niedrożność dróg żółciowych,
  • leczenie onkologiczne przy pomocy radioterapii lub chemioterapii.
Nalewki na wzmocnienie organizmu. Sprawdź ich właściwości zdrowotne

Nalewki na wzmocnienie organizmu. Sprawdź ich właściwości zdrowotne

Nalewki od wieków stosowane były jako środek wspomagający leczenie wielu dolegliwości. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości zdrowotne, w tym przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wzmacniające, oczy...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
August
Nie można zapominać też o piciu zwykłej wody. Piję cisowiankę codziennie, około dwa litry. Prawidłowe nawodnienie jest bardzo ważne.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia