Jajka na demencję? Stary mit upada, jednak eksperci mają ścisłe zalecenia. Zobacz, dlaczego nie trzeba się bać cholesterolu z jaj

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jedzenie jajek nie jest przepisem na demencję, tylko nad ochronę przed degeneracją mózgu. W odpowiedniej dawce mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób takich, jak alzheimer, ale jedzone za rzadko znacznie zwiększają to zagrożenie. Zobacz nowe wyniki.

Spis treści

Czy jajka powodują sklerozę?

Przez lata jedzenie jajek kojarzono z rozwojem sklerozy, jak nazywano problemy z pamięcią wywołane miażdżycą naczyń krwionośnych i niedotlenieniem mózgu. Dziś traktuje się ją jednoznacznie z demencją, czyli procesami neurodegeneracyjnymi. Choć wciąż uważa się, że kurzy produkt powoduje takie niekorzystne zmiany w mózgu, nowe badania wskazują na efekt przeciwny.

Nie musisz rezygnować z jajek. W klasycznym opakowaniu znajdziesz jednak zapas na ponad tydzień zdrowej diety
Nie musisz rezygnować z jajek. W klasycznym opakowaniu znajdziesz jednak zapas na ponad tydzień zdrowej diety jchizhe/123RF

Jak wynika z badań opisanych na łamach „Nutrients”, określone spożycie jaj może wiązać się z rzadszym rozwojem demencji, której najczęstszym rodzajem jest choroba Alzheimera.

Na demencję cierpi ok. 400 tys. osób w Polsce, a liczba ta będzie rosnąć wraz ze starzeniem się społeczeństwa. Ten rodzaj zaburzeń neurologicznych nie jest jednak stanem związanym z wiekiem, tylko chorobą dotykającą coraz młodszych ludzi.

Przeciwdziałaniu demencji poświęca się wiele badań i wyniki sugerują, że działanie ochronne ma mózg ma dieta w stylu śródziemnomorskim, której składnikiem są jajka. To właśnie ten produkt, tak długo posądzany o szkodliwe działanie, może pomagać w zmniejszeniu ryzyka rozwoju demencji.

Czy jajka są dobre na pamięć?

Jaja kurze to przystępne źródło białka i korzystnych składników takich, jak witamina D, foliany i cholina. Zawierają też jednak cholesterol, którego nadmiar w przypadku czynników ryzyka sprzyja powstawaniu złogów miażdżycowych w układzie krwionośnym. Jak się jednak okazuje, jedzenie ich z głową może wpływać korzystnie na pamięć i inne aspekty funkcjonowania mózgu.

Istnieją dowody na to, że sięganie po jajka może zredukować ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych, ale wyniki badań są mieszane. Aby sprawdzić działanie jajek, naukowcy z Chin porównali dane osób z demencją po 50. roku życia oraz tych zdrowych, które spożywały różną liczbę jajek dziennie, tygodniowo lub miesięcznie.

Osoby, które jadły jajka rzadziej niż raz dziennie lub kilka razy w miesiącu były bardziej zagrożone rozwojem demencji niż ci, którzy jedli je raz dziennie. W przypadku spożywania tygodniowego ryzyko było o 76 proc. większe, a miesięcznego – aż 4,34 razy większe.

Zagrożenie demencją było przy tym tak samo zwiększone u osób jedzących 2 lub więcej jajek dziennie, jak i u tych, którzy nie sięgali po nie wcale. Na wyniki te nie wpływały zachowania zdrowotne, dochód, poziom edukacji, płeć ani wiek.

Zwiększenie konsumpcji z miesięcznej do tygodniowej wiązało się ze spadkiem zagrożenia, a najrzadziej chorowali ci, którzy zjadali sztukę dziennie.

Jajka a cholesterol

Duże jajko może zawierać do 186 mg cholesterolu, jednak związek ten nie odkłada się bezpośrednio w naczyniach krwionośnych. Rozwój miażdżycy jest bardziej skomplikowany. Przede wszystkim związek ten spożyty w jedzeniu rozkładany jest w wątrobie. We krwi krąży cholesterol produkowany przez ten narząd, jednak tylko jeden rodzaj może tworzyć płytkę miażdżycową. Taj jednak dzieje się w określonych warunkach – cholesterol szkodzi, gdy utlenia się na skutek stresu oksydacyjnego. Prowadzi do niego zła dieta, w które brakuje świeżych produktów roślinnych.

U niektórych osób łączny nadmiar cholesterolu sprzyja tworzeniu się złogów, gdy dostarczają też sobie nadmiaru tłuszczów zwierzęcych i mają zaburzony metabolizm, np. z powodu otyłości. Jednak nawet w samych jajkach znajdują się składniki, które wspierają ochronę przed tym procesem. U osób zdrowych jedzenie małych ilości jajek to regularne porcje korzystnych dla mózgu składników takich, jak cholina, witaminy z grypy B, kwasy omega-3, karoteny i inne antyoksydanty.

Choć wspomniane badanie nie było duże, potwierdza bezpieczeństwo jedzenia produktu, który jest zwyczajowym składnikiem diety. W zalecanej ilości, którą potwierdzono także względem innych kwestii zdrowotnych, jest pokarmem korzystnym i zalecanym. Ważne ponadto, aby przyrządzać jajka w zdrowy sposób.

Źródło: Could eating eggs prevent dementia? News Medical

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia