Jak zapobiec nadwadze po menopauzie? Ten składnik w diecie pomaga ograniczyć przybieranie na wadze i zachować szczupłą sylwetkę

Hubert Rabiega
Opracowanie:
W czasie menopauzy poziom wydatkowanej energii spada, dlatego w celu zrównoważenia tych biologicznych zmian kobiety powinny zmienić proporcje składników odżywczych w diecie.
W czasie menopauzy poziom wydatkowanej energii spada, dlatego w celu zrównoważenia tych biologicznych zmian kobiety powinny zmienić proporcje składników odżywczych w diecie. Fot. pixnio.com, licencja CC0
Menopauza to okres w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian. Wbrew obiegowym opiniom niekoniecznie wszystkie z nich muszą prowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia czy samopoczucia. Do wielu zmian można się odpowiednio przygotować i nauczyć się sobie z nimi radzić. Tak jest m.in. z tendencją do tycia, choć naukowcy nie do końca wiedzą, dlatego kobiety w tym czasie przybierają na wadze. Szczupłą sylwetkę w okresie menopauzy można zachować poprzez pewną modyfikację w diecie – przekonują badacze z Uniwersytetu w Sydney.

Spis treści

Nadwaga około menopauzy związana z tzw. dźwignią białkową

Kobiety po menopauzie mają tendencję do przybierania na wadze. By zbadać ten proces, australijscy uczeni przeprowadzili syntezę dotychczasowych prac dotyczących m.in. zmian hormonalnych i fizjologicznych po wejściu w okres klimakterium. Wyniki prac wskazują, że problemy z tyciem powstają, jeśli w jadłospisie i aktywności fizycznej nie zostaną wprowadzone zmiany równoważące procesy zachodzące naturalnie w organizmie.

Badacze zauważają, że w okresie okołomenopauzalnym ze względu na zmiany hormonalne zwiększa się zapotrzebowanie na białko. Jeśli dodatkowe potrzeby to nie zostają zaspokojone, kobiety spożywają w nadmiarze inne produkty energetyczne.

Jest to tzw. efekt dźwigni białkowej – tłumaczą autorzy. Bez zwiększenia ilości białka w jadłospisie organizm będzie dążył do pozyskania odpowiedniego jego poziomu poprzez pobudzanie do konsumowania zbędnych kalorii, aż zaspokoi tę potrzebę.

Dieta w okresie menopauzy. Co należy zmienić?

Niestety, w czasie menopauzy poziom wydatkowanej energii spada, dlatego w celu zrównoważenia tych biologicznych zmian kobiety powinny ograniczyć spożycie tłuszczów i węglowodanów, a zwiększyć spożycie białka – podkreślają badacze.

Jak zatem miałaby wyglądać idealnie skomponowana dieta menopauzalna? Zdaniem autorów kluczem może być zmniejszenie całkowitej liczby spożywanych dziennie kalorii o 5-10 proc. przy jednoczesnym zwiększeniu liczby kalorii pozyskiwanych dziennie z białka zwierzęcego lub roślinnego o około 3 proc.

– Już tak niewielkie dostosowanie jadłospisu może zmniejszyć lub nawet zapobiec zwiększeniu masy ciała w czasie menopauzy, a co za tym idzie zmniejszyć ryzyko otyłości i problemów kardiometabolicznych – podsumowują naukowcy.

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia