Spis treści
Tak przygotujesz potrawy wigilijne w wersji light
W tym roku wiele osób zasiądzie do wigilijnej kolacji w kameralnym gronie i poda na nią samodzielnie przygotowane tradycyjne dania. Zachęcamy, by do ich przyrządzenia wykorzystać jak najlepszej jakości zdrowe składniki oraz ograniczyć ilość dodatków zapewniających „puste” kalorie, czyli cukru i tłuszczu.
Nasze sposoby pozwolą oszczędzić sporo kalorii, zmniejszyć ryzyko niestrawności i uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki przy przymierzaniu sylwestrowej kreacji.
Sprawdź w galerii, jak odchudzić 12 tradycyjnych dań na Wigilię. Potrawy będą lżejsze i wciąż pyszne.
Co jeść w Święta na diecie?
Tradycyjne dania, które spożywamy podczas wigilijnej kolacji, to potrawy postne, a więc pozbawione mięsa i siłą rzeczy lżejsze. Niestety, wciąż zapewniają niemałe dawki kalorii. To dlatego, że kawałki karpia, dorsza lub łososia są często panierowane, a następnie smażone na oleju (lub maśle), który bułka tarta i mąka chłoną niczym gąbka. Kaloryczność śledzi natomiast zwiększa zalewa z tłustej śmietany lub oleju, a lekka zupa grzybowa staje się cięższa za sprawą kaszy, ziemniaków i zabielenia tłustą śmietaną.
Chociaż trzy dni świątecznego folgowania sobie nie spowodują, że od razu przytyjemy, jednak mogą przyczynić się do złego samopoczucia i niestrawności. Jeśli jednak kulinarne szaleństwo przeciągnie się do Nowego Roku, możemy zyskać nawet kilka kilogramów. Warto więc zadbać o to, by w 2024 r. wejść bez dodatkowej fałdki i efektów przejedzenia. Zobacz, jak to zrobić.