Spis treści
Zobacz, komu nie służy jedzenie orzechów
Komu szkodzą orzechy włoskie? Te grupy powinny ich unikać
Orzechy włoskie cenione są przede wszystkim za wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6. Zastąpienie nimi źródeł białka zwierzęcego może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Ponadto dostarczają do organizmu duże ilości błonnika pokarmowego i magnezu, a także potasu i wapnia.
Jednak całkowite zastąpienie nimi innych źródeł białka, mogłoby się zakończyć pojawieniem się niechcianych, nadprogramowych kilogramów. Wszystkie orzechy są bowiem bardzo kaloryczne. Mogą też prowadzić do ciężkich reakcji alergicznych i szkodzić osobom z niektórymi schorzeniami. Kto powinien jeść je z umiarem, a kto unikać? Sprawdź w naszej galerii czy znajdujesz się w którejś z tych grup.
Kto i dlaczego nie powinien jeść orzechów?
Jak i kiedy jeść orzechy, aby wyszło nam to na zdrowie? Orzechy a odchudzanie
Osoby, które są na diecie odchudzającej lub chcą utrzymać prawidłową wagę, powinny sięgać po orzechy, ale nie tylko jako przekąskę, gdy dopadnie je głód. Przede wszystkim powinny być one traktowane jako uzupełnienie posiłków o cenny błonnik i zdrowe tłuszcze.
Czytaj także: Kto nie powinien jeść pistacji? Dla tych osób mogą być szkodliwe. Jeśli do nich należysz nie sięgaj po orzeszki pistacjowe
– Jeśli próbujesz schudnąć, a wszystko, co masz w sałatce to sałata, pomidory, ogórki i niskotłuszczowy dressing, możesz być później głodny – wyjaśnia dr Helen Delichatsios, adiunkt medycyny w Harvard Medical School. – Orzechy to dobry sposób na uczynienie posiłku bardziej sycącym – tłumaczy.
Radzi, aby rano orzechy dodać do płatków, owsianki czy jogurtu z owocami, w czasie lunchu lub obiadu mogą trafić do bezmięsnej sałatki. Wieczorem idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw na bazie ryżu czy grzybów.
Zobacz też: To jedne z najzdrowszych orzechów. Sięgaj po nie codziennie, aby mieć zdrowe serce i dobrą pamięć
Ostrzega, aby uważać na podjadanie orzechów jako samodzielnej przekąski. „Niewinna” miseczka, może sprawić, że przyjmiemy nawet 500 kalorii, zupełnie tego nie planując. Spośród popularnych orzechów najmniej kalorii dostarczają orzechy nerkowca (553 kcal w 100 g) oraz pistacje (565 kcal), a najwięcej orzechy macadamia (718 kcal). Orzechy włoskie plasują się po środku tego zestawienia i dostarczają 654 kcal.
Źródło: How to eat nuts the healthy way Harvard Medical School