Spis treści
- Co to jest rokitnik pospolity i jak wygląda?
- Rokitnik – wartości odżywcze
- Właściwości zdrowotne i lecznicze rokitnika
- Sok z rokitnika – jakie właściwości ma sok ze świeżych owoców i butelkowany?
- Olej z rokitnika – źródło cennych kwasów omega
- Rokitnik w kosmetologii i dermatologii
- Jak wykorzystać susz z owoców rokitnika?
- Przeciwwskazania do spożywania owoców rokitnika
Co to jest rokitnik pospolity i jak wygląda?
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides), inaczej rokitnik pospolity, to krzew lub niskie drzewo o charakterystycznych, podłużnych liści w srebrzystym odcieniu, pokrytych delikatnymi włoskami. Występuje on w postaci naturalnej w chłodnych strefch Europy i Azji, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce rośnie m.in. nad Bałtykiem, gdzie często umacnia wydmy, a także w Pieninach. Często można spotkać go też w miastach.
Kwiaty rokitnika mają upojny słodki zapach, wyczuwalny na wiele metrów, a powstające z nich owoce są zebrane w liczne grona. Wyróżniają się owalnym kształtem i żywym kolorem, który przybiera odcienie od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego, oraz kwaśnym smakiem z gorzkimi i cierpkimi nutami.
Rokitnik – wartości odżywcze
Owoce rokitnika w postaci świeżego miąższu zawierają średnio w porcji 100 g: 74 kcal, 9,1 g węglowodanów (w tym 2,4 g cukrów i 2,9 g błonnika), 1 g białka i 4,2 g tłuszczu. Występujące w nich związki cukrowe to głównie glukoza, ale też fruktoza i inne, m.in. ksyloza; są też źródłem niewielkich ilości alkoholów cukrowych.