Domowa cola. Jak zrobić własny orzeźwiający napój w lepszej wersji? Zdrowa coca-cola bez dodatków bazuje na cennych przyprawach

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Cola to najpopularniejszy napój bezalkoholowy, choć nie cieszy się dobrą opinią dietetyków. Orzeźwiający napój można jednak łatwo przygotować w domu ze zdrowych składników. Zobacz, jak zrobić własną colę. Wypróbuj przepis na zdrową coca-colę i przekonaj się, jak świetnie smakuje własna cola.

W skrócie

Własnoręcznie przygotowana cola to pyszny napój, który gasi pragnienie, zastępując przemysłowy produkt. Napoje typu cola to produkty ultraprzetworzone (UPF), najbardziej niezdrowa grupa wyrobów spożywczych.

Napój cola w szklankach z lodem i słomkami
Taką colę możesz pić na co dzień zamiast sklepowej. Na tej zamianie zyska twoje zdrowie. musicphone1/Getty Images

Domową wersję klasyku możesz przygotować na bazie przypraw korzennych – tak, jak robi się to w oryginalnej recepturze. Ponieważ jej skład jest pilnie strzeżoną tajemnicą, alternatywy coli miewają różne skład i smak. Są nawet wersje z wykorzystaniem octu balsamicznego. My jednak polecamy przepis na napój typu cola z dodatkiem zdrowych owoców cytrusowych.

Czytaj też: Takie są efekty picia coli. Zobacz, co robi z organizmem

Domowa cola – przepis z cytrusami

Czas przygotowania: 25 min + studzenie,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:

  • 2 łyżki cukru białego,
  • 1/2 szkl. brązowego cukru, najlepiej muscovado, ew. kokosowego (85 g),
  • 1/2 szkl. letniej wody (125 ml),
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka jasnego ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżki ciemnego,
  • 1 mała szczypta cynamonu,
  • 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1 szczypta kolendry w proszku (opcjonalnie),
  • 2 całe goździki (opcjonalnie),
  • 1-2 plasterki świeżego imbiru (opcjonalnie),
  • woda gazowana do uzupełnienia.

Zobacz: Przyprawy korzenne wspierają zdrowie. Jak działają popularne produkty?

Jak zrobić coca-colę w domu?

  1. Wsyp 2 łyżki białego cukru do garnka i ogrzewaj bez dotykania, aż się rozpuści, skarmelizuje i będzie bulgotać.
  2. Potrząśnij garnkiem, by wymieszaj zawartość, dodaj po 1/2 szkl. brązowego cukru i letniej wody.
  3. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 min.
  4. Dodaj drobno otartą skórkę z 1/3 cytryny, pomarańczy i limonki, 1 łyżkę jasnego ekstraktu waniliowego, cynamon, kolendrę, goździki i imbir, po czym gotuj kolejne 5 min.
  5. Ostudź płyn, dodaj sok z 1/2 cytryny, pomarańczy i limonki, wymieszaj, przefiltruj i przelej do butelki.
  6. Rozcieńczaj bazę coli wodą gazowaną, dodając ją do ok. 1/5 szkl. ekstraktu.

Czytaj także:

Dlaczego klasyczna cola jest niezdrowa?

Klasyczny napój typu cola to przede wszystkim duża dawka cukru. W 100 ml to ok. 10 g (i 42 kcal), przez co szklanka dostarcza 5 łyżeczek cukru i przeszło 100 kcal. Choć na rynku istnieje wiele bezcukrowych alternatyw takich napojów, nie są one polecane ze względu na zawartość sztucznych słodzików. Ich spożycie powiązano z rozwojem raka, a także cukrzycy.

Choć domowa cola to również napój cukrowy, ma więcej smaku, przez co jego dawka może być mniejsza. Z takim napojem też nie należy jednak przesadzać. Na plus własnej coli jest przy tym użycie ciemnego cukru muscovado, który zawiera sporą ilość składników mineralnych, przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych związków z trzciny cukrowej.

W zdrowej wersji coli nie ma natomiast kofeiny, która podwyższa poziom hormonu stresowego kortyzolu, ani dwóch niesławnych dodatków do żywności. Pierwszy z nich to karmel amoniakalno-siarczynowy (E 150d), który uznawany jest za szkodliwy w związku z zanieczyszczeniem 4-metyloimidazolem (4-MEI). Został on zaklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem do grupy 2B, czyli jako czynnik „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”.

Polecamy: Szkodliwe dodatki do żywności. Tych związków lepiej unikać na co dzień

Własne cola nie zawiera także kwasu ortofosforowego, który w organizmie jest „złodziejem” wapnia. Zmniejsza on przyswajanie tego składnika, a przy niedostatecznym spożyciu kradnie go z kości i zębów, prowadząc z czasem do ich osłabienia.

Coca-cola według domowego przepisu nie tylko nie zawiera wielu niekorzystnych substancji, ale też dostarcza pozytywnie działające związki. Należą do nich przeciwutleniacze z przypraw korzennych, które działają przeciwzapalnie i usprawniają krążenie krwi. Stan zapalny i działanie wolnych rodników ograniczają także związki z owoców, w tym witamina C i olejki eteryczne z cytrusowych skórek, które dodatkowo wykazują działanie przeciwwirusowe.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowa cola. Jak zrobić własny orzeźwiający napój w lepszej wersji? Zdrowa coca-cola bez dodatków bazuje na cennych przyprawach - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia