Spis treści
Nadwaga około menopauzy związana z tzw. dźwignią białkową
Kobiety po menopauzie mają tendencję do przybierania na wadze. By zbadać ten proces, australijscy uczeni przeprowadzili syntezę dotychczasowych prac dotyczących m.in. zmian hormonalnych i fizjologicznych po wejściu w okres klimakterium. Wyniki prac wskazują, że problemy z tyciem powstają, jeśli w jadłospisie i aktywności fizycznej nie zostaną wprowadzone zmiany równoważące procesy zachodzące naturalnie w organizmie.
Badacze zauważają, że w okresie okołomenopauzalnym ze względu na zmiany hormonalne zwiększa się zapotrzebowanie na białko. Jeśli dodatkowe potrzeby to nie zostają zaspokojone, kobiety spożywają w nadmiarze inne produkty energetyczne.
Jest to tzw. efekt dźwigni białkowej – tłumaczą autorzy. Bez zwiększenia ilości białka w jadłospisie organizm będzie dążył do pozyskania odpowiedniego jego poziomu poprzez pobudzanie do konsumowania zbędnych kalorii, aż zaspokoi tę potrzebę.
Dieta w okresie menopauzy. Co należy zmienić?
Niestety, w czasie menopauzy poziom wydatkowanej energii spada, dlatego w celu zrównoważenia tych biologicznych zmian kobiety powinny ograniczyć spożycie tłuszczów i węglowodanów, a zwiększyć spożycie białka – podkreślają badacze.
Jak zatem miałaby wyglądać idealnie skomponowana dieta menopauzalna? Zdaniem autorów kluczem może być zmniejszenie całkowitej liczby spożywanych dziennie kalorii o 5-10 proc. przy jednoczesnym zwiększeniu liczby kalorii pozyskiwanych dziennie z białka zwierzęcego lub roślinnego o około 3 proc.
– Już tak niewielkie dostosowanie jadłospisu może zmniejszyć lub nawet zapobiec zwiększeniu masy ciała w czasie menopauzy, a co za tym idzie zmniejszyć ryzyko otyłości i problemów kardiometabolicznych – podsumowują naukowcy.
Zobacz także: Wczesna menopauza oznacza wyższe ryzyko chorób serca.
Źródło: