Bezrybne potrawy wegańskie na Wigilię
Wegańska Wigilia wzbudza coraz większe zainteresowanie, co wynika z rosnącej popularności diety roślinnej. Według dostępnych danych produktów odzwierzęcych unika już co najmniej 6 procent Polaków, przy czym liczba ta wzrosła od czasów pandemii koronawirusa aż o dwa punkty procentowe. Obecnie jednak nie tylko bardziej dbamy o nasze zdrowie, ale też o stan portfela, ponieważ w przypadku w ostatnich miesiącach odnotowano największe skoki cen i tak już drogich ryb.
Jeśli siadamy do wigilijnej wieczerzy z weganami albo po prostu wybieramy skromniejsze Święta i lepsze samopoczucie bez objawów niestrawności i przejedzenia, wcale nie musimy rezygnować z tradycyjnych dań rybnych. Możemy przygotować je w wersji bezrybnej!
Choć tak właśnie często nazywa się wegańskie odpowiedniki dań rybnych (i nie dziwią też określenia typu „bezśledziowy”), w rzeczywistości w słownikach polszczyzny tak definiuje się potrawy właśnie ich niezawierające. Jak jednak oznaczyć przepis albo produkt, który powstał specjalnie dla osób unikających danego składnika? Z praktycznego oraz prawnego punktu widzenia to najlepsze rozwiązanie dla producentów i konsumentów żywności roślinnej.