Spis treści
Czy śniadanie pobudza metabolizm?
Wybór odpowiednich produktów w ramach posiłków, a zwłaszcza śniadania, może wspomóc metabolizm, by ułatwić utratę wagi i utrzymanie stabilnej masy ciała, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób. Odpowiedni pierwszy posiłek w ciągu dnia pobudza nie tylko spalanie kalorii, ale także przemiany składników odżywczych, ich przyswajanie, naprawę uszkodzeń i regenerację komórek.
Do głównych energetycznych składników odżywczych należą węglowodany, tłuszcze i białka. To, jak są przetwarzane, wpływa nie tylko na ilość tkanki tłuszczowej. Pośrednio może wywoływać takie stany, jak hiperglikemia lub hipoglikemia poposiłkowa, zwiększając zagrożenie rozwojem zaburzeń metabolicznych.
Aby określić, jak działają na metabolizm śniadania o różnym składzie, naukowcy stworzyli odpowiedni model matematyczny. Jednocześnie pomógł on wypełnić luki w dostępnej wiedzy na temat efektów pierwszego posiłku u kobiet, które historycznie były niedoreprezentowane w badaniach. Wyniki swoich poszukiwań opublikowali na łamach pisma „Computers in Biology and Medicine”.
Co jeść na śniadanie, aby schudnąć?
Jak ustalili eksperci, u kobiet występują bardziej nasilone przemiany metaboliczne kwasów tłuszczowych, a nie węglowodanów, jak ma to miejsce u mężczyzn. Dlatego, aby zachować optymalny poziom energii i zdrowie, panie bardziej skorzystają na śniadaniu bogatym w tłuszcze, podczas gdy w przypadku panów pierwszy posiłek powinien być bardziej bogaty w węglowodany.
Męskie śniadanie może zawierać dania z produktami węglowodanowymi, które obfitują w rozpuszczalny błonnik. To m.in. owsianka, jogurt z owocami i orzechami czy dobrze zbilansowany koktajl smoothie. W przypadku kobiet bardziej polecane są m.in. pudding chia z kokosem, jajka z warzywami i oliwą z oliwek czy serek wiejski z pestkami i owocami.
– Stawiamy hipotezę, że na zwiększoną zależność od metabolizmu tłuszczów u kobiet wpływają różnice między płciami dotyczące wątroby i tkanki tłuszczowej – mówi dr Anita T. Layton z Uniwersytetu Waterloo w Ontario, główna autorka badania. – Jednak kobieca wątroba oszczędza więcej glikogenu niż męska, co skutkuje zmniejszoną glikogenolizą [rozkładem glikogenu] i niższą produkcją glukozy w porównaniu z modelem męskim. To zmniejszenie poziomu glukozy we krwi sprzyja utlenianiu wolnych kwasów tłuszczowych przez inne narządy i tkanki, co skutkuje szybszym ogólnym metabolizmem tłuszczów.
Mówiąc wprost, kobiety odkładają więcej tłuszczu, ale też spalają go więcej podczas dłuższych ćwiczeń oraz metabolizują go bardziej wydajnie po spożyciu w posiłku, który następuje po okresie postu w nocy.
Jak wyjaśnia dr Layton, tłuszcz to najbardziej pojemne źródło energii, które pozwala kobietom sprostać wysokim kosztom odżywczym ciąży i laktacji. Specjalistka wskazuje też, że różnice między płciami są najprawdopodobniej związane z wyższym poziomem estrogenu u pań.
Źródło: Carbs or fats for breakfast? Which is best for healthy weight in men vs women? Medical News Today
Zdrowie
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Naukowcy nie dowierzają. Delfiny uzależnione od najgroźniejszych narkotyków
- Oto najlepsze cięte riposty nauczycieli. Zgasiły niejednego ucznia!
- Szaleniec wjechał mazdą do salonu, bo dealer nie chciał zwrotu auta - WIDEO
- Awantura podczas obchodów miesięcznicy smoleńskiej. Macierewicz kontra protestujący