Spis treści
Czym jest dieta trzustkowa i trzustkowo-wątrobowa? Dla kogo jest wskazana?
Dieta trzustkowa to potoczne określenie diety stosowanej w chorobach trzustki oraz dróg żółciowych. Stosuje się wtedy specjalne postępowanie dietetyczne, polegające na ścisłym ograniczeniu spożycia tłuszczu oraz błonnika pokarmowego. Dieta powinna być dość bogata w białka, ale lekkostrawna, a przy tym dostarczać łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Konieczne jest ścisłe przestrzeganie jej zasad z jednoczesną obserwacją samopoczucia.
Wskazaniem do stosowania diety trzustkowej są stany zapalne trzustki, pęcherzyka i dróg żółciowych wątroby, zaburzenia motoryczne pęcherzyka żółciowego oraz przy powstaniu jego wodniaka, czyli jego powiększenia związanego z nagromadzeniem się w nim płynu w wyniku zablokowania przewodu pęcherzykowego.
Stosowanie niskotłuszczowo-niskobłonnikowej diety trzustkowej zaleca się w postaciach podostrych tych schorzeń, ponieważ w tych ostrych, którym towarzyszy gorączka, nudności i wymioty, stosuje się żywienie pozajelitowe, a później przejściowo wprowadza się zbilansowaną dietę bazującą na przemysłowych odżywkach. W ostrych zapaleniach trzustki zalecana jest jednak kilkudniowa głodówka z odsysaniem treści żołądkowej.