Spis treści
Jak zrobić syrop z buraka na kaszel w piekarniku?
Syrop z buraka to jeden z najbardziej znanych domowych sposobów na kaszel i podrażnione gardło. Wystarczy piekarnik i dwa składniki, aby przygotować naturalny lek, który przynosi ulgę przy infekcjach i wzmacnia organizm.

Składniki:
buraki,
cukier.
Do przygotowania syropu z buraka na kaszel potrzebujesz buraka (lub kilku – w zależności od tego, czy chcesz przygotować większą porcję), cukier i nożyk lub wykrawczkę do jabłek oraz dostęp do piekarnika.
Oto jak zrobić syrop z buraka na kaszel w piekarniku krok po kroku:
Piekarnik rozgrzej do 80 stopni Celsjusza.
Buraki dokładnie umyj. Możesz przekroić je na pół i wydrążyć niewielki otwór lub zrobć wgłębienie w całym warzywie. Ważne, żeby nie przebić buraka na wylot.
Do powstałej kieszonki wsyp cukier.
Przygotowanego buraka lub buraki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.
Włącz piekarnik i zostaw w nim buraki na kolejne pół godziny. Dzięki temu otrzymasz jeszcze więcej soku.
Gotowy syrop przelej do słoiczka lub butelki i przechowuj w lodówce. Możesz też posłodzić go miodem. Zażywaj po 1-2 łyżeczki co 4 godziny.
Na co pomaga syrop z buraka czerwonego?
Buraki cieszą się opinią jednego z najzdrowszych warzyw. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Z buraków można przygotować nie tylko sałatki czy sok, ale również syrop – domowy środek, który od pokoleń stosowany jest przy przeziębieniach i osłabieniu.
Syrop z buraka, jak i same buraki, kryje w sobie szereg prozdrowotnych właściwości. Regularne stosowanie go może wzmocnić układ krwionośny i uchronić przed anemią. To także cenne wsparcie dla osób osłabionych – zarówno w trakcie rekonwalescencji po chorobie, jak i po chemioterapii. Pomaga łagodzić objawy menopauzy oraz zmniejszać dolegliwości związane z nadużywaniem alkoholu.
Syrop buraczany korzystnie wpływa również na odporność – wzmacnia ją i mobilizuje organizm do walki z infekcjami. Picie syropu z buraka przynosi ulgę przy suchym, męczącym kaszlu, zmniejsza uczucie drapania w gardle, łagodzi chrypkę, a dzięki swoim właściwościom nawilżającym powleka i regeneruje przesuszone błony śluzowe. Dodatkowo może spowolnić rozwój infekcji wirusowych i bakteryjnych, wspierając organizm w walce z przeziębieniem i innymi chorobami.
Kiedy nie wolno pić syropu z buraka? Poznaj przeciwwskazania
Chociaż syrop z buraka to prawdziwa bomba witaminowa, to nie każdy może po niego sięgać bez ograniczeń. Ze względu na wysoką zawartość szczawianów powinny go unikać osoby zmagające się z dną moczanową, reumatyzmem czy kamicą nerkową – składniki obecne w burakach mogą nasilać objawy tych schorzeń. Ostrożność powinny zachować również osoby z niskim ciśnieniem, ponieważ regularne picie syropu w większych ilościach może sprzyjać niedociśnieniu.
W stosowaniu syropu z buraka – podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych – kluczowy jest umiar. Mimo że nie ma naukowo potwierdzonych przeciwwskazań do codziennego picia syropu z buraka, najlepiej włączyć go do diety w rozsądnych porcjach i dostosować do indywidualnych potrzeb organizmu.









