Ajerkoniak, czyli pyszny jajeczny likier na bazie surowych żółtek. Sprawdź, jak przechowywać ten słodki trunek. Czy ajerkoniak jest zdrowy?

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Ajerkoniak ma wiele wielbicieli. Ten smaczny likier powstaje z surowych żółtek jaj, cukru oraz alkoholu. Jest dość kaloryczny, a przez dodatek mleka skondensowanego jeszcze bardziej wzrasta jego energetyczność. Niektórzy unikają picia ajerkoniaku ze względu na surowe żółtka jaj, które poddane zbyt niskiej temperaturze mogą być źródłem Salmonelli. Czy picie ajerkoniaku jest zatem bezpieczne? Sprawdź, jak w prawidłowy sposób przechowywać likier jajeczny.

Spis treści

Co to jest ajerkoniak?

Ten alkoholowy napój powstaje przez połączenie surowych żółtek, cukru oraz alkoholu. Niektórzy dodają również laskę wanilii, kakao lub mleczko skondensowane, dzięki czemu produkt zyskuje charakterystyczny smak i aromat. W Polsce ten alkoholowy likier nazywany jest również jajecznikiem.

Ajerkoniak
Porcja 100 ml ajerkoniaku jest źródłem ok. 280 kcal, w tym 6 g tłuszczu, 4,4 g białka oraz 28 g węglowodanów, głównie w postaci cukru. Rimma_Bondarenko/Getty Images

Ajerkoniaku nie pije się jak klasycznej wódki, ponieważ jest on bardzo słodki i szybko może powodować mdłości. Natomiast wiele gospodyń używa ajerkoniaku jako dodatku do słodkich wypieków.

Ajerkoniak – wartość odżywcza

Ten kremowy likier wywodzi się z Holandii i tradycyjnie zawiera dodatek brandy oraz laskę wanilii. Jego wartość odżywcza zależeć będzie przede wszystkim od ilości użytych żółtek, cukru oraz rodzaju alkoholu. Zazwyczaj do przygotowania jednego litra likieru używa się aż 15 żółtek.

Porcja 100 ml ajerkoniaku jest źródłem ok. 280 kcal, w tym 6 g tłuszczu, 4,4 g białka oraz 28 g węglowodanów, głównie w postaci cukru.

Jednak należy pamiętać, że im wyższa zawartość alkoholu w trunku, tym więcej kalorii będzie on zawierał. Jeśli zdecydujesz się na dodatek mleka skondensowanego, to wartość energetyczna porcji 100 ml może wzrosnąć nawet do 340 kcal!

W porównaniu z innymi alkoholami, ajerkoniak jest znacznie lepszym źródłem składników mineralnych. W porcji 100 ml ajerkoniaku znajdziemy:

  • witamina A – 58 IU (jednostek międzynarodowych),
  • witamina C – 1,5 mg,
  • witamina E – 0,21 mg,
  • potas – 165 mg,
  • wapń – 130 mg,
  • magnez – 54 mg.

Należy jednak pamiętać, że ajerkoniak dalej pozostaje alkoholem, dlatego nie powinno się zbyt często go spożywać, ponieważ może negatywnie wpływać na stan zdrowia organizmu. Dodatkowo bezwzględnie powinny go unikać kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Czy picie ajerkoniaku może grozić zatruciem Salmonellą?

Spożywanie gotowego ajerkoniaku wiąże się z niskim ryzykiem zakażenia Salmonellą, ponieważ jego produkcja odbywa się w ściśle kontrolowanym środowisku. Warto jednak zwracać uwagę na termin ważności i nie sięgać po niego, gdy jest on przeterminowany. Dodatkowo na opakowaniu trunku zawsze jest podana maksymalna długość przechowywania po otwarciu.

Dowiedz się więcej: Czy jajka są zdrowe? Sprawdź ich wartość odżywczą i zastosowanie

Natomiast jeśli chodzi o przygotowanie domowego ajerkoniaku, niestety ryzyko zatrucia pokarmowego jest znacznie większe. Mimo że żółtka poddaje się podgrzaniu do temperatury ok. 70 stopni, to nie ma stuprocentowej pewności, czy ewentualne bakterie zostały zniszczone.

Do ajerkoniaku dodawany jest alkohol, który służy również jako konserwant, jednak zbyt długie lub nieprawidłowe przechowywanie może powodować zepsucie się trunku, a tym samym wywołać:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha,
  • biegunkę.

Jeśli lubisz ajerkoniak, to staraj się przygotowywać niewielkie porcje, tak, aby nie stał zbyt długo. Jak przechowywać ajerkoniak? W przypadku gotowego alkoholu nie ma konieczności przechowywania w lodówce, ale warto trzymać go w zacienionym miejscu, np. szafce.

Natomiast domowy likier jajeczny bezpośrednio po przygotowaniu należy przynajmniej przez godzinę chłodzić w lodówce. W większości przepisów autorzy podają, że domowy ajerkoniak najlepiej trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce, a przed podaniem ogrzać go do temperatury pokojowej. Taki likier jajeczny najlepiej spożyć w ciągu 2 tygodni.

Decydując się na ajerkoniak, lepiej jednak wybierać gotowe produkty, ponieważ wtedy istnieje niewielkie ryzyko zakażenia Salmonellą pochodzącą z żółtek jaj.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia